Масата на Слънцето надвишава масата на нашета планета с около

...
Масата на Слънцето надвишава масата на нашета планета с около
Коментари Харесай

Какво ще стане, ако Слънцето изчезне?

Масата на Слънцето надвишава масата на нашета планета с към 333 000 пъти и създава същото количество сила колкото 100 милиарда водородни бомби в секунда. Гигантската маса на тази звезда е преобладаваща за всички в Слънчевата система и крепко държи всичките 8 планети в техните орбити.

В същото време, силата на Слънцето затопля нашата Земя до степен нужна да се появи катализатора на живот – водата. Но какво би станало, в случай че Слънцето ненадейно изчезне? Мнозина даже не могат да си го показват. Проблемът обаче не е толкоз малоумен, колкото наподобява на пръв взор, тъй като този въображаем опит не е бил подценен от самия Айнщайн. Въз основа на неогивте размисли ще се опитам да ви разкажем какво би станало, в случай че нашето обичано Слънце изгасне:

Гравитацията

Преди Айнщайн да си зададе въпросите, учените считали, че гравитацията се трансформира незабавно. Ако това беше по този начин, то с изгубването на Слънцето мигновено всичките 8 планети ще тръгнат на безпределно странствуване по тъмните дълбини на галактиките.

Но Айнщайн потвърдил, че скоростта на светлината и скоростта на гравитация се популяризират по едно и също време, което значи, че ще имаме цели 8 минути да се любуваме на нормалния си живот, преди да почувстваме изгубването на Слънцето и неговото привличане.

Вечна нощ

Слънцето може просто да потъне. В този случай човечеството ще остане в цялостна мрачевина, а планетата ни ще се изпъкни с обезверени безумци.

Звездите към момента ще блестят, заводите ще работят, само че ще спре фотосинтезата. Повечето растения ще умрат за няколко дни, само че не това би трябвало да ни тревожи най-вече. Средната температура на Земята ще падне до -17 градуса по Целзий в границите на една седмица. До края на първата година на планетата ни ще стартира нов ледников интервал.

Остатъкът живот

Разбира се, по-голямата част от живота на Земята ще приключи своето битие. За по-малко от месец на практика ще изчезнат всички растения. Големите дървета ще могат да устоят най-малко още няколко години, само че нищо няма да заплаши някои микроорганизми – по този начин, официално, животът на Земята ще продължи.

Оцеляването на хората

А какво ще се случи с нашия тип? Професорът по астрономия Ерик Блекман е убеден: ние можем да оцелеем и без слънце. Това ще стане с помощта на вулканичната топлота, която може да се употребява и за отопление на жилищата, и за промишлени цели. Най-добре ще се живее в Исландия: там хората ще отополяват домовете си благодарение на геотермална сила.

Безкрайно странствуване

Но най-лошото е, че отсъствието на Слънцето ще „ отвърже “ нашата планета и ще ни отпрати на дълго, дълго странствуване. Планетата ще се впусне в търсене на завършения – и ще ги откри с лекост. За страдание, за нас това премеждие няма да приключи добре: даже и най-малкия конфликт с други обекти ще провокира големи опустошения.

Но има и по-поитивен сюжет: планетата да хване страната на Млечния път и Земята да си откри нова звезда и да застане на нова орбита.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР