Мащерката е сред най-популярните билки у нас, а историческите сведения

...
Мащерката е сред най-популярните билки у нас, а историческите сведения
Коментари Харесай

Мащерка – при проблеми с гърлото и кашлица


Мащерката е измежду най-популярните билки у нас, а историческите сведения сочат, че надалеч преди създаването на синтетичните антибиотици , точно мащерката се е употребила като най-ефективно средство против бактериални инфекции .

Най-добре проучени са имуностимулиращите свойства на мащерката, произлизащи точно от наличието на субстанции, сполучливо обезвреждащи огромна част от болестотворните микроорганизми. Наред с тях обаче мащерката съдържа и химични съединения, които форсират комплексното възобновяване на организма след прекарана зараза.

3 изгоди от мащерката като естествен имуностимулант

Големият фармакологичен интерес към мащерката от дълги години насам е потвърдил успеваемостта и в 3 посоки, свързани с имунната система.

Облекчава възпаленото гърло – мащерката е измежду най-силните естествени антибактериални средства. Този и резултат се дължи на високото наличие на фенолите тимол и карвакрол . Те вършат мащерката изключително ефикасна против инфектиране на гърлото, което в съвсем всички случаи е предизвикано от бактериална зараза.

Проучване на Медицинския Университет в Лодз, Полша, наблюдава успеваемостта на дестилат от мащерка против 120 разнообразни типа бактерии, изолирани от пациенти с зараза на горните дихателни пътища . Резултатите демонстрират, че мащерката може да потиска растежа на съвсем всички от тях, в това число на някои варианти, резистентни към антибиотици.

Свързани публикации.. Упорита кашлица – ограничения от първа нужда 0 Хроничен бронхит – възпалително заболяване на бронхите. Симптоми. Лечение. 0 Мащерка за здрав дух и крепко тяло 1

Повлиява добре бронхита – мащерката е доста богата на витамин А, който оказва доста удобен резултат на лигавиците на организма. В композиция с антибактериалните съставки в билката, той работи доста добре за понижаване на секрецията, преодоляване на упоритата

кашлица


и улеснение на откашлянето при изострен или продължителен бронхит.

Мащерката съдържа и високи дози витамин С, който добавя удобното й въздействие върху имунитета. Наред с мощните си антиоксидантни свойства, аскорбиновата киселина е и главен хранителен източник за макрофагите – главните имунни кафези, които вземат участие в първата линия на имунна отбрана на организма.

Стимулира апетита - наред с директните си изгоди за лигавицата на дихателната система, мащерката подкрепя имунитета и посредством удобното си въздействие върху храносмилателната система. Стимулирането на апетита е доста потребен резултат за по-бързото възобновяване на силите след прекарана зараза.

Допълнителни изследвания на действието на мащерката демонстрира, че карвакролът в състава й повлиява добре секрецията на хормона на щастието серотонин . Така постоянната консумация на мащерка работи добре за възстановяване и на прочувственото ни положение.

Мащерката може да се включи в ежедневното ни меню и като билка и като фалшификация . Приготвянето на чай и други отвари и постоянното подправяне на гозбите с нея предлага елементарен метод да се възползваме всекидневно от потребните й свойства.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР