Машинното гласуване ще бъде един от главните проблеми, пред които

...
Машинното гласуване ще бъде един от главните проблеми, пред които
Коментари Харесай

Цветозар Томов прогнозира: Новите избори на 11 или 18 юли

Машинното гласоподаване ще бъде един от основните проблеми, пред които ще бъде изправена новата ЦИК, тъй като нямаме задоволително данни, от които да съдим колко бързо биха дали своят вот българските жители с машини и не можем да съдим по досегашните данни, сподели по Българска национална телевизия социологът и някогашен представител на комисията Цветозар Томов.

По думите му съгласно международната процедура една машина може да обслужи сред 180 и 260 гласоподаватели, а у нас се планува да има машини единствено в секции с над 300, от тях гласоподават към половината. Възможно е да се получи тежка обстановка в изключително многолюдни секции.

" Според мен новата комисия трябва доста деликатно да тества този проблем, с цел да има благоприятни условия за реакция – дали въобще ще може да се гласоподава с една машина в големите секции ", уточни Томов.

Какви неточности позволи ЦИК по време на изборите

" ЦИК позволи няколко неточности, само че като цяло не бих споделил, че не се оправи. Грешките бяха свързани основно с нееднаквото отнасяне на участниците в акцията. Някои се оказаха по-равни от другите.  Премиерът заслужаваше няколко пъти да бъде осъден от ЦИК, само че тя си затвори очите, въпреки че имаше тъжби против него " , коментира социологът и добави, че втората и най-груба неточност е била неприятната организация на гласуването на карантираните и изолираните.

За самостоятелна и професионална ЦИК

" Дали новата ЦИК ще работи по-добре не мога да кажа. По-същественият аргумент, да се смени съставът ѝ, е обвързван с това, че до момента репортираме членовете ѝ по партийни квоти, което не е добра процедура.  Редно е да има професионална и самостоятелна ЦИК , само че към този момент е по този начин, по този начин ще бъде и с новите правила. Доста внезапно се промени съставът на Народното събрание, което се отразява и върху състава на комисията ", сподели някогашният ѝ представител.

Според него доста се приказва, че се дават спомагателни пълномощия на президента, само че в случай че се остави сегашният състав половината партии в Народното събрание, тъкмо протестните, няма да имат нито един представител.

" Трябва да се върви към професионална ЦИК, само че не беше направено. Имаше предложение на " Демократична България " да бъдат определени експерти, които да се състезават на конкурсна основа, само че откакто това не е признато е мъчно да си показва, че при тази невротична обстановка в страната може да се запази една ЦИК, в която ГЕРБ има блокираща квота. "

Ролята на президента е същата, каквато беше до момента, във връзка с членския състав, като получи спомагателни пълномощия във връзка с избора на управлението. И до момента членовете на ЦИК се назначаваха с президентски декрет. Там няма никаква смяна, съобщи Томов.

Отпадането на рестриктивните мерки за гласоподаване в чужбина

Според социолога отпадането на рестриктивните мерки за избирателни секции в чужбина е  една от най-правилните стъпки.

" Няма безусловно никакъв аргумент да преглеждаме българските жители като хора с разнообразни качества. Конституционно обвързване е да се обезпечат равни права на всички български жители ", уточни той  и разясни:

" Аргументът в поддръжка на сегашните ограничавания постоянно е бил един – страховете, че Турция може да упражнява въздействие върху българската политика, посредством българските турци, които гласоподават там. Тези внушения са безусловно подправени. Имахме един случай, в който беше либерализирана системата като в този момент. Беше през 2014 година Тогава броят на секциите в Турция набъбна с 50, а броят на гласувалите гласоподаватели понижа с 4000 ", уточни Томов.

Според него с това решение драматичната ситуация във Великобритания ще бъде преодоляна:

" Там хората подадоха документи за откриване на 88 секции, а бяха разкрити 35. Страшно доста хора висяха по 5 или 6 часа по опашки, в Съединените щати секциите също не доближиха. "

Нараства интензивността на българите в чужбина и казусът може да се появи на още няколко места, предвижда социологът.

Кога ще бъдат предварителните избори

" На 99% би трябвало да приемем, че ще гласуваме през юли - на 11 или 18. Това са реалистичните периоди, в случай че третата политическа мощ на която е предоставен мандат не успее да сформира държавно управление. Предсрочните избори най-вероятно ще трансформират малко неща. Политиците имат право на втори опит. Би трябвало обаче, в случай че и този втори опит докара до такова невротично съответствие на силите в Народното събрание да се напънат да сформират държавно управление, тъй като трети опит ще е трагикомичен ", заключи социологът Цветозар Томов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР