Машината се е разбила съвсем близо до Гърмен, откъдето излeтяла

...
Машината се е разбила съвсем близо до Гърмен, откъдето излeтяла
Коментари Харесай

Загиналият днес пилот на хеликоптер е бил с над 40 г. стаж frognews.bg

Машината се е разрушила напълно покрай Гърмен, откъдето излeтяла през днешния ден сутринта.

Машината е паднала в дере, а мястото е непроходимо. Натам са се отправили пожарникари, служители на реда, горски чиновници и планински спасители с дронове.

 

" Излетя пред нас. Имаше двама охранители, които пазиха хеликоптера през нощта. Всичко си беше наред ", това описа мъжът пред bTV, подал сигнал за изгубването на хеликоптера край Гърмен.

 

Мъжете са сътрудници. Той описа, че двамата с водача са и родственици. Заедно били и сутринта, когато хеликоптерът е изхвърчал от Гърмен в 7:40 часа сутринта.

Двамата мъже трябвало да се срещнат на летището в Цалапица. Единият пътувал натам по въздух, другият по земя.

 
" Моята задача беше да го изпратя, а по-късно да се срещнем на летището в Цалапица ", добави мъжът пред bTV.

 

След като час и половина сътрудника и родственик на изчезналия водач не получил позвъняване, че машината е кацнала, почнал да звъни на сътрудници, шефове и познати. Така станало ясно, че очевидно има проблем.

 

Мъжът добави, че водачът е умел, с над 40 години стаж. Той е от Пловдив.
Частният хеликоптер изчезна в петък сутринта. В 7:35 ч. " Робинсон 44 " изхвърчал от Гърмен, само че след към час връзката с водача се изгубила.

 

Машината е била в региона на Гърмен от 19 септември и е пръскала горски масиви против борова процесионка. В петък сутринта е трябвало да се прибира, тъй като е свършила работата, за която е наета от Югозападното държавно дружество.

От Югозападното държавно дружество потвърдиха, че по контракт с частна компания в продължение на три дни хеликоптер е правил пръскания на горски масиви и е завършил работа през вчерашния ден. След като е получена информация, че водачът не се е прибрал, от предприятието също са подали сигнал.

 

Военнослужещи и вертолет " Кугар " от състава на Военновъздушни сили вземат участие в търсенето на водача. Военната машина е изхвърчала в 14.01 ч. след искане, отправено от Главната дирекция " Гражданска въздухоплавателна администрация ", оповестиха от военното министерство. Издирването ще продължи в светлата част на деня и ще бъде възобновено на следващия ден сутринта.

 

На какво може да се дължи загубата на радиовръзка

Според авиационния контрольор Ангел Борисов загубата на радиовръзка може да се дължи на две неща.

 

" Отказ на самата радиовръзка на устройствата или просто загуба на радиовръзката от водача. Но защото към този момент съвсем един ден няма връзка с него, ние можем да разсъждаваме в две посоки. Вертолетът може да се намира кацнал някъде без радиовръзка, само че би трябвало водача през това време по някакъв метод да уведоми службите за търсене и избавяне, и неговата компания.

 

Това е същият вертолет, който преди време кръжеше ниско над плаж на Черноморието и хвърляше листовки, тъй че другата версия е да е направил ново нарушаване ", разяснява Борисов пред NOVA.

 

" Всеки вертолет може да се приземи, когато му откаже мотора. Няма потребност от писта като самолетите, може да го направи и на поляна. Естествено, в случай че водач е направил нужните дейности, винтът минава в ротация и авторотация, всичко от тук нататък зависи от дейностите на водача. При неправилни дейности, е допустимо при опит за кацане и да се разбие. Известието, че е изгубена връзка е пристигнало доста късно ", счита Борисов.

 

Изчезналият хеликоптерът и този, който през месец юли прелетя ниско над плаж " Градина ", са благосъстоятелност на една и съща компания. Тя е на " Авио отряд Варна ", оповестява " 24 часа ". Тогава на Джулай морнинг хеликоптерът прелетя рисково ниско над плаж " Градина ", където доста хора се бяха събрали да посрещнат изгрева. От него бяха изхвърляли хартии с лика на Тодор Живков, а хора висели от вратите на машината. Свидетели описват, че хеликоптерът е кръжал близо 15 минути над залива. Преминал освен извънредно ниско над хората, само че и над лодка.

 

Загиналият през март месец водач Георги Влайков край Лесново пък е бил шеф на образователен център " Авио отряд Варна ". Влайков почина, до момента в който изпълняваше акробатичен полет над летището. Самолетът му попаднал в плосък свредел, от който нямало изплъзване.

 

Технически спецификации на хеликоптер " Робинсон R44 "

Американски хеликоптер " Робинсън " е създаден през осемдесетте години на ХХ век. Това е аероплан от дребен клас, първообраз на кола, която може да лети. На борда, с изключение на водача, могат да се настанят трима пасажери и багаж.

Теглото му леко надвишава 1000 кг, което е идентично с тежестта на междинния седан. Резервоарите за гориво съдържат 185 литра гориво, което е задоволително за 650 километра полет (средно 3-4 часа).

 

Изисква съществуването на площадка за кацане. Основният ротор е с диаметър 10 метра, а общият размер е 11,75 м. При кацане на хеликоптер би трябвало да се вземе поради избран ресурс, с цел да може да се извърши безвредна маневра. Високото разположение на витлото (над три метра) доста понижава вероятността от прилепване към всяко затруднение.

 

Работната скорост на модела е 110 благи, или 177 километра в час. Някои модификации са оборудвани с режим на доизгаряне и могат да доближат 200 км / ч. Височина на тавана на полета - 4250 метра, общоприетото придвижване на въздуха се прави в границите на 1500-2000 m.

 

Сложното панорамно остъкляване разрешава да се поддържа добра видимост за водача.

 

Хеликоптерът Robinson се смята за един от най-безопасните в света, има по-малко авиационни произшествия, породени от щета на мотора или корпуса на леките хеликоптери, както и най-ниската цена на полет измежду всички съществуващи.

 

 
 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР