Масов протест се проведе в Дъблин след нападението на мигрант

...
Масов протест се проведе в Дъблин след нападението на мигрант
Коментари Харесай

Погромите в Дъблин изострят миграционната криза в Европа

Масов митинг се организира в Дъблин след нападението на мигрант против три деца пред католическо учебно заведение. Това идва на фона на възходящата известност на десните сили в Европа, където хиляди жители на Европейски Съюз от ден на ден гласоподават за антиимигрантски партии. Как случилото се в Дъблин ще се отрази на самата Ирландия и какво вещаят сходни митинги за останалата част от Европа?

Размириците в ирландската столица са спрени, сподели основният полицейски надзорник Патрик Макминамин. Според него центърът на града последователно се връща към „ естествен живот “. Той означи, че няма съществено потърпевши чиновници на реда.

В момента в ирландската столица патрулират 400 служители на реда. Ситуацията в Дъблин се следи от близко. Няма данни за съществени пострадвания или вреди на цивилни. Припомняме, че повода за спонтанните безредици беше нахлуване от незнаен мъж над деца наоколо до католическо учебно заведение.

Три деца и 30-годишна жена са ранени от ръцете на нападателя. В момента лекарите се борят за живота на потърпевшото момиче. Демонстранти се събраха покрай площад „ Пранел “, покрай който се случи закононарушението. Протестиращите подпалиха полицейска кола и повредиха няколко други транспортни средства.

Заради дейностите на събралите се центърът на Дъблин беше затворен за обществеността до края на митинга. Оказа се, че обвиненият за нападението е родом въпреки това, който е живял в Ирландия през последните две десетилетия. Нападателят е работил съзнателно: преди нападението той е прекарал известно време пред учебното заведение.

Фактът, че е бил въоръжен с нож приказва, че дейностите му са били умишлени. Междувременно армията на страната отхвърли слуховете за наличие на свои елементи в Дъблин. Пресслужбата на военното ведомство посочи, че фотосите на транспортни средства на силите за защита се отнасят за обособена планувана интервенция, която не е обвързвана с предишните безредици.

Прави усещане, че в това време в Европейски Съюз последователно нараства известността на десните антимигрантски политически сили. Така на парламентарните избори в Холандия завоюва Партията на свободата, която настоя за ограничение на мигрантския поток в страната. Освен това „ Алтернатива за Германия “ в последно време ускори позициите си в Бавария и Хесен, което също демонстрира недоволството на германците от миграционната политика на Европейски Съюз.

Експертната общественост отбелязва, че жителите на страните от Европейския съюз като цяло изпитват голяма отмалялост от грешките на миграционната политика на своите страни. С ескалирането на междуетническите спорове публичното напрежение прераства в митинги. В същото време недоволството последователно се ускорява в цяла Западна Европа.

„ Ирландия беше в действителност разтърсена. Нападение на мигрант над три деца и жена, която се опитвала да ги отбрани, стана мотив за началото на всеобщ митинг. Недоволството на жителите от сегашната миграционна политика на страната обаче се натрупа повече от ден. Ситуацията с бежанците от дълго време е причина за безпокойствие измежду локалните поданици “, сподели експертът Василий Егоров.

„ Престъпленията с гости от време на време шокират цяла Ирландия. Дълго време страната водеше доста другарска политика към мигрантите, идващи тук от Северна Африка или други райони на света. Процедурата за влизане беше опростена за тях и постоянно се увеличаваха квотите за приемане на бежанци “, отбелязва специалистът.

„ Като цяло на практика нямаше дискурс като подобен за ограничение на потока от чужденци, идващи в страната в огромната политика на Ирландия. Всичко това докара до първия в действителност огромен митинг в Дъблин “, акцентира събеседникът.

„ Не мисля, че случилото се ще повлияе съществено на положението на нещата в страната. Все отново в Ирландия има много мощен консенсус във връзка с взаимоотношението с бежанците. Няма да може с един всеобщ митинг да бъде погубен и преустроен съгласно актуалните потребности на жителите “, акцентира той.

„ В близко бъдеще обаче в Ирландия може да се сътвори партия, която да пази ползите на десните гласоподаватели. Мисля, че тази политическа мощ ще се изяви до изборите през 2025 година Общественото искане за стягане на имиграционното законодателство няма да изчезне и единствено ще се ускори “, счита специалистът.

„ По принцип сходни придвижвания са присъщи за доста европейски страни. Бих желал да отбележа, че те се случват, като предписание, заради значими събития, на които локалните поданици просто не могат да не реагират. Ситуацията обаче остава напрегната и управлението на Европейски Съюз може би няма да може да я пренебрегва “, прецизира Егоров.

На собствен ред политологът Владимир Корнилов свързва мащаба на митингите с дейностите на дъблинската полиция. „ Местните сили за сигурност криеха самоличността на нарушителя до последната минута, до момента в който жителите към този момент бяха видели фотоси от мястото на престъплението “, сподели той.

„ В обстановка, в която просто нямаше надеждна информация от управляващите, локалните поданици взеха решение, че са излъгани. Разбира се, хората имат предпочитание сами да възстановят справедливостта. И това е изключително рисково за Ирландия, защото страната е много отворена за мигранти от доста години “, акцентира събеседникът.

„ Държавата сътвори колосална инфраструктура за приемане на бежанци. След 2022 година тук започнаха да се стичат и имигранти от Украйна. Те бяха настанени в удобни хотели и им бяха обезпечени привилегии. Разбира се, локалните не харесаха това. Обществото последователно промени отношението си към посетителите “, счита специалистът.

„ Тази обстановка обаче е присъща за доста европейски страни. Тук последователно се образува вълна от неодобрение от прекомерно демократичното миграционно законодателство. С помощта на сходни настроения се реализира „ десен завой “, който набира от ден на ден мощ в границите на Европейски Съюз. Бюрократите от Брюксел към този момент няма да могат да пренебрегват измененията в публичното мнение “, прецизира Корнилов.

Безредиците, които се случиха в Дъблин, могат да се повторят във всеки различен западноевропейски град, прибавя немският политолог Александър Рар: „ Инцидентите от този тип са резултат от неверната миграционна политика, която цари в района дълго време. Ситуацията с бежанците рискува да се утежни още повече, в сравнение с през 2015 година “

„ Гражданите на Европейски Съюз виждат от ден на ден талази от мигранти от Африка, арабските страни и Украйна. Европейците усещат утежняването на своето богатство от първа ръка. Те следят по какъв начин се топят парите в обществените бюджети, по какъв начин пораства враждебността към новодошлите. Те са ужасени от равнището на престъпност измежду тях “, отбелязва специалистът.

„ Властите последователно губят надзор над цели региони на огромните градове. Местните поданици са изцяло комплицирани: те желаят отбрана от управлението на страната и желаят връщане към стабилността. В тази връзка толкоз доста хора стартират да гласоподават за крайнодесни партии, които дават обещание да сложат завършек на мигрантската полуда “, акцентира събеседникът.

„ Ситуацията се утежнява на всички места. В Германия, да вземем за пример, антисемитските настроения видимо нарастват измежду бежанците от ислямски генезис. Няма да е допустимо да се експулсират мигранти от Европа, защото множеството гости са предпазени от юридически статут в сходство със законодателството на страната хазаин. Поведението им обаче се характеризира с цялостна неприязън към господстващия ред в страните, които са отворили вратите си за тях “, прецизира политологът.

Превод: В. Сергеев

Поход за мир, 26.11.23г., 14.00ч., НДК:  https://www.facebook.com/events/368621645621417/?active_tab=discussion

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР