Машинното гласуване на евроизборите е под въпрос, стана ясно от

...
Машинното гласуване на евроизборите е под въпрос, стана ясно от
Коментари Харесай

Машинното гласуване е пак под въпрос

Машинното гласоподаване на евроизборите е под въпрос, стана ясно от думите на ръководителя на ЦИК Стефка Стоева. Въпреки, че се чака публичната поръчка за доставка на машините да се разгласи идната седмица, от комисията се оплакаха, че няма институция, която да сертифицира машините за изборите, заяви БНР.
Два месеца преди изборите новоизбраната ЦИК разгласи, че социална поръчка за машините ще има, само че няма кой да ги сертифицира.

„ Всички държавни органи отхвърлят да изпълнят тази активност, тъй като споделят, че не е в тяхната подготвеност и не разполагат с такава опция “, сподели новият ръководител на ЦИК Стефка Стоева. Тя увери, че това не е опасност за провеждането на изборите.

„ Нашата цел е да има машини и ще създадем всичко, което от комисията зависи. И имаме вяра, че ще има “.

В три хиляди секции би трябвало да се гласоподава с машини на евроизборите, в шест хиляди - на локалните през есента. Засега обаче пет държавни организации, измежду които ДАНС и организацията по метеорология са дали отговор публично, че нямат отношение към узаконяването на машините.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев обаче не сподели кой би трябвало да предприеме съответните стъпки.

„ Ние сме изправени пред разнообразни въпроси, с цел да не кажем проблеми, които следва да бъдат решени и те не са от компетентността на ЦИК. Това, което е належащо ние ще го създадем, с цел да може да се случи машинното гласоподаване “.

Миналото лято изборният орган беше наказан да обезпечи опция за машинно гласоподаване. До момента обаче публичната поръчка се бави.

ЦИК работи в обстановка на бавене на процедурите, само че се пробва да навакса. Районите и разпоредбите за сформиране на районните комисии са избрани. До среднощ ще бъдат утвърдени всички изборни бумаги.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР