Масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици започва МВР

...
Масови проверки на полицаи за алкохол и наркотици започва МВР
Коментари Харесай

Трима шефове на районни и бившият началник на столичната Пътна полиция позволили чадъра над Семерджиев

Масови инспекции на служители на реда за алкохол и опиати стартира Министерство на вътрешните работи поради зачестилите случаи на хванати пияни и дрогирани служители на реда, които карат. Предстои промяната на основни фигури във вътрешното министерство, заяви служебният министър Иван Демерджиев в Сутрешния блок на Българска национална телевизия " Денят стартира ".

Ясно е към този момент какъв брой и кои полицейски началници са улеснили полицейския чадър на Георги Семерджиев, който при започване на юли, дрогиран аргументи тежка злополука на столичния бул. " Черни връх " и лиши живота на две млади дами.

Служебният вицепремиер назова единствено едно име - това на досегашния началник на столичната пътна полиция Тенчо Тенев, който от началото на месеца е пенсиониран заради навършване на пределна възраст за работа в Министерство на вътрешните работи. Другите са посочени единствено по служба - трима началници на Районни полицейски ръководства в столицата. За двама от тях импровизирано се знае, че са началниците на 1-во и 4-то районно. За третия се твърди, че е началникът на 6-то. Всъщност точно служители на реда от това районно против 200 лв. бяха обезпечили съпътстващ конвой на Димитър Любенов, който пийнал и дрогиран аргументи злополуката на столичното околовръстно, при която почина французин.

От през днешния ден всички чиновници, които карат полицейски коли първоначално и края на промяната минават през тест за алкохол и опиати. Истинският всеобщ надзор, обаче, ще стартира от началото на годината когато влиза в действие смяната в една от наредбите и на такива проби ще бъдат подлагани безусловно всички чиновници с полицейски функционалности в Министерство на вътрешните работи.

По заповед на служебния министър Иван Демерджиев и всички полицейски коли ще бъдат оборудвани с камери, които ще записват през цялото дежурство всичко, с цел да не се постанова при нерегламентирани дейности, като тези с ескорта на Димитър Любенов да се търсят записи от частни камери край пътя.



Служебният вътрешен министър дефинира като мантра изказванията, че са зачестили случаите със чиновници на Министерство на вътрешните работи, които са седнали зад кормилото след приложимост на алкохол и опиати.

" Не, случаите не са зачестили, а зачестиха случаите, които са хванати от чиновници на Министерство на вътрешните работи други чиновници на Министерство на вътрешните работи, които вършат нещо неправилно. Това е може би е първата система в България, която откри сили да стартира да се чисти ", сподели Демерджиев.



По думите на Демерджиев опита на униформени да прикрият сътрудника си Владимир Владимиров от столичното 8-о районно е по-скоро изключение. Във вътрешното министерство били преодолели порочни практики, прилагани до скоро.

" До през вчерашния ден не се опитваха да се прикрият, а изваждаха служебните си карти и минаваха гладко. Сега не смеят да извадят служебната си карта, в случай че ги спрат в такова положение. Търсят други способи да избегнат уличаването си ", сподели Демерджиев.

Той разяснява и събраните към този момент доказателства за полицейски чадър над Георги Семерджиев, който шофирайки след приложимост на опиати умъртви две млади дами на столичния бул. " Черни връх ", както и полицейския конвой, обезпечен на Димитър Любенов, който пийнал и дрогиран аргументи тежката злополука на столичното околовръстно шосе.

" Смяна на основни позиции на хора, които не могат да овладеят подчинените си. При някои хора няма различен излаз, с изключение на уволняване. На доста места ще има такива рокади, доста скоро ще ги има. Може би седмица до 10 дни, не повече ", сподели той.

Вътрешният министър заяви още, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които са съдействали на Георги Семерджиев и са му осигурявали полицейски чадър над 20 години са повече от 40.

" Към тях най-малко 10-тина има управителни чиновници, в това число и в отчета се съдържат за трима шефове на районни ръководства. Има началник на бранш КАТ и така нататък ", сподели той

Демерджиев акцентира обаче, че проблематичните чиновници в министерството не са назначени от него. По думите му през годините обратно критериите за асортимент са били занижени и по този начин се е стигнало да сегашната обстановка.

" Има едно изявление на един от някогашните министри, господин Младен Маринов, който се беше похвалил обществено с това, че хората, които той е назначил в системата, били толкоз доста, че примерно на Бойко Рашков нямало да му стигне мастилото на химикала да ги уволни. Нещо такова се случва. Само че имам вяра, че мастилото на моя химикал ще стигне да отстраня тези, които нямат място в системата ", сподели той.

Служебният вътрешен министър изрази неразбиране от митинга на жителите на Факултета, след гибелта на таксиметровия водач Христо Трайков. Според Демерджиев Министерство на вътрешните работи си е свършило работата, както при възникването на случая, по този начин и при следствието на трагичната развръзка. Министърът, обаче не спести рецензии към основния прокурор.

" Мисля, че проявата на основния прокурор беше извънредно неуместна. Много забавно кой го е поканил там. Но резултата от това посещаване беше, че към може би към 70 индивида се причислиха в пъти повече и станаха към 250, което извънредно ни затрудни да обезпечим спокойствието на хората и сигурността на тези, които участваха в тези митинги. Можеше да я няма тази демонстрация и можеше да останат 70-те индивида, които бяха извънредно добре обезпечени и тематиката да завърши. Можеше някой да изясни на тези хора, там на място, които са се събрали, какъв е характерът на този случай ", сподели той.

Демерджиев подлага на критика и дейностите на прокуратурата в тази ситуация с злополуката в Шумен, където 18-годишен юноша с джип удари дребна кола и почина млада жена. Няколко дни по-късно джипът на младежа изгоря на полицейския паркинг в града. Според Демерджиев нямало човешка интервенция, а било самозапалване от механически проблем.

" Случва се този пожар. На няколко пъти окръжния прокурор не разрешава на шефа на Областната дирекция да изнася данни по този мотив, каквито и да било данни. После в един миг се упреква Министерство на вътрешните работи, че прикрива информация по случая ", сподели министърът.

Демерджиев твърди още, че редица полицейски началници били принудени да съблюдават прокурорските забрани, с цел да не им бъдат формирани досъдебни производства, с които да бъдат притискани.

Демерджиев разяснява и инспекцията за строителството на автомагистрала " Тракия " сред Стара Загора и Ямбол. По думите му там има подозрения, че е полаган по-тънък пласт асфалт и по този начин са спестени разноски, които другояче са били платени на изпълнителя.

По думите му се ревизират данни, че разрешилите заплащането по-късно са получили пари от изпълнителя. Сроковете за довеждане докрай на инспекцията били съкратени и се чакат резултати. Служебният вътрешен министър позволи, че средства са отклонявани и към служители на по-високи позиции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР