Мащабна операция на ГДБОП и Европейската прокуратура разкри злоупотреби с

...
Мащабна операция на ГДБОП и Европейската прокуратура разкри злоупотреби с
Коментари Харесай

ГДБОП и Европрокуратура разкриха схема за злоупотреби по земеделски програми

Мащабна интервенция на ГДБОП и Европейската прокуратура разкри злоупотреби с европейски средства по аграрни стратегии в Петрич

През 2020 година в ГДБОП-МВР са добити данни, че на територията на община Петрич, област Благоевград действа проведена незаконна група, осъществяваща незаконна активност, изразяваща се в непозволено даване и асимилиране на дотации за развъждане на аграрни култури, пасища, стратегии за развъждане на животни, както и по оперативни стратегии за потребление на пасища и мери.

Според постъпилата информация част от лицата, които от години непозволено получават и ръководят парични средства под формата на дотации, предоставяни на Р България от фондовете на Европейски Съюз, както и печелят планове по оперативни стратегии са: Началника на Общинска работа " Земеделие " – гр. Петрич, други чиновници на общинската работа, техни родственици и доближени лица.

Установено е, че вяска година лицата осъществяващи гореописаната незаконна активност прогресивно усилват заявените площи и животни, респективно и се усилват и сумите, които получават под формата на дотации.

Също по този начин е открито, че ръководителя на Общинска работа „ Земеделие “ – гр. Петрич и неговият брат са съумели да усвоят посредством констативни нотариални акта по обстоятелствена инспекция парцели с повърхност над 40 000 декара. Установено е, че единствено две лица, участници в незаконната група, са получили за последните 5 календарни години парични средства в изключително огромни размери под формата на дотации (над 600 000 лева).

Във връзка с горното и за попречване, секване, откриване и документиране в цялостен размер на осъществяваната противоправна активност на 29 юни е извършена профилирана полицейска интервенция взаимно със чиновници на бранш БОП – Благоевград, бранш БОП – Кюстендил, бранш БОП – София град, бранш БОП – София област и бранш БОП-Перник.

В хода на извършените мероприятия са осъществени 4 броя обиски (претърсване) на лица и претършуване и изземване на 7 броя леки и товарни коли, както и претършуване и изземване на 6 адреса на територията на общ. Петрич и общ. Сандански, включително и пространства на Общинска работа " Земеделие " – Петрич и земеделска аптека с лечебница. В хода на провежданите мероприятия са открити и конфискувани:

• Мобилни телефони и СИМ карти;

• Заявления за кандидатстване по оперативни стратегии за подкрепяне на Европейския съюз, контракти за наем и покупко – продажба на частни и общински парцели /земеделски площи/ и други документи имащи отношение по горепосоченото досъдебно производство;

• Множество идентификатори за животни /ушни марки/.

В хода на извършените мероприятия със заповед за задържане за период до 24 часа според ЗМВР са арестувани 8 лица, от които Началника на Общинска работа " Земеделие " – гр. Петрич, други чиновници на общинската работа и лица, съпричастни към гореописаната незаконна активност.

Работата по случая продължава, като към сегашния миг се правят разпити на лица в качеството на очевидци. Извършват се инспекции на регистрирани животновъдни обекти на лица (бенефициенти по европейски програми), имащи отношение към незаконната активност, като все още са установени несъответствия сред броя на заявените и броя на показаните животни в проверяваните обекти. Разследването се реализира под надзора на европейската прокуратура.

Според източници на " По света и у нас " двама от групата са арестувани в Обзор по време на аграрни семинар.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР