Машините за гласуване са напълно готови за изборния процес. Те

...
Машините за гласуване са напълно готови за изборния процес. Те
Коментари Харесай

Експерти: Няма как да има манипулация при електронното гласуване за евровота

Машините за гласоподаване са изцяло подготвени за изборния развой. Те са с напълно нов дизайн. Произведени са в Тайван тази години и особено за България. Машините имат спецификациите, които ЦИК бе заложила в публичната поръчка. Това стана ясно по време на брифинг в ЦИК, взаимно с представители на „ Сиела норма “ АД, на който бяха демонстрирани машинните за гласоподаване за идните избори за членове на Европейския парламент, съобщи кореспондент на Novini.bg.

В момента машините са в развой на одитиране. От одитиращия екип разясниха, че машините са много по-надеждни и функционални. Имали и пропуски, които ще бъдат отстранени. Това ще се случи най-късно до сряда.

На въпрос дали има заплаха от операция на вота, от специалистите от Българска академия на науките дадоха отговор, че няма по какъв начин това да се случи, тъй като машините не са свързани с мрежа и няма по какъв начин да има външна операция.

Има два детайла - хардуер и програмен продукт, които би трябвало да подсигурява сигурността и рекомендациите на ЦИК. Ако нещо не може да бъде решено, то се взема решение процедурно. Ако има някакви пропуски, които не могат да бъдат решени хардуерно или софтуерно, ние излизаме с рекомендации по какъв начин това да бъде преодоляно. Има ясни указания по какъв начин да се работи при разнообразни проблеми, тъй че да не се изгубят гласовете на гласоподавателите.

Всички сме чували за изборни нарушавания, само че това е доста мъчно наказуемо. За образец бе дадена Венецуела. Благодарение на машинното гласоподаване, последните избори във Венецуела са извършени по съвършен метод. Нарушенията са осъществени по-късно, поради което компанията, отговаряща за вота се е отдръпнала.

Експертите направиха проява на машинното гласоподаване, което лиши по-малко от минута.





Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР