Мързел е второто название за котка. Те постоянно спят, дремят

...
Мързел е второто название за котка. Те постоянно спят, дремят
Коментари Харесай

Най-мързеливите породи котки

Мързел е второто наименование за котка. Те непрекъснато спят, дремят или се излежават. Някои представители на косматото племе са толкоз мързеливи, че им е мъчно да отидат до мястото за хранене, с цел да ядат. Може ли през днешния ден да се разчита на домашните котки да гонят мишките? Едва ли. Те са по-скоро бухнал фон на дивана, в сравнение с чудовище в мишето царство.

Защо котаците са толкоз мързеливи? Кои са най-мързеливите породи котки? Интересни въпроси, на които може да се даде аргументиран отговор.

Научно пояснение на котешкия мързел

Мързелът е положение, присъщо на котките още от раждането им. Така твърди американско проучване. Обратно на останалите домашни любимци, домашните котки не търсят непотребни придвижвания, в случай че не им се постанова. Още преди 54 години психологът на животни Глен Дженсън вкарва разбиране за животните, наречено търсене на компликация. Експерименти са проводени с кучета, риби, плъхове, маймуни и други. За потребностите на проучването на животните са препоръчани два метода да получат храната си - да им се даде наготово или да изпълнят някаква задача, с цел да получат храна за премия. Всички животни избират решаването на задача.

Експериментът е извършен и с 18 домашни котки. На тях е препоръчан пъзел и безвъзмездна храна. Болшинството избират храната и отделят повече време на яденето, в сравнение с заниманието. С това си държание котките се разграничават от плъховете, птиците, маймуните и останалите животни - диви и питомни, които са минали през опита. Ако на котката бъде даден напряко пъзела, тя умерено минава към него, само че при избор взима друго решение.

Не е ясно за какво другите животни избират сложния път, евентуално това се дължи на условията на средата в процеса на еволюцията им. Котката обаче не го прави и обяснението е в нейните генетични заложби, наследени от живота на предците в естествената им среда.

Котката в дивата природа е див звяр и ловджия. Тя е извънредно пъргаво животно и когато преследва плячката си развива доста висока скорост за малко време. За тази цел тя би трябвало да акумулира доста сила, която влага в лова. Необходимо е да почива дълго, с цел да събере силите, които са нужни за триумф в улавянето на храната. Тя е доста спестовна към изразходването на силата си за други цели.

Нейните потомци през днешния ден в домовете на хората нямат тази потребност, само че държанието на предците към момента дреме у тях под формата на привички, с които се раждат. Трябва да се каже обаче, че тези изказвания са напълно условни, тъй като писанчовците ни оферират една доста пъстра палитра от държание и навици, условности и характери, които могат съществено да ни объркат.

Вярно ли е, че котките след кастрация стават мързеливи?

 Бирманска котка

Стерилизацията прави котешкия темперамент уравновесен, спокоен, неагресивен. Ако не са кастрирани, те са по-игриви и дейни. За да се избегнат проблеми с наднорменото тегло, се избират специфични храни, както и да се усили физическата им интензивност посредством играчки, хранилки и други, които ги провокират към по-активни действия. Кастрираните котки стават по-мързеливи, тъй като към този момент не са склонни да разбудят квартала в интервалите на разгонване.

Защо котките с наднормено тегло са по-мързеливи?

Дебелите мързеливи котки провокират усмивки, тъй като се асоциират с Гарфилд, само че положението е рисково за живота. Затлъстяването при котките води до съществени здравословни проблеми. Те имат компликации с дишането, с понасянето на горещината, физическото натоварване и други. Понятие мързеливи дебели котки е илюзия. Това е резултата от неправилна диета и неглижиране на заниманията с домашния питомец.

Защо се счита, че старите котки са мързеливи?

Всички котки са страхотни фенове на съня и почивката. Те прекарват 2/3 от живота си в това положение. Колкото една котка е напредва в годините, от толкоз повече сън и отмора има потребност. Това се случва при котките на възраст 12-14 години и е еквивалент на държанието на хората. Котката не е мързелива, тя е единствено остаряла дама.

Мързел и характер

Котките са разнообразни. Някои са доста енергични, други могат да се излежават по през целия ден на някое комфортно място. Това не значи, че са мързеливи. Става въпрос за характер, също като при хората.

Темпераментът е в основата на характера на котката. Една флегматична котка може с дни да следи какво става в близост, излежавайки се. Тя е спокойна, не може да се ядоса от нищо. Това не се назовава мързел, а характер. И в доста огромна степен той зависи от породата. Котките от една и съща порода нормално са със подобен характер, от време на време изцяло идентични като държание. Кои са най-мързеливите котки?

 Регдол

Бирманска котка

Тази порода е по-малко дейна от останалите известни породи. Спокойствието и тишината в дома няма да бъдат нарушени от наличието на тази котка, тъй като тя с наслада ще поддържа атмосферата в безшумно и ласкаво уютно местенце, уединявайки се за дълго някъде, където да си мързелува необезпокоявано.

Селкирк рекс

Къдравата сладурка е въплъщение на приемливост и самообладание. Игривите моменти на това коте са малко, то не е взискателно към вниманието на стопанина, защото си прекарва доста добре времето независимо в състояние и положение, което назоваваме мързел, а в действителност е успокоение и отмора.

Мейн куун

Нежният колос не е привързан към придвижването. Това страхливо и нежно едро животно избира да си почива свито в скута на стопанина, вместо да играе, стига да се побере

 Мейн куун Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Хималайска котка

За разлика от своите предшественици - сиамските котки, хималайците са тихи и неактивни котаци. Те избират уюта и спокойствието на приятелското човешко обграждане, пред буйните игри с други пухчовци или катеренето, обичано на сиамците.

Регдол

Обикновено, когато някой желае спокойна котка, му се предлага породата регдол. Тази писана постоянно ще избра да се сгуши в стопанина и да помързелува с него, когато се върне изтощен вкъщи, в сравнение с да поиграе на гоненица.

Персийска котка

Персийките са идеалните домашни любимци за хора, които не обичат шума и придвижването. Персийката не се катери, не лудува, само че в подмяна на това демонстрира невероятни пози, изтягайки се на меко. Тя изцяло се слива с рошавите постелки и обожава да се гуши в тях, мъркайки мързеливо и предостатъчно. Така се подрежда измежду мързеливите породи писани.

 Руска синя котка

Руска синя котка

Тази порода е извънредно самостоятелна и спокойна. Руската синя е доста привързана към стопаните, само че няма срещу да прекара време, мързелувайки сама. Тъй като не е дейна, тя не се нуждае от доста пространство. Необходимо за нея е напълно малко - да не бъде обезпокоявана, когато си почива.

Няколко забавни обстоятелството за мързела и котките

Най-мързеливата котка в света живее в Япония. Този котак даже яде и пие вода, без да се надига от леглото си и е необятно прочут като най-мързеливата котка в света.

Котките доста обичат да се излежават на хартия. Смятат, че това е най-удобното и меко легло, както и идеално място за мързелуване.

Любимо място за мързелуване на котките е тясното пространство. То им основава чувство за защитеност и улеснява почивката им, тъй като визията за съвършено мързелуване е неотделима от потребността от отбрана в този миг на цялостно разпределяне.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР