Мащабната акция на прокуратурата, Националното следствие и ДАНС, която се

...
Мащабната акция на прокуратурата, Националното следствие и ДАНС, която се
Коментари Харесай

Прокуроратурата удари криптопирамидата Nexo на бившия депутат Антони Тренчев

Мащабната акция на прокуратурата, Националното разследване и ДАНС, която се организира в София, е против криптопирамидата Nexo. Подозренията са, че българите, стоящи зад огромната компания, са работили по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Компанията е обвързвана с някогашния народен представител от Реформаторския блок Антони Тренчев. Освен него, другият шеф на Nexo е Коста Кънчев.

Антони Тренчев е някогашен народен представител от Реформаторския блок. Коста Кънчев пък е братовчед на шефа и ръководител на УС на Фондация " ХелпКарма " Константин Кръстев, който бе упрекнат от Софийска градска прокуратура в длъжностно заграбване в края на 2021 година (през март 2018 в УС на " ХелпКарма влиза и бащата на Коста Кънчев - Калин Кънчев). Третият съосновател е Георги Шулев - наследник на някогашния стопански и обществен министър от Национална движение „Симеон Втори" Лидия Шулева.

В следствие на американската телевизия CNBC щатските регулаторни органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт настояват, че Nexoе предложила на клиентите си лихвоносещи сметки, без първо да ги записва като скъпи бумаги и да даде нужните доклади. Без достъп до тези финансови доклади, съгласно щатските регулатори, вложителите не биха могли да вземат осведомени капиталови решения.

Осемте щата настояват още, че Nexo е внушила на вложителите, че е лицензирана и записана платформа. Депозитният артикул сякаш разрешавал на вложителите да вложат активи в Nexoв подмяна на рентабилност до 36%. Nexoобаче е признала, че единствено един неин артикул носи 36% рента - за най-високия клас клиенти Platinum, освен това за по-слабо известната криптовалута Axie Infinity. 12% се предложили за депозити в стейбълкойни като USDC, USDT и DAI, чиято стойност е закрепена към тази на $. А за депозитите в най-известните криптовалути - Bitcoin и Ethereum, доходността е едвам 7 и 8%. Основното обвиняване към компанията е в противозаконни интервенции и машинация на вложители./ pik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР