Машините за гласуване, на практика, работят като принтери. Това коментира

...
Машините за гласуване, на практика, работят като принтери. Това коментира
Коментари Харесай

Министърът на електронното управление: Сигурността на вота е гарантирана

Машините за гласоподаване, на процедура, работят като принтери. Това разяснява министърът на електронното ръководство Александър Йоловски, откакто в Народното събрание беше изнесена информация за отчет на ДАНС за корист с устройствата за вота.
Прочетете още
Министърът уточни, че сигурността на сегашния избор се подсигурява от следното: „ Машините отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, който е подаден от всеки един. Впоследствие ЦИК и преди този момент СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Това са обстоятелствата ”, акцентира той.

" На 9 октомври, посредством чоп, със софтуерен генератор на инцидентен принцип, са изтеглени серийните номера на машините за гласоподаване, които ще преминат процеса за сходство в границите на тазгодишната процедура. Изтеглени са общо 8 броя машини, номерата на 8 броя машини, за разлика от предходните избори, когато са били изтеглени 4 броя. На тегленето на серийните номера са участвали представители на Български институт за стандартизация, Български институт по метрология, представители на политическите партии, както и публицисти ", добави Йоловски.

„ На 13 октомври беше одобрена методиката за засвидетелствуване на сходство на техническите устройства за машинно гласоподаване във връзка с условията на Изборния кодекс. На 20 октомври специалисти на Централната изборна комисия, в наличието на представителна изпълнителя на публичната поръчка „ Сиела Норма ”, са направили в следена среда довереното създаване на софтуера, който се конфигурира на машините за гласоподаване на локалния избор.В процеса са участвали представители на 4 парламентарно показани партии ”, посочи Йоловски.

„ В рамките на този развой е генериран криптографски ключ, по този начин нареченият хешкод, с който се подписва софтуерът. Никакъв различен програмен продукт, който не е подписан с този ключ, не може да тръгне на машините за гласоподаване. Самият програмен продукт е заключен с ключ, който е генериран от паролите на трима от членовете на Централната изборна комисия от квотите на разнообразни партии. Ключът се съхранява в Централната изборна комисия, на преносим компютър в касата на самата Комисия. Паролите на тримата членове са били въведени на място, незабавно се приключвана на довереното създаване, персонално от всеки един от тях. Това подсигурява, че на машините не може да се постави случаен програмен продукт, който да трансформира резултатите ”, изясни още министърът.

„ Полученият програмен продукт е конфигуриран на всички машини от изпълнителя на ЦИК, като машините към този момент са разнесени по изборните секции. След генериране на хешкода, той е обществено показан на представителите на средствата за всеобщо осведомление. Този хешкод е и обществено разполагаем сега ”, сподели още той.

„ Сигурността на сегашния избор се подсигурява от следното: Машините, на процедура, работят като принтери. Те отпечатват квитанция, на която може да бъде забелязан гласът, който е подаден от всеки един гласоподавател. Впоследствие, ЦИК и преди този момент СИК регистрират гласовете на база на подадените разписки. Това са обстоятелствата ”, е позицията му.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР