Мащабно зарибяване беше извършено на река Девинска. На мястото на

...
Мащабно зарибяване беше извършено на река Девинска. На мястото на
Коментари Харесай

Зарибяват река Девинска, където беше отровена рибата преди седмица

Мащабно зарибяване беше осъществено на река Девинска. На мястото на отровената преди седмица риба бяха пуснати към 350 кг балканска пъстърва. Тя е предоставена от Съюза на ловците и рибарите в България.

Рибата дойде от стопанство " Тошков чарк " и беше пусната на няколко места в 3-километровия сектор на река Девинска.

" Балканска пъстърва, което е тип доста характерен за нашите реки. Тук местообитанието за този тип е доста уместно. Не е характерен зарибителен материал, който нормално се пуска. Тя е двулетна пъстърва, в границите на към 100 и петдесет до двеста грама, съвсем една педя е всяка една от рибките, което ще разреши още идната година тя да доближи полова зрялост и несъмнено да остави своя хайвер и да даде потомство ", изясни Любомир Стефанов - специалист от НЛРС.

Това е второто по ред зарибяване след случая от предишния петък.

" Ние ги предприехме откакто установихме, че водата е чиста, че има храна за рибата в реката. Така че няма спънка да бъде осъществено зарибяването ", сподели Здравко Иванов - кмет на Девин.

В зарибяването през днешния ден се включиха и деца от Клуба по лов на риба в Девин.

Денис: " За да може в реката да има повече риба, да хващаме, беше отровена. Всеки ден ходехме на реката, това ни беше занимание, имаме си тим, участваме на надпревари. "

Митко: " Искам да има повече риби, да има надпревари. Да ловим повече, да се упражняваме. "

Предвиждат се и още зарибявания до момента в който популацията се възвърне изцяло. Така ще бъдат извършени плануваните надпревари - Републиканско състезание по улов на риба за деца при започване на септември и Световно състезание през 2025 година.

Репортаж: Величка Петкова, Стефан Николов
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР