Мартин Божанов бе превърнал влиянието си в съдебната система в

...
Мартин Божанов бе превърнал влиянието си в съдебната система в
Коментари Харесай

Йово Николов: Съдебната система е запозната с дейността на Нотариуса

Мартин Божанов бе трансформирал въздействието си в правосъдната система в модел за бизнес. Не е единственият, само че е един от огромните трима. Това сподели проверяващият публицист и съосновател на Антикорупционния фонд Николай Стайков в предаването „ Тази събота " по бТВ.

В свое следствие Антикорупционният фонд сподели записи на серия от диалози, които разкриват кои са „ помагачите " с въздействие в правосъдната система. Журналистите организираха и изявление с Мартин Божанов-Нотариуса.

Божанов е имал държанието на човек, достигнал точка на всесилие и възприятие за тотална безотговорност, уточни той. „ Такива хора са отгледани в една правосъдна система, в която липсва имунна отбрана. Вътре няма никакви механизми за инспекция. Информация и сигнали във всички институции, които би трябвало да се занимават с това нещо, не се вършат. Трети ден не съм чул от прокуратурата това, с което Мартин Божанов беше най-известен през последните години - той беше притежател на един затворен частен клуб за магистрати доста покрай Специализираната прокуратура, където се ходеше със специфични карти за достъп. Използва се за неофициални връзки с магистрати от приблизително и високо равнище ", описа проверяващият публицист.

По думите му въпросният клуб се е намирал в столичния кв. „ Гео Милев " на улица „ 22 септември " и в него са ходили висши и антикорупционни магистрати.

По думите на журналиста във в. „ Капитал " Йово Николов правосъдната система е осведомена с активността на Нотариуса. Мартин Божанов не е работил самичък. „ В обкръжението му работят още няколко юристи, които също са забъркани в тъмни покупко-продажби и те не са незнайни. Единият е някогашен чиновник на ДАНС и ГДБОП, а другият беше забъркан в кражба на компания, обвързвана с бащата на някогашния основен прокурор Гешев. Самата активност на този така наречен нотариус е датирана от кражбата на делото през 2004 година Това е задкулисие, за което се приказва от дълго време, само че казусът е, че няма следствие ", описа Николов.

Случаят със арбитър Цариградска и другия арбитър Цветко Лазаров е от 2017 година И арбитър Цариградска, и арбитър Лазаров са подавали тъжба във Висш съдебен съвет, изясни журналистът. „ Той е осведомен с тази активност, обществено са изслушвани съдиите, сезирана е прокуратурата и нищо не се прави. В своето ревю пред Висш съдебен съвет арбитър Цариградска споделя, че е била заплашвана от лица, близки до Нотариуса и че той е непосредствен с Гешев и Пеевски. Големият проблем са заканите против съдии, рекет, изнудвания, потребление на целия запас и това, че тези хора са свързани с по-високи равнища от правосъдната система и страната ", добави журналистът.

Стайков и Николов разясниха и изтеклия запис сред някогашния основен прокурор Иван Гешев и Борислав Сарафов.

„ Опасявам се, че в случай че се разплете всичко по проблема „ Мартин Божанов ", който е голям, това ще провокира турбуленции в правосъдната система и ще получим прегрупирането, което е комфортно за тази невидима част от общата сглобка, продължение на политическата сглобка в правосъдната система. Трябва да си разбираем кои са тези, които вършат прегрупирането и които дърпат конците на прокурорските и съдийските асоциации и въздействието в системата в своя изгода. Много е значим този откъс, кой се прегрупира и кой е изпратил въпросния човек при него. Ето това са те ", сподели Николай Стайков от АКФ.

„ Никой няма информация за Пепи Еврото. Опасявам се, че всичко ще бъде трансферирано върху него, а няма да бъде разследвана цялата група за въздействие. Когато имаме изчезнал човек, изключително мъртъв човек, най-удобното е да се припише всичко на него и да се затворят неуместните каузи. Имам съмнения, че това ще се случи, когато делото се падне на някой забъркан непосредствено или косвено, или човек със златна карта от затворения частен клуб ", разяснява още Стайков.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР