Маските и ръкавиците не вършат никаква работа. За да спре

...
Маските и ръкавиците не вършат никаква работа. За да спре
Коментари Харесай

Мангъров: В Банско няма епидемия, затварянето му е безсмислица

 Маските и ръкавиците не правят никаква работа. За да спре една такава зараза като ковид, би трябвало най-малко 70% от популацията да прекара и да построи антитела. Това сподели пред bTV доцент Атанас Мангъров, шеф на детското поделение в Инфекциозна болница.

По думите му най-вероятно точно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай.

" Огромна част от случаите там са минали без признаци ", сподели той.

Мангъров предвижда, че най-вероятно пикът на болестта у нас ще е след три-четири седмици. Той бе безапелационен, че човек не може да се болести още веднъж, тъй като в организма се образуват антитела.

" В Банско няма зараза, там вирусът е потвърден при четирима души. Да се затваря целият град е демонстрация на мощ, само че от епидемиологична позиция е нелепост. Епидемиологията е просвета и би трябвало да се изхожда от нейните правила ", счита Мангъров.

По думите му защитните маски и ръкавиците не правят безусловно никаква работа при здравите хора.

" Това са маски, а не противогази. Ако сте болен и си я сложите, маската ще защищава от най-едрите плюнки. Най-фините частици обаче минават през нея и тя не защищава. Носенето на маска дава една лъжлива сигурност, че човек надали не е предпазен. Всъщност той е един рицар без ризница ", сподели още Атанас Мангъров.

Относно ръкавиците той съобщи, че с изключение на да хванем гъбички по ръцете, нищо друго няма да се случи.

" Просто би трябвало да си миете ръцете, това е по-ефикасно. Миенето с елементарна вода и сапун е съвсем толкоз дейно, колкото и да се търкате с дезинфектанти. Ако не се миете, а се мажете единствено с дезинфектанти, единствено размазвате мръсотията ", изясни още експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР