Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е

...
Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското здравеопазване е
Коментари Харесай

Може или не може два пъти да се отстрани простатна жлеза? Отговорът на специалиста |

" Масово всички точат здравната каса. Състоянието на българското опазване на здравето е сериозно, а тази дума даже не е задоволителна, с цел да опише какво става в него. " Това сподели в утринния блок на клиницистът доктор Христо Дамянов.

Той сподели документ, съгласно който " в един онкологичен център " на пациент на 70 години два пъти е отстранена простатната жлеза. Единият път през 2005 година, а другият – през 2011 година Според доктор Дамянов това е един от неуместните образци за източване на здравния фонд. Скандалният образец обаче беше оспорен от медицински експерти, съгласно които повторна намеса е допустима, по тази причина OFFNews потърси експертно мнение от началника на клиниката по урология в Александровска болница проф. доктор Димитър Младенов.

Ето какво отговори той:

Простатната жлеза може да бъде отстранена по няколко метода. Единият метод е трансуретрална резекция (вид ендоскопска операция) през члена, а другият метод е с отворена интервенция. Говорим за ДПХ - доброкачествена простатна хиперплазия (уголемяване на жлезата).

Всички пациенти, които са оперирани за ДПХ, би трябвало да продължат да си вършат проучвания на характерен простатен антиген – туморен маркер. Защото от време на време, когато се махне простатната жлеза, дали с отворена интервенция или с трансуретрална резекция, след време може да се развие карцином на простата от капсулата.

Т. е. когато човек отиде на надзорен обзор, се вижда туморна групировка в региона на простатното ложе и е допустимо това към този момент да не е ДПХ, а карцином на простатата. За да не се стига до такава степен, постоянно споделяме на мъжете след интервенция да продължат да се изследват за този туморен маркер, тъй като може да се развие карцином на простата.

Може би при втория случай (б. р. за който приказва доктор Дамянов), когато се е наложило да се отстранява простатата, се е оказало, че има към този момент карцином на простатата. 

Могат да се получат няколко други затруднения на интервенцията като да вземем за пример склероза на мехурната шийка, може да има притеснение на канала. Ако се цели източване на НЗОК, е възможно  пациентът да бъде признат с друга подправена диагноза. Много е обикновено да източваш Касата два пъти с една и съща диагноза. Аз персонално не съм чул за сходен случай.

Дори не съм уверен, че пациент може да бъде два пъти лекуван с една и съща диагноза, тъй като два пъти не може да бъде признат в границите на един месец, само че не съм осведомен по какъв начин стоят нещата при по-голям период от време. Най-вероятно е ставало за карцином на простата втория път, единствено че доктор Дамянов не е схванал нещо.

Проф. Димитър Младенов завежда Отделението по обща урология в УМБАЛ " Александровска ". Завършва МУ-София през 1979 година Научно-изследователските му ползи са свързани с доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ), уролитиазата, онкоурологията, ендоурологията, лазертерапията, лапароскопската хирургия и така нататък През 2006 година получава тапия за високоспециализирана активност " Биопсии под ехографски надзор в урологията, уретроскопия, цистоскопия ", тапия за високоспециализирана активност " Лазери в урологията ", тапия за високоспециализирана активност " Ендоурологични операции при уретеролитиаза " и тапия за високоспециализирана активност " Спешни операции в урологията ".

От 2007 година е " Доктор на медицинските науки ", откакто пази сполучливо дисертация на тематика " Доброкачествена простатна хиперплазия – прогностични критерии за прогресивно развиване и избор на лекуване ". От 2009 година има тапия за високоспециализирана активност " Екстракорпорална литотрипсия ".

През 1986 година - Екстракорпорална литотрипсия на пикочни камъни в Клиниката по урология, МУ-Дортмунд, Германия. През 1991 година - Интервенционален ултразвук и ендоурология (JICA Scholarship) в Клиниката по урология, Национален медицински център, Токио, Япония. През 1993 година - Ендоурология, лазертерапия на урологични болести и бъбречна трансплантация (DAAD Scholarship) в Клиниката по урология, Болница Гросхадерн към университета " Максимилиан университет " в Мюнхен, Германия и през 2001 година - Лапароскопска хирургия и ендоурология на горните пикочни пътища (AAF Scholarship) в Клиника по урология към МУ-Залцбург, Австрия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР