Масовият българин все по-застрашително започва да остава извън културата. За

...
Масовият българин все по-застрашително започва да остава извън културата. За
Коментари Харесай

Проф. Кирил Топалов: Фанатичната русофилия е гибелна за обществено-политическото и духовното здраве

Масовият българин все по-застрашително стартира да остава отвън културата. За това сигнализира проф. Кирил Топалов - академик, публицист, драматург, сценарист, книжовен историк, преводач, посланик и държавник. 

 

" Масовият българин не чете, а едно общество, което не чете, изпростява. Гледаме всеобщи концерти на чалга артисти. Имаме и чудесни театрални постановки, чудесни писатели, само че какъв брой хора доближават до тях. 

Българинът четеше доста. Четеше класика. Имаше и доста добра литература. Той нямаше друга опция да разбере какво става в света. Беше едно време, в което бяхме лимитирани от огромната просвета в света.

 

Почти половин век ни беше отнета опцията да разсъждаваме и да взимаме решения свободно. Не може елементарно рефлексите ни да станат синхронни със международните и с европейските. Това са сложни процеси ". 

Извървяхме пътя от една цялостна тоталитарна взаимозависимост от властта до цялостна независимост, в която могат да се навъдят всевъзможни чудовища, заключи писателят.

 

Той предвижда, че надали ще има завършек на разногласието за демонтажа на ПСА. 

" Фанатичната  русофилия е гибелна за българското обществено-политическо и духовно здраве. Този монумент символизираше, че ние сме смачкани, победени и поробени от тях. Той беше по-висок от Софийския университет. Нормалният българин посреща с наслада обстоятелството, че този монумент ще бъде отстранен. 

 

Трябва да бъде отстранен и Альоша в Пловдив, и в Русе има огромен комплекс, Братската могила и толкоз други неща. Българинът би трябвало да се освободи от своята непозната взаимозависимост. Да осъзнае своите достолепия и да крепи самочувствието си върху тях ". 

 

Той изясни, че има разлика дали си според от построени демокрации, или от тоталитарното иго.

 

Въпреки че не има вяра в бързата смяна, за идната година проф. Топалов си пожела българинът да стартира да чете повече и да мисли, " само че не с одобрени модели на едно робско мислене, а да търси своите устои като един от най-старите нации в Европа. 

 

" Трябва да стъпим на самочувствието си на античен, мощен и културен народ и да не пропуснем шанса още веднъж да бъдем подобен ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР