Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града

...
Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града
Коментари Харесай

Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на европейската прокуратура

Мащабна акция на ГДБОП и ДАНС в 11 български града под надзора на европейската прокуратура. Обект на инспекцията са най-вече ТЕЦ-ове, свързани с предприемача Христо Ковачки.

Повече от месец службите работят под управлението на европейската прокуратура, с цел да се стигне до днешната акция.

Обект на инспекциите са знакови топлоцентрали, като Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", Топлоелектрическа централа " Брикел " и Топлоелектрическа централа " Марица 3 ", както и топлофикационни сдружения, свързани с Ковачки, в това число и административни здания в общо 11 града.

В димитровградската топлоцентрала чиновници на ДАНС и ГДБОП са влезнали още при започване на работния ден, заяви юристът на Централата Юлиян Семерджиев.

" Изискват документи и разпитват наши чиновници. Основно счетоводни, индустриални, най-различен вид документи. Казаха централата да продължи да си работи в естествен работен режим. Към момента няма никакви проблеми нито екологични, нито механически, нито нещо друго, което да ни тормози ", добави Юлиян Семерджиев, правист в Топлоелектрическа централа " Марица 3 ".

Шефът на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " съобщи, че инспекцията в централата е по досъдебно произвеждане на ГДБОП.

" Изискват от нас документи за доставка на биомаса. Ние нямам терзания никакви. Проверката е по сигнал на едни хора, които се пробват да създадат много сериозен пиар на цялата страна и на целия бранш " Енергетика ". Бившите ръководещи, малко ръководещи, тъй като тяхна беше концепцията да затворят тези централи до 2025 година, а се оказа, че страната няма това желание ", добави Любомир Спасов, изпълнителен шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Бургаската топлофикация също беше измежду проверяваните. Привиканият незабавно юрист на сдружението нямаше визия какво се случва.

" Нямам никаква визия. Просто ме помолиха да дойда да видя защо става въпрос. Нямам никаква информация за момента. Да окажа някакво подпомагане - ще видя като вляза ", разяснява Петър Димитров, юрист.

Спецслужбите влязоха и в габровската " Топлофикация ". Жителите на града обаче са възмутени от постоаянното замърсяване на въздуха и от непрекъснатото прекъсване на топлоподаването. Събрана е подписка, която ще бъде импортирана в КЕВР и районната екоинспеския.

" Досега парното е прекъсването неведнъж и в месеца в случай че се съберат не повече от 8 до 10 дни да сме имали топлоподаване във всички останали случаи се пускат известия, че сега има някаква повреда или осъществяване на ремонта, като не се прецизира интервалът, в който хората би трябвало да стоят на студено ", съобщи Иванка Баева, юрист.

В Русенската топлофикация и полицията се включи в инспекцията на спецслужбите. Патрулен автомобил и униформени от рано сутринта поеха защитата на основния вход.

Вътрешния министър изясни, че от много време службите работят по реализацията на интервенцията.

" От много време работим по тематиката, под надзора, под управлението, с напътствията на европейската прокуратура, сигурно повече от месец. Днес има реализация по акцията. Работят ГДБОП и ДАНС. Нашата цел е да създадем това, което изисква европейската прокуратура ", сподели още Иван Демерджиев.

Очаква се до края на деня европейската прокуратура да заключи резултатите от интервенцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР