Материалът е част от темата 30 години емиграция - част

...
Материалът е част от темата 30 години емиграция - част
Коментари Харесай

Емиграцията, глава първа: 1991 - 2001 г.

Материалът е част от тематиката " 30 години емиграция " - част от Големите тематики на " Капитал " за 30-годишнината на вестника. Останалите материали може да прочете.
Ако има нещо, което можем изрично да кажем за 90-те, то е, че две думи ги характеризираха най-добре - безпорядък и независимост.
Материалът е част от тематиката " 30 години емиграция " - част от Големите тематики на " Капитал " за 30-годишнината на вестника. Останалите материали може да прочете.
Ако има нещо, което можем изрично да кажем за 90-те, то е, че две думи ги характеризираха най-добре - безпорядък и независимост.

Битката сред тези две, които от време на време преливаха едно в друго и лъжеха хората, че са едно и също, дефинира цялото десетилетие. То донесе доста, само че и лиши доста. и за какво те са толкоз значими за образуването на

Реклама
Но те са доста значими и за емиграцията. Смяната на министър председатели и мутри беше всекидневието, само че огромната картина откъм гърба беше приключването на мозъци и хора.

Задържането на такава огромна човешка маса толкоз дълго време зад стени нямаше по какъв начин да не бъде отприщено с вълна. Отварянето на опцията за пътешестване през 90-те и много по-свободният режим на приемане на експерти разреши на мнозина да търсят шанса си другаде.

Първите потоци в действителност започнаха да личат преди рухването на стената. Легендарен от началото на този интервал е полетът до Куба, за където не се изискваха визи. Самолетът спираше в Канада да презареди. Имало е случаи, в които целият аероплан се изпразва там и всички се предават на имигрантските управляващи и желаят леговище. Този път към свободата беше кръстосан в края на 1990 година

В тази първа вълна напуснаха междинните експерти - инженери, учени, специалисти от късния комунизъм. Със своите специалности, знания и опит те се оказаха първите, които видяха опция и я трансфораха в действителност. България от това време не можа да им даде поле за развиване, тъй като беше заета с други неща - разпадаща се планова стопанска система, експлодиращ външен дълг, неспособност да се финансират базови неща, фалиращи огромни предприятия. Пикът идва през 1996 с хиперинфлацията и зимата на 1997, която смъкна с митинги кабинета " Виденов ".
Реклама
Тенденцията младежи с благоприятни условия да напущат рамките на родината е и в основата на демографските проблеми, с които се опитваме да се борим и сега. Широкомащабната емиграция на основно младежи в дейна трудова възраст докара до понижаване на работната мощ и ще оказва забележителен резултат върху бъдещото икономическо и обществено развиване на страната. Емиграцията се отразява по друг метод на обособени браншове на българската стопанска система - дебаланси се следят в опазването на здравето, в университетското обучение и в обособени високотехнологични браншове.

Един от хората, с който " Капитал " приказва по време на подготовката за този текст, съобщи, че основната причина за напускането му е неналичието на нужните консумативи за работа. Според Орлин, който се мести в Германия през 1990 година, институтът към Българската академия на науките е изпитвал сериозен дефицит на нужните за активността му материали, което е изиграло основна роля при вземането на решението за овакантяване на родината. Двама негови сътрудници са почнали работа в Съединени американски щати и Швеция, откакто той е избрал предлагането за работа на немското сдружение.
" Нямаше и финансиране за работата, която аз най-добре мога да правя и която ме интересува " " Химикалите в Института към Българска академия на науките свършиха " " Нямаше и финансиране за работата, която аз най-добре мога да правя и която ме интересува " " Химикалите в Института към Българска академия на науките свършиха "
За София Ангелова, която избира да се придвижи в Канада, привидната беззаконност е най-големият претекст за овакантяване на България. Тя счита, че възможностите й за реализация в родината са лимитирани от това, че опция се дава на доближени до избрани персони хора.
" След като приключих станах очевидец на една действителност, в която не хората с благоприятни условия получаваха шансове, а тези, които имаха построени връзки с избрани хора " - София Ангелова пред " Капитал " " Това усещане беше основано още по време на ученическтие ми години, като тъкмо това ме накара да не се бавя с взимането на решението за емигриране " - София Ангелова пред " Капитал "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР