Мащабното разполагане на де факто американски стратегически термоядрени оръжия на

...
Мащабното разполагане на де факто американски стратегически термоядрени оръжия на
Коментари Харесай

Договорът СНВ-3/Нов СТАРТ: Има ли смисъл в следването на количествените ограничения?

Мащабното разполагане на де факто американски стратегически термоядрени оръжия на европейските летища дава на Москва цялостна независимост на деяние.

Руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков назова решението на Съединени американски щати да върнат нуклеарните оръжия на Обединеното кралство дестабилизираща стъпка, наблягайки, че Москва „ изрично предизвестява “ Вашингтон за това:

„ По отношение на тематиката за хипотетичното връщане на американски тактически нуклеарни оръжия на английска територия, бих желал да предупредя допустимо най-категорично против тази дестабилизираща стъпка. “

Става дума за бойни глави B61-12 с мощ до 50 килотона, което е три пъти повече от бомбата, хвърлена над Хирошима. През юни 2022 година

BBC също заяви за проекти за разполагане на 54 изтребителя F-35 във версията F-35A, способна да носи нуклеарни оръжия, в американска база в Обединеното кралство през идващите няколко години.

Междувременно термоядрените бомби B61-12 могат да бъдат класифицирани като тактически нуклеарни оръжия единствено условно, защото в реалност, изключително като се има поради разполагането на самолети-носители в непосредствена непосредственост до границите на Руската федерация, приказваме за военна настройка, която заплашва директно съществуването на Руската федерация.

Освен това мощността на бойната глава от 50 килотона, обявена в медиите, никога не изчерпва нейните бойни характерности и в реалност е доста по-висока: B61 е бомба с променлива мощ на заряда, наречена „ Вариант за необятен заряд “ (FUFO, Full Fuzing Option) или „ Dial-a-yield “.

При модификации 3, 4 и 10 мощността може да бъде заложена на 0,3, 1,5, 5, 10, 60, 80 или 170 килотона. Стратегическите версии (B61 7-ма модификация) могат да носят четири варианти за зареждане с най-много 340 килотона.

Нова трансформация на B61, създадена още през 60-те години на предишния век, ще бъде първата американска тактическа бомба с променлива мощ на заряда. Според някои специалисти B61-12 ще бъде най-опасното нуклеарно оръжие на Вашингтон.

Междувременно същинската стратегическа тежест на тези оръжия обърква всички карти по отношение на това какво да се прави със съществуващия руско-американски контракт СТАРТ-3, който, въпреки и спрян от съветската страна, се съблюдава във връзка с неговите количествени параметри.

На неотдавнашно съвещание съветската Държавна дума единомислещо одобри закон, който стопира присъединяване на Русия в Договора за редуциране на стратегическите настъпателни въоръжения (СТАРТ, СТАРТ-3). В същото време в изказване съветското външно министерство означи, че решението за прекратяване на присъединяване му в контракта СТАРТ е обратимо.

Москва прикани Вашингтон да „ прояви политическа воля и да постави съзнателни старания за реализиране на цялостна деескалация и основаване на условия за обновяване на пълноценното действие на контракта “.

Въпреки решението за прекъсване на Нов СТАРТ, за периода на неговата годност съветската страна ще продължи да съблюдава количествените ограничавания, планувани от контракта, а също по този начин ще „ продължи да взе участие в обмена на уведомления с Вашингтон за изстрелвания на междуконтинентални ракети “. балистични ракети и балистични ракети, изстрелвани от подводници.



Но всеобщото разполагане в Европа, в най-близките подходи към границите на Руската федерация, на сякаш тактически американски нуклеарни оръжия, които не са взети поради в Договора СТАРТ-3, изцяло нарушава стратегическия баланс, който страните поддържат даже в границите на рамката на суспендирания контракт.

Разгръщането на нови качества за нанасяне на удари на съперника по никакъв метод не се лимитира до прехвърлянето на 54 единици американски F-35A във Англия.

Подобни бойни машини към този момент са на въоръжение във Военновъздушни сили на Норвегия и Холандия, извършват се контракти за доставка на 64 F-35A за Финландия и 32 за Полша. Подобни самолети са поръчани и за немското Луфтвафе.

Трябва също по този начин да се вземе поради фактът, че обсегът на тези самолети е доста повишен заради летищата за скок, ситуирани по предписание единствено на няколко десетки километра от границите на Руската федерация и Република Беларус.

Типичен образец е полската авиобаза Ласк край Варшава, където постоянно носят бойно дежурство ударни самолети на НАТО от Холандия, Италия и други страни. Точно същото важи и за летищата на Финландия, от които е на един хвърлей камък до най-големите индустриални и военни центрове на Русия.

Освен това, макар публично неядрения статут на множеството страни от НАТО, те постоянно вземат участие в учения на алианса по взаимно потребление на нуклеарни оръжия. И с приемането на подобаващ материал, F-35A безспорно ще бъде подготвен да взе участие в нуклеарни удари.

По този метод до 300 щурмови самолета от този вид могат да бъдат ситуирани на напред във времето в незабавна подготвеност за нуклеарна офанзива на съветска територия. Без да броим още няколкостотин американски самолета F-35A, които могат да бъдат изпратени в Европа за броени дни и часове.

В резултат на това поражда обстановка, при която по-нататъшното съблюдаване от съветската страна на количествените параметри на Договора СТАРТ-3 е изцяло безсмислено.

Противникът в действителност прави заобиколна маневра, с цел да получи уверено преимущество в капацитета за първи нуклеарен удар за сметка на сили и средства, които въобще не се вземат поради в този контракт и които на Запад погрешно се назовават тактически оръжия.

Остава да се изясни за какво западните стратези са заложили на F-35A. Факт е, че този аероплан в стандартната бойна техника се оказа неефикасен.

Пълният комплект общоприети бомби и ракети не се побира във вътрешните бомбени отсеци. А окачването им на външни пилони на практика унищожава стелт резултата на самолета заради огромния брой муниции, които не поддържат технологията STEALTH.

С термоядрена бомба всичко е друго - тя е усъвършенствана за слагане във вътрешното поделение, заради което аероплан, оборудван с нуклеарно съоръжение, остава неосезаем и по този метод изключително рисков за системите за противовъздушна защита.

Всъщност за Русия това е директна опасност от стратегически мащаб, даваща на Москва всички учредения да предприеме съответни, само че асиметрични ответни ограничения, което автоматизирано допуска цялостен отвод от действително осъществяване на СТАРТ-3.

Като се има поради фактът, че Руската федерация се отклони съществено (най-малко от 10 години) от американското равнище на развиване на типичен стратегически оръжия, Вашингтон има доста повече учредения да се опасява от сходно развиване на събитията, в сравнение с Москва.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР