Масовите чистки в Министерството на електронното управление продължават и в

...
Масовите чистки в Министерството на електронното управление продължават и в
Коментари Харесай

Йоловски поставя под риск предстоящите евроизбори - уволни и координатора по киберсигурност на България

Масовите чистки в Министерството на електронното ръководство не престават и в последните дни преди ротацията на кабинета Денков-Габриел. Скандалният отраслов министър Александър Йоловски поредно съумя да разчисти всички ръководители от дирекциите, като следващото уволняване е от тази седмица, научи Faktor.bg от свои източници в държавното управление. Става дума за Петър Кирков, чието име нашумя в медийни изявления като на индивида, който е подал сигнала в ДАНС против дейностите на заместник-министър Михаил Стойнов при удостоверяването на машините за локалния избор. Петър Кирков е и

сегашен Национален координатор по киберсигурност,

назначен със Заповед № Р-224/18.10.2022 година на служебния министър-председател Гълъб Донев, както и шеф на отрасловата дирекция за киберсигурност. В последните дни той е бил в болничен, само че това не е попречило на Йоловски да го уволни, настояват нашите източници.
Администрацията не е съумяла да му връчи заповедта заради обстоятелството, че е в болничен. Това не е могло да стане и посредством електронните системи на ведомството, в това число и през Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ). Тогава, по заповед на министъра и началника на кабинета му Христина Стойчева (бивш шеф на Пресцентъра и протокола по време на служебния министър на земеделието, назначен от президента Румен Радев – Явор Гечев, БСП), документът за освобождението е бил изпратен по чиновник на МЕУ със служебна кола на министерството на адреса по регистрация на Петър Кирков, само че и този опит за връчване не е бил сполучлив, описват нашите източници. При всички случаи към този момент някогашният шеф евентуално ще се причисли към други ексслужители на Йоловски, които водят каузи против министерството и наказателните му акции.
И въпреки че в няколко свои медийни изявленията поредно Александър Йоловски твърди, че единствено един е уволненият чиновник във ведомството, въпреки всичко по време на чуване в границите на последното съвещание на отрасловата парламентарна комисия той се изпусна за действителния мащаб на чистката в повереното му ведомство. „ От себе си, в случай че би трябвало да кажа от какво не съм удовлетворен – може би това ще Ви е забавно? Не съм удовлетворен, че от рано не започнах някои кадрови решения. Ако ги бях подхванал доста по-рано, може би доста по-лесно щеше да върви работата в Министерството, защото стоя зад всеки един случай на чиновник, който е бил или уволнен или помолен да напусне ”, споделя министърът пред депутатите по време на

Също забавен факт е, че в период от 45 дни скандалният Александър Йоловски е

съумял да смени цели четирима основни секретари,

въпреки и единият от тях да е бил на позицията едвам за три дни. Началникът на кабинета, при започване на ръководството му, напуща поста „ непринудено ” заради несъответственост с метода на работа на Йоловски и все още е на позиция в Министерството на труда и обществената политика. На негово място е назначена доближената до президента - Христина Стойчева.

Кадровите промени се случват точно в най-ключовите за едно ведомство дирекции, а точно – правната, финансовата, стратегически връзки и други дирекции. В профилираните дирекции, които носят „ ДНК ”-то на сходно ведомство, безусловно не е останал несменен началник.

Назначенията на Йоловски са не по-малко скандални от уволненията. Финансовият шеф е бил заставен да напусне и на негово място е била назначена някогашната служителка на Министерство на вътрешните работи, която съгласно източници във вътрешното министерство, е била уволнена от там. Интересно тук също е, че някогашният ѝ началник в Министерство на вътрешните работи в този момент е в „ Информационно обслужване ” и я покровителства в МЕУ. Оказва се, че актуалният финансов инспектор в МЕУ (и на тази позиция е имало рокада) е бил зависещ в Министерство на вътрешните работи на сегашния финансов шеф. Странни обвързаности и кадрови зависимости, които надали кореспондират с концепцията за повече гласност и бистрота.

Освен това неотдавна разкри, че Йоловски е назначил за собствен консултант Тодор Събчев, който бе махленски за манипулиране на изборите за членове на Висшия правосъден съвет (ВСС) през 2022 година Към момента доста от чиновниците, които към този момент не са в МЕУ,

водят правосъдни каузи,

оспорвайки метода им на освобождение от ведомството.
„ Под ножа ” на Александър Йоловски и Христина Стойчева също е попаднал и някогашният заместник-министър на МЕУ Атанас Мазнев, който още при започване на мандата е бил отхвърлен от позицията си в Главна дирекция в ИА ИЕУ (Изпълнителна организация „ Инфраструктура на електронното ръководство ”). Освен него също по този начин е бил отхвърлен и самият изпълнителен шеф на Агенцията - Младен Петров, като това деяние не е било в съгласие даже с отрасловия заместник-министър.
Тревожен е и фактът, че Александър Йоловски е освободил, по един или различен метод, главните участници в процеса по засвидетелствуване на машинното гласоподаване на локалните избори - основен секретар, шеф на дирекция „ Мрежова и осведомителна сигурност ” (и координатор по киберсигурност на Р България), шеф на правна дирекция, началника на отдел в дирекцията на Петър Кирков и също началник на екипа по засвидетелствуване на машините на парламентарните избори, както и шефа на „ Стратегически връзки ”.

Всичко това, в композиция с непрестанно подчертаваното изказване на Йоловски, че ще упорства буквата на закона да се съблюдава и министерството му да разполага с 20 работни дни за засвидетелствуване на машините, буди основателни паники за бъдещето на машинното гласоподаване в България, изключително в навечерието на скорошните избори за Европарламент.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР