Масово нападение на икономически важните неприятели по пшеницата - обикновен

...
Масово нападение на икономически важните неприятели по пшеницата - обикновен
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Вредители атакуваха житните кул...

Масово нахлуване на стопански значимите неприятели по пшеницата - елементарен житен бегач, елементарна житна пиявица и елементарна полевка, е открито в посевите в Пловдивска област. В Пловдивско и Пазарджишко е установена поява на възрастни човеци на крушова листна бълха по овощните и начало на яйцеснасяне. Информацията е оповестена в бюлетина по растителна отбрана към Българска организация по сигурност на храните.

През идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия в страната ще се дефинират от несигурно време с чести превалявания и поднормени средноденонощни температури, при които ще протичат вегетационните процеси при земеделските култури. Това сочи седмичната прогноза на секция Агрометеорология " към Националния институт по метеорология и хидрология.

В Пловдив и региона превалявания се чакат във вторник и събота. Най-високата дневна температура през седмицата ще е в четвърътък, когато живакът ще доближи 19 градуса. Отрицателни минимални температури в района не се плануват.

През интервала при пшеницата и ечемика всеобщо ще протича фаза вретенене, а на обособени места в Дунавската низина ще се следи братене и преход от братене към вретенене. В тези етапи посевите би трябвало да се обследват за появяването, плътността и степента на развиване на някои иконимически значими заболявания и неприятели - брашнеста мана, елементарна житна пиявица и елементарен житен бегач.

При зимната рапица ще се реализират формиране на разклонения и поява на цветните пъпки. При трайните насаждения следените етапи ще са от набъбване и разпукване на пъпките до разцвет и разлистване. В началото на интервала в котловинните и високите полета на Западна България има възможност за негативни минимални температури и основаване на условия за формиране на слани и нанасяне на повреди по овощните типове.

Честите, тук-там и обилни превалявания през интервала ще лимитират опциите за работа на полето и осъществяването на сезонните агротехнически действия - предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пролетните култури (царевица и слънчоглед). Нестабилното време ще попречва и провеждането на растителнозащитните пръскания при земеделските култури.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР