Мартин Джей, Strategic Culture FoundationПутин вече спечели войната в Украйна,

...
Мартин Джей, Strategic Culture FoundationПутин вече спечели войната в Украйна,
Коментари Харесай

Конфликтът в Украйна предизвиква нова Студена война и Западът трябва да вини само себе си

Мартин Джей,
Strategic Culture Foundation

Путин към този момент завоюва войната в Украйна, откакто Зеленски призна, че се е дал прошка с концепцията за участие в НАТО.

Войната в Украйна открива нови геополитически стандарти, което прави мъчно за анализаторите да дефинират нормалния лист с " спечелили и победени ". Без подозрение Китай наподобява като победител, откакто отчетем освен покупко-продажбите с Русия, в които закупи дялове от петролни компании на преференциални цени, само че и установяването на нови рамки на връзките с Вашингтон, който неотдавна прати един от висшите си бюрократи, с цел да заплаши Пекин да не поддържа Русия във войната ѝ с Украйна.

Китай подцени Вашингтон и намерено поддържа Русия на доста равнища, в допълнение укрепвайки тройката на Източните сили - Русия, Китай и Индия - и техните позиции в международната стопанска система.

А на сцената е и Саудитска Арабия, чийто съобразителен водач, младият принц Мохамен бен Салман (наричан MBS, бел. ред.), към момента не се е примирил с обстоятелството, че Доналд Тръмп го остави да бъде разкъсван от международната преса за отвратителното ликвидиране на Джамал Кашоги. И до момента в който Джо Байдън поемаше властта, саутидците изобщо не губиха време да отворят дипломатически и други канали за съдействие с Москва, уверени, че когато техният личен народ се вдигне на протест - а това ще се случи един ден – Русия ще се притече на помощ, както на Асад в Сирия.

Саидитците сега се оправят чудесно със скочилите до небето цени на нефта и подобряващите се с всеки минал ден връзки с Китай. Принц Салман удари плесница на Джо Байдън, като просто пренебрегва позвъняванията му с молби да усили производството на нефт, до момента в който междинните избори в Съединени американски щати наближават и демократите виждат по какъв начин губят гласове поради високите енергийни цени, за които американците винят своя президент.

По същия метод принц Салман отпрати Борис Джонсън с празни ръце, когато английският министър председател го помоли за по-изгодна петролна договорка. Толкова за специфичните връзки със страната, която сътвори кралската фамилия – Сауд, която през днешния ден има така наречен Саудитска Арабия. Няма безконечни другари, Борис.

С Китай на своя страна, принц Салман е в позицията на победител. Той ще получи реванша си против Съединени американски щати, които чакат Салман да продължава да играе по свирката им и да се подчинява на американската надмощие, до момента в който Рияд продава от ден на ден нефт на Китай, и то в юани, което удря Америка още по-лошо. Китай получава шанса да покаже на Америка, че тя към този момент не е същинската суперсила, за която се мисли и гледа напред към новия " Източен блок ", който в действителност е моделът, към който директно ни води войната в Украйна.

Един жесток и елементарен бинарен свят, където всичко е ясно разграничено на две групи, чиито нации и бизнеси не могат да прекрачат линията сред двата лагера. Представете си една нова Студена война, с Русия, Китай, Индия и по-голямата част от Азия в един блок, със своя лична банкова система, която замества Swift, личен интернет със лични правила, лични валути (включително крипто) и един нов международен ред, който просто подценява американските оръжия и банки, както и западните енергийни пазари.

Но ще има и жертви, когато пристигна време да се броят чувалите за трупове и да се вършат разбори. Връзките сред Русия и Турция е евентуално да се влошат, най-малко до момента в който Реджеп Тайип Ердоган е на власт, защото Путин няма да му елементарни изпращането на смъртоносни турски дронове за украинската войска и затварянето на Босфора - макар маскарада със срещите на външните министри на двете страни в Москва.

Други разделения ще станат забележими сред страните в НАТО и Европейски Съюз, до момента в който излиза наяве, че в двете организации съществуват съществени културни и политически проблеми (вътрешни и външни), които просто не им разрешават да взимат смели решения, когато пристигна моментът за тях.

Трите източноевропейски страни, чиито министър председатели неотдавна посетиха Украйна (Полша, Чехия и Словения, бел. ред.), ще се почувстват предадени от множеството си сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, когато техните страхове от Русия не бъдат посрещнати както те желаят. Tе неизбежно ще открият по-тесни връзки с администрацията на Зеленски, до момента в който ще стават все по-язвителни към Брюксел и неговите властнически обноски.

А самият Европейски Съюз надали ще излезе с триумф от тази рецесия. Някой може да попита, откакто мирът най-сетне пристигна и се чака Европейски Съюз да изхарчи минимум 10 милиарда евро за възобновяване, не би ли трябвало Съюзът да е направил авансово нещо, с цел да предотврати тази ескалация? Още повече, че точно Брюксел беше този, който от 2004 година дава сигнали на Украйна да се възприема като кандидатка за участие.

Да не забравяме, че като част от цената за твърдата си игра, Европейски Съюз ще би трябвало да одобри, че посредством точно на дейностите на Брюксел Москва се обвързва от ден на ден с китайската финансова и банкова система. Със сигурност можем да чакаме все по-големи разделения и вътрешни битки, каквито към този момент видяхме, когато страните-членки на Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за ковид-мерките, както и за това какъв брой пари да бъдат дадени на Украйна и надълбоко корумпирания бизнес хайлайф на Зеленски.

Междувременно Путин към този момент завоюва войната в Украйна, откакто Зеленски призна, че се е дал прошка с концепцията за участие в НАТО. Това е пагубен удар против доверието в Запада, до момента в който една цяла амалгама от нови страни се причислява към бизнес/геополитическия блок на Русия, Китай и Индия.

Онези, които сочат с пръст Путин и несръчно го афишират за анахронизъм от руските времена, не могат да видят иронията от обстоятелството, че самият Запад изигра огромна роля в провокирането на настоящия спор. Започвайки още от 90-те години на ХХ век, когато потегли разширението на НАТО на изток, макар обещанията на същия този Запад.

И още нещо - сталинисткият нрав, който прозира зад решението на Европейски Съюз да отреже съветските медии от останалия свят ми припомня за нацистите, които горяха книги през 30-те години на ХХ век.

--------

Мартин Джей е неведнъж награждаван английски публицист, основан в Мароко, където е сътрудник на " Дейли мейл ". Преди това е отразявал " Арабската пролет " за Си Ен Ен, както и за " Евронюз ". От 2012 до 2019 е обитавал в Бейрут, където е работил за редица огромни интернационалните медии, в това число BBC, Al Jazeera, RT, DW и като фрийлансър за Daily Mail, The Sunday Times plus TRT World. В дългата си кариера е работил в съвсем 50 страни в Африка, Близкия изток и Европа. Живял е и е работил в Мароко, Белгия, Кения и Ливан.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР