Мъртвото вълнение може да тегли до 100 м навътре от

...
Мъртвото вълнение може да тегли до 100 м навътре от
Коментари Харесай

Морето се обръща: Мъртвото вълнение ни тегли до 100 м от брега

Мъртвото неспокойствие може да тегли до 100 м във вътрешността от брега. За това алармират спасители в навечерието на днешния Илинден (нов стил), деня, за който поверието споделя, че морето се обръща и стартира да взема своите жертви за годината.

Период
От Илинден до Преображение има най-голяма заплаха от мъртво неспокойствие. То не тегли към дъното, а във вътрешността в морето. Спасителите приканват летовниците наложително да се преценяват с техните предизвестия и да наблюдават флаговата сигнализация. „ Като пада тежка вълна, тя дълбае морското дъно. Появяват се цели ями, към които се стреми отразената от брега вода и тя дълбае улеи и цели потоци. Получава се нещо като подводна река в морето, която се оттича във вътрешността и това течение прави доста мъчно прибирането към брега на попадналите в него, в това число и на доста положителни плувци ”, изяснява старши спасителят Георги Есов, началник на спасителите на варненския плаж.

В дългогодишната си процедура на него и сътрудниците му неведнъж се е налагало да предотвратяват произшествия при такава обстановка. Оказва се обаче, че по-голямата част от плажуващите курортисти я подценяват и постоянно стават жертва на мъртвака. „ 90% от плажуващите подценяват обстановката и не слушат сигналите на спасителите. От тях на половината се е налагало да им оказваме помощ по някакъв метод. Доста постоянно се е случвало. Флагът е червен, а плажуващите влизат с надуваеми предмети, които са неразрешени дори и на жълт байрак. Морето стартира да ги тегли във вътрешността с много огромна скорост и стават белите. До края на тази и идната седмица морето ще е извънредно подло “, безапелационен е още Есов.

Борба
„ Без значение дали сте добър плувец, доста е значимо да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата и да оставите течението да ви носи, защото в противоположен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата мощ на течението минава под вас.

Спасението е да се излезе настрана от течението ", поучават и експертите по водно избавяне от БЧК-Варна. Мъртвото неспокойствие работи до към 100 метра от брега - това е и дистанцията, на което нормално може да ви отдалечи. След като усетите, че силата му понижава, започнете да плувате паралелно на брега. В момента, в който можете да го извършите и водата не ви връща назад, насочете се право към плажа, употребявайки вълните за помощ. Ако плуваме в вярната посока – встрани, и не излизаме от течението, значи то е прекомерно необятно. Тогава стопираме да хабим сили и просто изчакваме течението да премине. Това ще се случи след 3-4 минути.

Вятър
„ Мъртвите течения се образуват най-често, когато има северозападен вятър и съставляват самобитен канал във водата с посока във вътрешността в морето. Вследствие от ветровата вълна морското дъно трансформира релефа си и прибойната вълна не може да се оттича отмерено по цялото крайбрежие. Затова търси и намира по-дълбоко място по дъното и потегля по него към морето. Попаднал в такова течение, за плуващия против него е мъчно да излезе на брега “, изясняват експертите. И дават съвет по какъв начин да познаваме заплахата отдалеко – мъртвакът си проличава, когато на няколко метра от брега излиза доста пяна върху водата.

Удавянията най-вече вечер
Статистиката сочи, че множеството случаи с съдбовен край са станали на линии без спасители или след края на работното време на морските гардове. Само 20% от случаите стават на охраняеми плажове, до момента в който спасителите са били по вишките. Останалите 80% на случаи на удавници са регистрирани в неохраняеми зони или късно вечер, когато плажовете остават без морски гардове.

" Ако един екскурзиант влезе в морето при червен байрак или откакто се е нахранил и изпил две бири, то тогава заплахата да се удави е доста по-голяма. Смъртта при удавяне настава бързо - за 3 до 5 минути ", предизвестяват морските гардове.

Старите хора не влизат през днешния ден
От незапомнени времена битува остаряло вярване, че на Илинден морето се обръща и става рисково. То гласи, че на този ден морето желае курбан и взема жертва, по тази причина традицията повелява, че на Илинден не се влиза във водата. В крайморските градове и селца всички локални хора съблюдават неписаната възбрана и на този ден не влизат в морето. Правилото има силата на закон за моряците и риболовците, които са доста суеверни. " Ние сме хора, подвластни от природата и най-много от морето. Затова си съблюдаваме правилото и не излизаме с лодките на Илинден. Спазваме го и по нов жанр - на 20 юли, и по остарял жанр - на 2 август. Който желае, дано да се присмива, само че при нас това е закон ", споделят морските вълци.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР