Масовата смърт на слонове в Зимбабве, регистрирана от края на

...
Масовата смърт на слонове в Зимбабве, регистрирана от края на
Коментари Харесай

Бактериална болест причинява масовата смърт на слонове в Зимбабве

Масовата гибел на слонове в Зимбабве, записана от края на август, се дължи на бактериалното заболяване пастерелоза, заяви ТАСС.

Фултън Мангвания, общоприет шеф на Управлението за зимбабвийските резервати и по защита на дивата природа, съобщи, че съгласно направените проучвания причина за гибелта на слоновете е пастерелоза или хеморагична септицемия. В Зимбабве умряха 34 слона, а съгласно управляващите в близко бъдеще още животни могат да станат жертва на това заболяване. Причинителят на пастерелозата е микроорганизъм.

Той навлиза в кръвта посредством повредена кожа или ухапвания и предизвиква кървене на вътрешните органи, което води до гибел. Пастерелозата е постоянно срещана измежду животните в Южна Африка.

В Зимбабве първата група от 12 мъртви слона беше открита на 29 август в резервата за диви животни Хванге покрай водопада Виктория. През идващите дни бяха открити още две дузини мъртви слонове. Властите на страната изпратиха проби от тъкани на мъртви животни до редица най-хубавите лаборатории в света, които откриха повода за случая. Около 90 хиляди слона живеят в резерватите на Зимбабве в дивата природа. На целия африкански континент има 350 хиляди слона.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР