Мащабен протест готвят жителите на няколко пловдивски села, ако исканията

...
Мащабен протест готвят жителите на няколко пловдивски села, ако исканията
Коментари Харесай

Мащабен протест готвят жителите пловдивските села Милево, Селци, Поповица, Ахматово и Чешнегирово

Мащабен митинг готвят жителите на няколко пловдивски села, в случай че настояванията им по отношение на почистването на река Марица в община Садово, не бъдат изпълнени.

Притесненията на хората от Милево, Селци, Поповица, Ахматово и Чешнегирово, които изпратиха сигнал до Дарик Пловдив са, че последните две компании, сключили контракти за почистването на реката,обясни кметът на Милево Анелия Колева.

Ако равнището на водата падне, с нашияпоминък е свършено, съобщи в ефира на Дарик Пловдив и Никола Мандев от Инициативния комитет на протестиращите. Той напомни, че преди година и половина, при сходни разчистване и подсилване на дигата на Марица, поради издълбаването на коритото е била застрашена целостта на мостта до село Мирово.

" Тогава успяхме с гражанско непокорство да се оправим с казуса. Сега желаят да ни вкарат в различен филм. Ние не се уверени в претекстовете на регионална администрация Пловдив, чемерките, планувани в договорите за почистването и укрепването, ще ни защитят от наводняване. Считаме, че определените компании единствено ще копаят, с цел да добиват пясък, имаме терзания и че ще паднат под равнището, което им е разрешено. Затова няма да се поколебаем още веднъж да излезем на митинги, и то огромни ", сподели още Мандев и добави, че не са задоволени от срещата си в Областна администрация на 1 март, на която са сложили настояванията си.

На въпрос на Дарик по какъв начин са подписани договорите с двете компании - ВЕНИГАЗ ” и „ Ди Кей Фишинг ” за подсилване и разчистване от наноси коритото на Марица в сектора на Община Садово, регионалният шеф Ангел Стоев напомни, че още преди 2-3 години ( по времето, когато регионален шеф е Дани Каназирева) от община Садово и локални жители е получено писмо, в което те алармират за непочистено корито на реката във въпросния сектор.

" Заявления на двете компании са подадени още тогава, т.е. няма нищо ново и нищо изключително, не съм довел аз тези компании ", разяснява Стоев.

По думите му, в Областна администрация следат напътствията в нормативната разпоредба, където на никое място няма условие да има мнение по проблема от НАЦИОНАЛНИЯ ИНСТИТУТ Пожарна охрана МЕТЕОРОЛОГИЯ И ХИДРОЛОГИЯ и отБАН за идейни планове.За секторите, които не попапат в предпазени зони, не се изисква Оценка на въздействието върху околната среда, само че след това за част от мястото е открито, че попада в такава зона и компанията - реализатор е известена да се обърне към Регионална инспекция за опазване на околната среда дали е належащо изготването на преценка в тази връзка.

Ангел Стоев съобщи още пред Дарик, че няма по какъв начин да се разгласи избор на изълнител посредством социална поръчка, тъй като Областна администрация е вторичен разпоредник на бюджета и не разполага с публични средства.

" Десетилетия наред продължава безобразното и незаконно добиване на пясък от дейното дъно на речното легло на Марица. Тази процедура е неразрешена от Закона за водите (НАРЕДБА ЗА ПОЛЗВАНЕТО НА ПОВЪРХНОСТНИТЕ ВОДИ) и от ПУРБ (плановете за ръководството на речните басейни). Грубо се нарушава и Закона за биологичното многообразие тъй като добива на пясък се реализира в зони по Натура 2000 без авансово да е осъществена процедура по Оценка за съвместимостта ", съобщи по проблема и Христо Николов от " Зелени Балкани ".

По думите му, вследствие на тази процедура е налице намаление на равнището на речното легло и ерозиране на основите на мостовете, деградация на предпазените от Закона за биологично многообразие крайречни местообитания, водеща до засушаване и всеобщо нахлуване на нападателни интрудуценти като Аморфа, които към този момент са формирали лични местообитания, рухване на равнището на подпочвените води на територията на цялата маришка тераса (поне 1000 кв. км), което води до сензитивно увеличение на разноските за сондиране на вода за напояване и заличаване гнездовите местообитания на цялостен комплекс международно застрашени типове птици, гнездящи на пясъчните коси

" Използва се предтекста че има нарушение на речната проводимост. Това дава право на регионалните шефове да привикват пъкъл хок комисии от по 10-16 индивида, които да позволяват разчистване на наноси и пясъчни коси. Повърхностно видяно всичко е законно – полученото позволение дава право на компаниите да лишават единствено 80-100 см от наносите и пясъчните острови и то единствено в сектора с нарушена проводимост. На процедура обаче в тези територии се добива от 10 до 200 пъти повече пясък и то от АКТИВНОТО РЕЧНО ДЪНО!. Известно е че следите от изкопания пясък от дейното речно дъно се заличават доста бързо от самата река ", разяснява още Николов.

Дарик ще продължи да следи развиването на проблема!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР