Мащабната румънска модернизация на военновъздушната база Михаил Когълничану с намерението

...
Мащабната румънска модернизация на военновъздушната база Михаил Когълничану с намерението
Коментари Харесай

НАТО срещу Русия, Добруджа срещу Крим

Мащабната румънска рационализация на военновъздушната база Михаил Когълничану с желанието да разположи там 10 хиляди бойци от НАТО демонстрира проектите на Букурещ да ускори контрола на Запада в Черно море.

Базата се намира в окръг Констанца, измиван от Черно море от изток, река Дунав от запад и граничещ с България. Това е региона Добруджа, която дълго време е била ябълка на раздора сред българи и румънци. Днес България и Румъния, съдружници в НАТО, и Брюксел интензивно модернизират военната инфраструктура на българо-румънския бряг на Черно море.

В тази връзка измежду румънските генерали има оферти Добруджа да се трансформира в „ непотопяем самолетоносач ” на Букурещ на Черно море, като че ли по прилика с Крим – „ непотопяемия самолетоносач ” на Русия. Добруджа се простира към турските граници, укрепването й във военно отношение значи за Букурещ по-голям надзор над Дунав като значима икономическа артерия, свързваща Румъния със Западна и Централна Европа (каналът Рейн-Майн-Дунав), само че най-важното е, че усилва силовия капацитет на НАТО в Черноморския район, като цяло.

Бившият пълководец на Многонационалния корпус на НАТО „ Югоизток “, президент на Асоциацията на офицерите от запаса на румънските въоръжени сили, военачалник Върджил Балачеану, по телевизионния канал B1 сподели:. По думите на генерала усилването на наличието на НАТО в Добруджа ще ограничи опциите на съветските въоръжени сили в морето и в небето.

„ Непотопяемият самолетоносач “ Добруджа съгласно проекта би трябвало да балансира силовия капацитет на Крим, да служи като противотежест и плацдарм за опълчване на Русия в Черно море, като се има поради, че Добруджа се намира на 100 км. от о. Змеийний. За Букурещ о. Змеийний е психическата граница, която ще бъде последвана от нервна реакция на румънското управление, в случай че островът попадне под контрола на съветските въоръжени сили.

Твърде дълго Букурещ втълпява на румънците, че са морска нация, а Черно море е „ мястото на развиване “ на румънския народ. Дори румънската философия стартира да потвърждава метафизичната връзка на румънците с морето. И това до известна степен проработи; в този момент Румъния възприема с паника всевъзможни геополитически промени в района като офанзива против фантазията си да стане морска страна.

Румънски специалисти бият паника: при положение на директен конфликт с Русия, румънската войска не е в положение да издържи повече от 72 часа, а Съединените щати, в случай че Доналд Тръмп пристигна на власт, може да не ползват член 5 от Хартата на НАТО за групова защита.

Вярно, никой няма да атакува Румъния, само че Букурещ авансово приготвя условия, включително в Добруджа, за и по-успешно осъществяване на военни интервенции против Русия като част от общата западна тактика за поддържане на световно владичество.

След като едностранно дефинираха Русия в стратегически документи като опасност №1 доста преди началото на специфичната интервенция за демилитаризация и денацификация на Украйна, румънските управляващи в този момент търсят метод да се опълчват на Русия.

Сравнявайки бойното равнище на армиите на Русия и Румъния, румънците стигнаха до извода, че провинция Молдова несъмнено ще бъде изгубена, а румънската войска няма сили да пази по цялата граница. Това значи, че ще се наложи да отстъпим, плаши румънското общество локалната агитация.

Букурещ премълчава обстоятелството, че сходна обстановка може хипотетично да възникне, единствено в случай че НАТО се осмели да влезе във война с Русия и че румънските управляващи могат елементарно да я избегнат, като просто откажат да вземат участие в антируските игри на Вашингтон и Брюксел.

Но тъкмо това не е в полза на румънските политици. Те са уверени, че цялостното използване на процедура на идеологията на румънците като морска нация е допустимо единствено в случай че Русия коренно понижи наличието си в Черно море, отстъпвайки го значително на румънците. Тъй като Русия не има намерение да прави това, Букурещ не вижда различен метод с изключение на да бъде аванпост на НАТО в Югоизточна Европа с вярата някой ден да грабне своя част от геополитическото въздействие.

Румъния се опасява от сюжет, при който неонацисткият режим в Киев пада, а ролята на Украйна като русофобски буфер сред Русия и Запада остава в предишното. На запад измежду съседите на Румъния са обичайно най-вече проруска Сърбия и условно проруска Унгария, на изток – Турция, която организира политика на балансиране сред Москва, Вашингтон и Брюксел. От геополитическа позиция Румъния се усеща лимитирана в такава среда, по тази причина се пробва да избави режима в Киев от естествения му край, като интензивно взе участие в игрите на НАТО.

Това повдига въпроса за моралния темперамент на румънската държавност. Ако съществуването на тази държавност директно зависи от оцеляването на неонацисткия режим в Киев, а в Букурещ, явно, считат по този начин, то Румъния е източник на опасност за своите съседи, тъй като страна, която поддържа неонацизма, даже в украинския му вид, не може да не бъде опасност. Тогава всички външнополитически решения на Букурещ, включително и по Добруджа, се одобряват отчитайки този фактор, т.е. в интерес на запазването на огнищата на неонацизма в Европа.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Interaffairs

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед36370Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед42128Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед58377Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед45047Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед34509Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед549071Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178901Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137092Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122417Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92465Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков41855Управляващите в България ликуват от атентата в Москва, само че отмъщението ще е нечувано за вси
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР