Мъск отрича да има вина. Още по темата Строител на

...
Мъск отрича да има вина. Още по темата Строител на
Коментари Харесай

Борсовият регулатор в САЩ повдигна обвинения на Илън Мъск

Мъск отхвърля да има виновност.

Още по тематиката
Строител на капитализма: Илън Мъск
10 авг 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla

Комисията по скъпи бумаги пита за какво известието на Илън Мъск е било направено в Twitter
9 авг 2018
Илън Мъск предложи да направи Tesla непублична компания и да я смъкна от борсата

Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия е закупил акции за 2 милиарда $ от производителя на електрически автомобили
8 авг 2018 Комисията по скъпи бумаги и бористе на Съединени американски щати (SEC) е подала правосъден иск против създателя и изпълнителен шеф на Tesla Елън Мъск, написа CNBC. Борсовият регулатор твърди, че Мъск е популяризирал подправени и подвеждащи изявления в Twitter и е пропуснал да уведоми навреме регулаторите за проектите си. В резултат на новината акциите на автомобилния производител се сринаха с близо 13%. Според източници на медията, компанията също чака дело, макар че Tesla не е упомената като ответник в желае.

Причините

Миналия месец посредством обява в обществената мрежа създателят на компанията предложи да направи Tesla непублична компания и да я смъкна от борсата и съобщи, че разполага с нужното финансиране. По-късно Мъск изпрати писмо до чиновниците на компанията, в което съобщи че ще смъкна Tesla от борсата единствено на цена от 420 $ на акция – доста над тогавашната цена от 380 $.Am considering taking Tesla private at $420. Funding secured.
— Elon Musk (@elonmusk) August 7, 2018

Тогава създателят на компанията заяви, че е провел диалози със суверенния фонд на Саудитска Арабия и негови представители са дали обещание финансиране. Самият той дружно с други чиновници на компанията има към 25% от Tesla. Малките вложители държат към 17%, а останалите близо 58% са в ръцете на огромни институционални вложители.

Малко след случилото се SEC стартира публично следствие против Мъск и Tesla.

Според американското законодателство фирмите и нейните високопоставени чиновници не могат да дават подвеждаща информация на акционерите за значими събития. SEC е попитала компанията дали известието на Мъск се основава на действителни обстоятелства и за какво е било направено посредством онлайн платформата, а не посредством публично подаване на документи. В центъра на следствието е изявлението на Мъск, че разполага с финансиране за изкупуването, без да дава съответни данни.

Почти една седмица по-късно Мъск разгласи, че изказването му се основава на диалози с фонда на Саудитска Арабия. SEC обаче съобщи, че фирмите могат да афишират основна информация посредством обществените медии, само че не могат да заблуждават вложителите.

" Председател и изпълнителен шеф на обществена компания има основни отговорност към останалите акционери. Te включвaт oтгoвopноститe дa e внимaтeлeн и бeзкомпромисен в пpидъpжaнeтo към иcтинaтa и точността нa изявленията cи, нaпpaвeни пред вложителите, нeзaвиcимo дaли ca нaпpaвeни в тpaдициoннa фopмa, като прессъобщение или във финaнcoв oтчeт, или чрез неофициални мeтoди като Twitter или други coциaлни мeдии ", разяснява зам.-директорът на SEC Стефани Авакиан, представена от CNBC. Според нея статусът на звезда и софтуерен иноватор не може да оправдае нарушаването на закона.

SEC твърди, че Мъск е нямал съответно съглашения със суверенния фонд на Саудитска Арабия; не е имал основна връзка с негови представители с изключение на среща, траяла сред 30 и 45 мин.; не е обсъждал събаряне от борсата при цена на акция 420 $ с никакви евентуални инвеститори; не се е свързвал с други евентуални вложители, с цел да реши дали имат интерес; не е разговарял с акционери, с цел да реши дали имат итерес в изкарването на компанията от борсата и други

Ако Мъск бъде наказан, може да получи възбрана да бъде шеф на обществена компания, написа още медиата.

Реакциите

" Това голословно деяние на на SEC ме натъжи и разочарова извънредно доста ", разяснява Мъск в ефира на CNBC. " Винаги съм работил в интереса на истината, прозрачността и вложителите. Почтеността е най-важната полезност в живота ми и обстоятелствата ще покажат, че не съм компрометирал това.

След като новината, че SEC е повдигнала обвинявания против създателя на Tesla, акциите на компанията се сринаха с 13%. Сега книжата се търгуват с фрапантното намаляване от 30% по отношение на рекордните за годината 387.46 $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР