Мартин Скорсезе се нарежда сред най-великите режисьори на последния половин

...
Мартин Скорсезе се нарежда сред най-великите режисьори на последния половин
Коментари Харесай

Мартин Скорсезе популяризира „киното“, но сега е в стрийминг бизнеса

Мартин Скорсезе се подрежда измежду най-великите режисьори на последния половин век, без да му остават планини за нанагорнище. И въпреки всичко наподобява, че продължава да отхвърля измененията във филмовия бизнес, който обича, и обстоятелството, че с последните си два кино лентата, „ The Irishman “ и „ Killers of the Flower Moon “, той е приключил дирижиране на това, което е за всички планове и цели, лимитирана серия за стрийминг.

Скорсезе нашумя през 2019 година, когато съобщи в изявление, че филмите на Marvel „ не са кино “ във връзка с даването на „ естетическо, прочувствено и духовно признание “, както той по-късно изясни концепцията в коментар за New York Times.

Режисьорът също по този начин призна в тази публикация, че схваща смяната, която се е случила, оплаквайки се, че мултиплексите са „ препълнени с франчайз фотоси “. Изразявайки признателност, че Netflix му е разрешил да направи „ Ирландецът “ по метода, по който той искаше, той добави: „ Не познавам нито един режисьор, който да не желае да основава филми за огромния екран, които да бъдат прожектирани пред публиката в театрите. "

Все отново Скорсезе работи съгласно остарял набор от правила, ръководещи Холивуд, в това число този, който гласи, че заимстваме от още по-стара сентенция, когато вземеш парите на краля, даваш дължимото на краля.

В този случай Скорсезе е взел пари от услугата за стрийминг – първо Netflix, в този момент Apple TV+ – което му разреши да направи 3 ½-часови исторически драми, които, дано си го кажем, мъчно биха намерили задоволително театрално застъпничество, с цел да оправдаят инвестицията в нашия актуалните времена, без значение от изключителното състояние на „ Опенхаймер “. Като за начало, всяко студио, загрижено за боксофиса, за разлика от стрийминг, би поискало, в случай че не и настоя, 207-минутното времетраене да бъде кратко доста.

Това на процедура значи, че след по-широко и по-дълго от нормалното театрално показване за разглеждане на премиите – престижът от това е главен фактор за какво Netflix и в този момент Apple са написали тези чекове – „ Killers of the Flower Moon “ ще бъде разполагаем на неговата платформа (с евентуален подтик след оповестяване на номинациите), с цел да се употребява вкъщи.

Джо Пеши и Робърт де Ниро в режисьор Последният филм на Мартин Скорсезе, „ Ирландецът “, който също продължи 3 часа и половина. “ class= Джо Пеши и Робърт де Ниро в последния филм на режисьора Мартин Скорсезе, " Ирландецът ", който също продължи 3 часа и половина. Нетфликс

Продължавайки почти с дължината на лимитирана серия от четири елементи, множеството ще гледат историческата драма по този метод с спирания и паузи в тоалетната, просто не тези, измислени от режисьора.

Това унижава ли или омаловажава тези филми по някакъв метод? Със сигурност не като развлечение и може би лимитираната поредност се е трансформирала в леговище за някои от най-креативните разказвачи на истории, пуснати на екрани, без значение от размера им, през последното десетилетие.

Това, което в действителност отразява, е, че възгледът на Скорсезе за това какво съставлява „ кино “ има остаряло звучене, защото доста разлики сред телевизия и филми са еволюирали и в действителност са избледнели – динамичност, ускорена от двойния феномен на стрийминг и световна пандемия.

Други режисьори, по-специално, прегърнаха неограниченото време, което стриймингът предлага, от четиричасовата визия на Зак Снайдър за „ Лигата на справедливостта “ до идния „ Faraway Downs “ на Баз Лурман, който уголемява и премисля неговия филм от 2008 година „ Австралия “, с присъединяване на Никол Кидман и Хю Джакман, в поредност от шест епизода с друг край. Премиерата на последния е на Hulu през ноември.

Още през 2018 година съвременникът и другар на Скорсезе, Стивън Спилбърг, изрази опасения по отношение на това дали стриймингът на филми заслужава цялостно внимание за Оскарите, казвайки пред ITV News: „ След като се ангажирате с ефирен формат, вие сте ефирен филм. Не имам вяра, че филми, на които са дадени алегорични квалификации, в няколко кина за по-малко от седмица, би трябвало да се класират за номинация за Оскар.

Времената се трансформираха трагично през този петгодишен интервал. Множество стрийминг филми получиха номинации за най-хубав филм, а два от тях, „ Nomadland “ (Hulu) и “CODA ” (Apple), извоювани надлежно през 2021 година и 2022 година Имаше смекчаващи условия, само че тези филми преодоляха опасенията за това къде и по какъв начин са били гледани.

Първоначалната точка на Скорсезе не беше просто случай на „ Старецът крещи на облака “, както го характеризират някои почитатели на Marvel, и той не би трябвало да се извинява, че е намерил метод да продължи да прави филми съгласно неговите условия.

И въпреки всичко последните му филми в допълнение способстваха за изтриването на ярките линии, които той се опитваше да очертае към „ киното “, които стават все по-трудни за разграничение, защото типовете филми, първенци на Скорсезе, минават през преход в светлината на намаляваща луна.

Премиерата на „ Killers of the Flower Moon “ е на 20 октомври по кината в Съединени американски щати. Той е с оценка R. (Разкриване: брачната половинка на Лоури работи за поделение на Apple.)

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР