Масайоши Сон има визия за свят с изкуствен супер-интелект, много

...
Масайоши Сон има визия за свят с изкуствен супер-интелект, много
Коментари Харесай

Масайоши Сон: 10 000 пъти по-умен от хората AI ще се появи след 10 години


Масайоши Сон има визия за свят с неестествен супер-интелект, доста по-умен от хората
(снимка: SoftBank)

Изкуствен разсъдък, който е 10 000 пъти по-умен от хората, ще бъде тук след 10 години, съобщи основният изпълнителен шеф на корпорацията SoftBank – Масайоши Сон. В рядка обществена изява в петък мениджърът свърза личната си цел в живота точно с изкуствения разсъдък.

Сон изложи визията си за свят, включващ неестествен суперинтелект или ASI (Artificial Super Intelligence), както го назова. Той приказва първо за различен термин – неестествен общ разсъдък или AGI (Artificial General Intelligence), който в общи линии се отнася до AI, е по-умен от хората.

CEO-то на SoftBank счита, че AGI технологията евентуално ще бъде 1 до 10 пъти по-умна от хората и ще се появи през идващите три до пет години, по-рано, в сравнение с е очаквал.

Но в случай че AGI не е доста по-умен от хората, „ тогава не е нужно да променяме метода си на живот, не е нужно да променяме структурата на човешкия метод на живот ”, сподели Сон по време на годишното общо заседание на акционерите на SoftBank, отразено от CNBC.

„ Но когато става дума за ASI, това е напълно друга история. С ASI ще видите огромно усъвършенстване ”, съобщи мениджърът на една от най-големите корпорации в света, мажоритарен притежател на разработчика на Arm архитектурата за чипове.

Сон приказва за бъдеще, в което разнообразни ASI модели взаимодействат между тях като неврони в човешкия мозък. Това ще докара до изкуствен интелект, който е 10 000 пъти по-умен от всеки човешки талант, съгласно него.
още по темата
Междувременно акциите на SoftBank затвориха с повече от 3% повишаване на борсата в Япония след срещата в петък.

Сон е създател на SoftBank и стана прочут след ранна и печеливша инвестиция в китайския колос за електронна търговия Alibaba. Той нарежда компанията като софтуерен визионер със стартирането през 2017 година на Vision Fund, солиден капиталов фонд, фокусиран върху поддръжката на софтуерни компании.

Въпреки че някои от залозите на фонда бяха сполучливи, имаше и доста провали с висок профил, измежду които компанията за шерване на офиси WeWork.

След като регистрира рекордни финансови загуби във Vision Fund през 2022 година, Сон сподели, че SoftBank ще премине в режим на „ защита ” и ще бъде по-консервативна с вложенията си. През 2023 година Vision Fund регистрира нова рекордна загуба, а Сон съобщи, че SoftBank в този момент ще премине към „ нахлуване ”, тъй като беше разчувствуван от капиталовите благоприятни условия в AI.

Оттогава Син е надалеч от публичното внимание. Той се върна в светлините на прожекторите в петък, с цел да произнесе тирада, цялостна с екзистенциални въпроси.

„ Преди две години остарях, остатъкът от живота ми е стеснен, само че към момента не съм направил нищо и плаках толкоз мощно ”, сподели Сон, което допуска, че усеща, че не е постигнал нищо значимо досега.

Той добави, че към този момент е разкрил задачата на SoftBank, която е „ еволюцията на човечеството ”. Той също по този начин сподели, че е разкрил личната си цел в живота.

„ С каква цел е основана SoftBank? С каква цел е роден Маса Сон? Може да звучи необичайно, само че мисля, че съм роден да осъзная ASI. Аз съм супер сериозен за това ”, сподели Сон.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР