“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи (в.

...
“Масово убийство в училище, Сърбия в шок и сълзи (в.
Коментари Харесай

След масовото убийство по списък: Сърбия скърби за децата

“Масово ликвидиране в учебно заведение, Сърбия в потрес и сълзи ” (в. " Данас " ), „ Детето палач възнамерявало и да избегне пандиза “(в. " Блиц " ), „ Покосена младост в час по история “ (в. " Вечерне новости " ), „ Тринадесетгодишен извърши всеобщо ликвидиране “ (в. " Политика " ), „ Най-черният ден в Сърбия “ (в. " Курир " ), „ Сърбия в сълзи “ (в. " Ало " ). Под тези заглавия сръбските издания обобщават и изнасят детайлности за вчерашната т рагедия в Белград, при която седмокласник простреля в учебно заведение в центъра на Белград осем ученика и охранител. Ранени са шест деца и учителка.

Момчето и родителите му са арестувани. Тийнейджърът е пристигнал в образователно заведение с два револвера на татко си и коктейли Молотов. 

Белградските издания подчертават върху това, че ученикът е възнамерявал в продължение на месец убийствата и е имал специфичен лист с децата,  които желае да убие. 

Новости ” отбелязва, че момчето е най-жестокият всеобщ палач на деца в историята на света . Сред всички всеобщи убийци в света под 14-годишна възраст, което в Сърбия е законовата граница, под която едно дете не може да носи наказателна отговорност за закононарушение, без значение от броя на жертвите, никой в никакъв случай не е убивал толкоз доста хора, колкото сръбският младеж.
 Сърбия възпитаници покруса БГНЕС
В. “Политика ” цитира шефа на полицията в сръбската столица Веселин Милич, който сподели нощес пред националната телевизия РТС, че момчето единствено се е обадило на полицията, с цел да осведоми за случилото се и споделило,  че е „ умопобъркан, който би трябвало да бъде укротен “.  Милич добави, че младежът е изпратен в здравно заведение за лекуване на малолетни. Той сподели още, че в диалог в наличието на представители на Центъра за обществен труд момчето разказало, че е е било подценявано от компанията, в която се намира, че било изключено от другарство и игри по време на междучасията или екскурзиите. За коктейлите “Молотов ” младежът обяснил, че с тяхна помощ желал да направи стена или преграда на входа, тъй че полицията или някой различен да не може да влезе вътре и да окаже помощ.  Милич добави обаче, че е мъчно да се разбере какъв тъкмо е претекстът за закононарушението.

Освен детайлностите от вчерашното убийството изданията се стопират и на въпроса по какъв начин се стигна до нещастието.

Според психоложката Николина Милосавлевич, представена от в. " Данас ", случилото се е признак на експанзията в обществото.
 Сърбия възпитаници покруса БГНЕС
Психологът Лео Иванишевич е на мнение, че множеството младежи нямат чувството, че могат да носят револвер в учебно заведение и да стрелят по хората, защото знаят, че това е неприемливо, неразрешено е и се санкционира. Той добавя обаче, че такова нещо не се прави елементарно и не може да става елементарно.

Училищният психолог Марина Надеин уточни пред в. “Политика “,  че това закононарушение ще бележи освен целия живот на момчето , направило всеобщото ликвидиране през вчерашния ден, само че и на всички възпитаници от това учебно заведение - изключително тези, които директно са наранени и са били очевидци на закононарушението.
 Сърбия възпитаници покруса БГНЕС
„ Това, което знаем сигурно е, че по закон револверът е трябвало да бъде заключен и обезопасен. Това, което можем да предположим, е, че това момче и преди този момент е давало признаци на проблематично държание, на които или никой не е обръщал внимание, или е пренебрегвал “, уточни психоложката.

На въпрос по какъв начин това закононарушение може да се отрази на други деца и дали може да ги подтикне към принуждение, Надеин сподели, че „ това е толкоз шокиращо събитие, че всички учебни заведения сигурно ще вдигнат оптимално равнището на сигурност, с цел да няма сходни случаи “. Въпреки това, както тя предизвести, многочислени психически проучвания демонстрират, че след ужасяващи убийства или самоубийства в обществото се усилва броят на убийствата и самоубийствата.
 Сърбия възпитаници покруса БГНЕС
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР