Машини, софтуер, роботи, изкуствен интелект… Това е начинът за повишаване

...
Машини, софтуер, роботи, изкуствен интелект… Това е начинът за повишаване
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка на шест континента

Машини, програмен продукт, роботи, неестествен интелект… Това е методът за повишение успеваемостта на производството. Разширяваме се в това, от което разбираме, и нямаме блян да навлизаме в непознати за нас индустриални територии, споделя Павел Димов, ръководещ шеф на „ МОС Роботикс “. Компанията е основана през 2018 година Намерила е своята ниша, в която към този момент е без конкуренция. Но тя не потегля „ на зелено “, а е част от сполучлив фамилен бизнес, учреден още през 90-те от Емил Димов, и в него през годините се включват двамата му синове Павел и Боян.

Постижение на „ МОС Роботикс “ е основаната система за различаване на елементи в мебелното произвеждане, без да са нужни конвейерни системи и профилиран хардуер за зареждане на детайлите. В редица страни оферират технологията, а екипи на техните сътрудници вършат обслужването на място. Проникването им е на всички континенти, като имат мощно наличие в цяла Азия, Западна Европа и Северна Америка. Централата е във Варна, имат офиси в София и Русе, с желанието да разширят сервизната си мрежа и в други регионални градове. Фокусът им е ориентиран към производството на мебели.

Още през 1996 година, наред с другите си бизнеси, Емил Димов прави във Варна фабрика за мебели по поръчка. В един миг желае да модернизира фабриката и купува профилиран програмен продукт за планиране и конструиране от Германия, само че в България никой не поддържа системите. Налага се сами да го внедрят в своето произвеждане, след което виждат в това опция - основават МОС Консулт, като главен дистрибутор на продуктите на imos AG на Балканите. Поемат сервизното обслужване на клиенти и сътрудници в целия свят посредством joint venture imos Service, още веднъж основан във Варна. Стават сервизен и търговски представител на производителя на машини Homag Group и систематичен сътрудник на KUKA Robotics. Това им разрешава да навлязат по-широко в автоматизацията и роботизацията на огромни фабрики, като сами създават софтуерните решения на правилото „ минимално количество желязо, оптимално – мозък “.

Работят най-много в мебелната промишленост, защото главният проблем при автоматизацията е, че в случай че не се схващат добре процесите в самото произвеждане, има риск да последват доста проблеми. Затова заобикалят да обслужват други сектори, в чиито специфики би трябвало занапред да навлизат.

Компанията има цели и тактика, конкурират се с бизнеси, градени с десетилетия, и се желае време, с цел да станат още по-добре разпознаваеми. Управляващите компанията твърдят: Тук сме, тъй като камъкът си тежи на мястото, не виждаме сериозен плюс в това да си преместим бизнеса в чужбина. Живеем и работим в България и няма спънка да имаме наличие в целия свят.

  Снимка Личен списък

Павел Димов:
Бизнесът търси хора с механически уменияЗасега нашето обучение оказва помощ на българите по-лесно да емигрират
Никой от младежите през днешния ден не желае да работи във фабрика, само че те даже не си показват, че актуалните производства са автоматизирани и там ще ръководят роботизирани системи. Автоматизацията на промишлеността се постанова от неналичието на хора. Най-често качеството на претендентите е надалеч даже от това равнище, което би разрешило да се направи компромис при наемането им. На интервютата идват приключили езикова гимназия, в които не са получили каквато и да е техническа подготовка. В България се губи доста време в проучване на езици, вместо да има фокус върху квалификацията. Но в случай че тези хора не владеят непознати езици, отново няма да са подобаващи.
Възможното решение
се крие в дуалното образование и профилираните академии. Безспорно би трябвало доста процедура, до момента в който се натрупат умения. Именно дуалното образование е краткосрочният вид, това ще разреши на подрастващите да учат и редом да работят.  В действителната бизнес среда се натрупа опит най-лесно и най-бързо. С Министерството на образованието имаме доста диалози по тази тематика. Засега обаче нашето обучение просто оказва помощ на хората по-лесно да емигрират. Аз също съм приключил езикова гимназия, само че с наклонност да ми е по-лесно да работя с сътрудници от Германия, а не да отпътува да пребивавам там.

Друг проблем е
неналичието на качествени сътрудници
в страната. Искаме да работим с локални компании, само че излиза по-евтино да използваме сътрудниците си от Германия, с цел да им изпратим назад стока, в сравнение с да заложим на услугите на която и да е куриерска компания в България. Тук, на този дребен пазар, цените и на експедицията, логистиката, а и на материалите са доста високи. На Запад същите артикули и услуги постоянно ни излизат надалеч по-изгодно.
Институциите са тромави
Законодателството в доста случаи пречи. Ако искаш почасово да ползваш програмист, не може, разновидността е цивилен контракт. Светът динамично се трансформира, а законодателството в избрани сфери не мърда. Нелоялната конкуренция е на всички места. Държавата разрешава редица неприятни практики да се възпроизвеждат.

От всички проблеми обаче неналичието на фрагменти е най-големият. Не са малко фирмите, които имат доста работа, а се постанова да затворят, защото нямат нужните хора, които да я свършат. Но и въпросът не е единствено да намериш нужните хора, би трябвало да ги квалифицираш, да ги въведеш в работата, а след това в допълнение да продължиш да ги обучаваш. Заплатите в някои сфери към този момент догонват покупателната мощ на възнагражденията в западните страни. IT секторът е в превъзбуда и възнагражденията към този момент са по-високи, в сравнение с доста места в Германия.

Опитваме да прокараме
Закон за браншовите организации
И той да задължи всеки, който желае да развива някаква активност, да е член на съответната браншова камара. Засега страната с бездействието си предизвиква да има повече дребни и слаби структури, а не мощни организации, които да съставляват секторите в целия свят и да ни създадат конкурентни на международната икономическа сцена.

България изостава стопански. За да се ускори скоростта, фирмите би трябвало да изнасят, само че не какво да е, а ноу-хау и артикули с висока добавена стойност. Парадокс, да вземем за пример е, че в мебелната промишленост липсва суровина, а има български компании, фокусирани върху експорта на дървен материал. Далеч по-печелившо ще е да се изнасят мебели, съставни елементи, както и сглобяеми здания с висока добавена стойност от труда ни.
Текстът е част от бр. 111 на сп. „ Икономика “. Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинроботика фамилен бизнес ПоследниНай-четениКомпании 44 Стъпка по стъпка на шест континента Регулации 192 Законопроект планува отнемането от „ Лукойл “ на терминала „ Росенец “ Компании 716 Репресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant Group Личности 208 Вълшебната формула на Бил Кий Компании 14870 Защо Tesla и Apple затъват поради Китай Компании 9420 „ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Хай-тек 6604 6G може да употребява хората като източник на сила Лични финанси 6234 Търговците в Хърватия всеобщо закръглят цените в евро нагоре Всички новиниПазар на труда 44 Нешка Робева е преподавател на „ Кариера и живот – за какво в България? “Още от КомпанииВиж всичкиРепресираният Джак Ма се отхвърля от контрола върху Ant GroupShell ще заплати $2 милиарда изключителни налози в Европейски Съюз и ВеликобританияГерманската WITTE Automotive строи нов цех в Русе„ Да развием бизнес тук, не в чужбина “: Двама братя и тяхното ателие в с. Окорш Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши м
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР