Масови рокади в системата на МВР заради войната на пътя.

...
Масови рокади в системата на МВР заради войната на пътя.
Коментари Харесай

Без „чадър“, но и без контрол: Сменят шефовете на 7 РПУ в София и 2 областни дирекции


Масови рокади в системата на Министерство на вътрешните работи поради войната на пътя. Вътрешният министър сменя съвсем всички полицейски началници в София след тежките произшествия с жертви и случая „ Семерджиев “.

С постовете си се разделят 7 от 9 шефове на районни ръководства в столицата, както и шефовете на регионалните дирекции в Пловдив и Кюстендил. Мотивът за промените - липса на надзор, с цел да не се стига до случаи като „ Семерджиев “ и злополуката на Околовръстния път.

Вътрешният министър е безапелационен, че не става въпрос за чистка, а се приключва практиката за политически назначения. bTV потърси всички отстранени полицейски шефове, само че те отхвърлиха коментар. Експерти пък са скептични към сходни разбърквания в Министерство на вътрешните работи.

Тибал губи татко си, по знамение майка му оцеля, само че към момента е в болница. По случая тече следствие за противозаконни дейности на двама служители на реда преди случая.

„ Баща ми почина, а майка ми към момента в сериозно положение, не знаем дали ще оцелее и дали ще се възвърне. Виновниците би трябвало да си платят и справедливостта би трябвало да спечелва “, разяснява Тибал.

С претекста за вътрешният министър Иван Демерджиев изясни рокадите в системата и съобщи, че не става въпрос за чистка, а за завършек на политически назначения в Министерство на вътрешните работи.

Снимка: bTV


„ Хората, които ще сменим, не са осъществявали полицейски чадър върху никого, само че не са осъществили задоволителен надзор. Така че да не се стига до случаи като този на Семерджиев, до другия случай с злополуката на Околовръстното в София и още няколко фрапантни случаи “, сподели Иван Демерджиев.

Нито един от заменените полицейски началници през днешния ден не пожела да разяснява освобождението си. Те ще останат на работа в системата. Шефът на полицията в Пловдив е поискал промяната по персонални аргументи. Директорът на полицията в Кюстендил ще бъде заменен поради нерегламентирани срещи с политици, които са се случили преди изборите.

Министър Демерджиев съобщи, че става въпрос за двама „ задоволително високопоставени “, само че не разкри имена.

„ Старши комисар Григоров си разреши жестоко да наруши разпоредбите за срещи с политически лица и написания ред за това. Позволи си да ме излъже непосредствено в очите, че не е осъществявал такива срещи “, съобщи Демерджиев.

Потърсихме комисар Григоров, само че той отхвърли коментар. А специалисти са скептични към всеобщите рокади в полицията.

Снимка: bTV


„ Големият проблем е, че в границите на две години ние сме очевидци на следващата вълна на смени на управителни позиции. В някои случаи хората седят единствено по няколко месеца на една позиция и биват заменени “, съобщи Тихомир Безлов анализатор стратегия " Сигурност ", Център за проучване на демокрацията.

По случая " Семерджиев " - един от тези, провокирали рокадите, в Министерство на вътрешните работи текат инспекции против 40 служители на реда за покровителстване над Семерджиев – измежду тях и някогашен началник на КАТ. Полицайката Симона Радева е уволнена, а с изключение на нея ще има и още осъдени, увери министърът.

И още от думите на вътрешния министър през днешния ден - напълно скоро се чакат и резултати по следствия за публични поръчки и за корупция, свързани с политици от целия политически набор. Демерджиев сподели, че един от тези случаи е строителството на Автомагистрала „ Хемус “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР