Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич. Целта

...
Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич. Целта
Коментари Харесай

Масов отстрел на дивите прасета започва в област Добрич

Масов отстрел на дивите свине стартира в област Добрич. Целта е фрапантно понижаване на популацията им поради откритите 15 огнища на болестта африканска чума по свинете в окръг Тулча, Румъния. Той е на 120 км от сухопътната граница с България.

Въпреки че ловният сезон се открива на 1 октомври, с цел да се понижи до най-малко популацията на дивите прасета, тази година отстрелът им ще стартира по-рано. По данни от пролетната таксация, на територията на стопанството в Тервел има 387 възрастни животни, от които би трябвало да бъдат отстреляни 350.

Това са част от ограниченията за недопускане на проникването и разпространяването на болестта в страната ни на африканската чума по свинете, разисквани на извършеното по-рано денем изключително съвещание на Епизоотичната комисия, заяви БНР.

Африканската чума не е рискова за хората, само че води до всеобща смъртност при дивите и питомните прасета. Срещу нея няма ваксина, както и лекуване.

Пред членовете на Епизоотичната комисия в област Добрич шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Анелия Андонова изясни, че се не разрешава вноса в България на свинско месо и първични материали и храни със свинско месо, предопределени за персонална консумация.

Разпоредено е, при инспекции на пасажерите, влизащи в България, в случай че бъдат открити първични материали и храни от свинско месо, те да се изземват и предават за заличаване. Колите, които влизат от страните членки на Европейски Съюз, да бъдат дезинфектирани.

Според началника на отдел " Здравеопазване на животните " в ОДБХ доктор Борислав Каменов, признаците на африканската чума са идентични с тези на класическата чума по свинете. Заболяването нанася големи стопански вреди, защото води до съвсем 100% смъртност при тези животни.

" Основните клинични признаци са повишение на температурата, съществуване на кръвоизливи и най-много посиняване на ушите ".

Според доктор Каменов, най-голямата опасност за навлизането на африканската чума на територията на България е в упования огромен поток на туристи от Румъния и Унгария. Африканската чума е извънредно стабилно заболяване, като термичната обработка на месото би трябвало да е най-малко 30 минути на 60 градуса, в околната среда тя устоя повече от две седмици, в месни артикули - към 6 месеца. В замразеното месо болестта остава с години.

По данни на Областната дирекция по сигурност на храните във ферми в област Добрич се отглеждат повече от 70 000 прасета, като единствено в свинефермата в село Козлодуйци, община Добричка сега има 45 000 прасета.

До края на тази седмица във всичките 8 общини на област Добрич ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии. Предстои да бъдат избрани общински терени за загробване на умрелите животни. Предстои да бъде осъществена дезакаризация и дезинсекция на тревни и водни площи, а животните без ветеринарномедицински документи ще подлежат на спомагателни инспекции. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР