Матала се намира на 68 километра югозападно от Ираклион, където

...
Матала се намира на 68 километра югозападно от Ираклион, където
Коментари Харесай

Последното убежище на хипитата: Плажът Матала и щастливите пещери

Матала се намира на 68 километра югозападно от Ираклион, където равнината Месара се среща с планината Астерусия. Това е една от най-популярните туристически дестинации на Крит и сигурно най-известният плаж в южната префектура Ираклион.

Известен е с издълбаните в скалите пещери и хипитата от 70-те години. Намира се покрай Фест, вторият по величина замък на минойската цивилизация. Матала е служил като пристанище на Фест, а в римско време става пристанище на Гортин.

Матала се намира на изхода на дребна котловина, която образува затворен залив с хубава панорама към островите Паксимадия. Има хубав песъчлив плаж, дълъг 300 м, с тънък трошляк и кристално чиста дълбока вода. Освен това морското дъно е много каменисто на някои места (особено в централната част) и вълните са постоянно срещани, заради западните ветрове. Освен това в северната част на плажа има голяма пещера, от върха на която някои хора се гмуркат. Плажът е доста добре проведен с чадъри, тоалетни, душове, спасители, първа помощ, стадиони за плажен волейбол, снек питейни заведения, водни спортове, екскурзионни лодки, къмпинг и други

Около Матала ще намерите доста благоприятни условия за настаняване, развлечения, и храна. Освен това огромна част от плажа е покрита с тамариски, където можете да намерите сянка. Вечер питейните заведения на плажа са цялостни с доста хора, както локални, по този начин и чужденци.
Хипи пещерите на Матала
Най-известната специфичност на региона са множеството гробници от римската и християнската ера, издълбани в мекия бял варовик преди хиляди години в северозападните стени на залива. Има и няколко подводни пещери. Много от тях имат стаи, стълби, кревати или прозорци, което допуска, че в миналото са били употребявани като жилища.



Хипитата от 60-те и 70-те години откриха своя парадайс в тези пещери, когато посетиха и отседнаха в Матала. Хипитата се показваха свободно и се любуваха на любовта и творчеството. Отличителният белег на хипитата бяха двата пръста на успеха, последвани от лозунга „ Човек на мира “.

По това време в региона нямало безусловно нищо, с изключение на малко рибарско населено място за жителите на село Пицидия, тъй че чувството за независимост било безкрайно. Матала става толкоз известен измежду хипитата, че притегля няколко известни персони като Джони Мичъл (който изпя ария за Матала, наречена „ Carey “), Боб Дилън, Джанис Джоплин и Джоан Баез.

Всичко това обаче ненадейно спря по време на гръцката тирания (70-те), когато локалната черква изгони „ срамните “ хипита. След това „ децата на цветята “ се реалокираха в други региони на Крит (Превели, Плакиас, Лендас, Вай), само че множеството от тях се реалокираха на остров Иос в Цикладите и продължиха щастливия си живот. Дълго време Матала е била изоставена и археологията е запечатала региона с пещерите.

През последните десетилетия районът се развива бързо и не припомня нищо за атмосферата на предишното. Днес ще видите хиляди хора, които се любуват на плуването на плажа, заобиколени от пещерите, които припомнят за изгубените минали времена.

Пещерите са отворени за гости като археологически обект, само че е неразрешено да се нощува в тях.
Заобикалящата среда
По крайбрежието има още естествени пещери, до които се стига с лодка. Освен това в покрайнините са открити доста археологически обекти и остатъци от кораби. Според легендата това е плажът, до който Зевс доплува под формата на бик с отвлечената Европа на гърба си, а носът на юг от Матала се счита за нос Нисос, където корабите на Менелай са се разрушили по време на Одисеята.

Югоизточно от селото има остатъци от античен храм, а край плажа е изкопана мраморна урна. Както казахме, Матала било пристанище на Фест и Гортис. Така в морето са открити руини на античния потопен град и няколко дребни имения наоколо. Освен това, от другата страна на селото, оттатък хълма Кастри, има руини от цитадела и руини на фар, място с огън за сигнализиране над земята, че вражеските войски се доближават. И най-после, в пещера наоколо можете да посетите остарялата черква на Дева Мария, която е била катакомба по време на християнските гонения.

Един от малко над 400-те плажа в Гърция, които са наградени със Син байрак, плажът Матала е чист, безвреден и добре оборудван и е покрай екологични планове като Обществото за отбрана на морските костенурки в Гърция. Заедно с плажовете Комос и Червения бряг, плажът Матала попада в схемата Натура 2000, мрежа от естествени територии на Европейския съюз, основана, с цел да подсигурява дълготрайното оцеляване на някои от най-ценните и застрашени типове и местообитания в Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР