Марти Ахтисаари, бившият президент на Финландия, който беше удостоен с

...
Марти Ахтисаари, бившият президент на Финландия, който беше удостоен с
Коментари Харесай

Финландският нобелов лауреат за мир Марти Ахтисаари почина на 86

Марти Ахтисаари, някогашният президент на Финландия, който беше почетен с Нобелова премия за мир за ролята си в прекратяването на спорове по света, умря.

Бившият посланик на Организация на обединените нации умря на 86-годишна възраст, откакто се бори с заболяването на Алцхаймер, заяви президентската канцелария на Финландия в понеделник.

Продължете да четете

лист от 4 елементиВидео: притежател на Нобелова молба в Близкия изток Косово афишира самостоятелност Израел стопира ролята на Европейски Съюз в мирния развой поради етикетирането Мирните договаряния в Ачех са в задънена улица завършек на списъка

Финландският президент Саули Ниинисто отдаде респект на Ахтисаари, описвайки някогашния водач като „ президент във времена на смяна “, „ жител на света “ и „ популярен финландец “.

Ахтисаари ще получи държавно заравяне, като датата ще бъде оповестена по-късно, сподели Инициативата за ръководство на рецесии, която той основа.

Ахтисаари изигра основна роля в договарянията за мир на голям брой континенти, в това число съглашения, свързани с независимостта на Намибия през 80-те години, отдръпването на Сърбия от Косово в края на 90-те години и автономност за провинция Ачех в Индонезия през 2005 година

Когато Норвежкият Нобелов комитет призна Ахтисаари през октомври 2008 година, той похвали „ значимите му старания, на няколко континента и в продължение на повече от три десетилетия, за разрешаване на интернационалните спорове “.

„ Мирът е въпрос на воля “, сподели Ахтисаари, до момента в който приемаше премията. „ Всички спорове могат да бъдат решени и няма извинения да им позволим да станат безконечни. “

Роден на 23 юни 1937 година във Виипури, което в този момент е част от Русия, Ахтисаари стартира кариерата си като начален преподавател, преди да се причисли към външното министерство на Финландия през 1965 година

Като посланик Ахтисаари е бил дипломат в Танзания, Замбия, Сомалия и Организация на обединените нации в Ню Йорк.

След като беше назначен за специфичен представител на Намибия от генералния секретар на Организация на обединените нации Кърт Валдхайм през 1978 година, Ахтисаари оказа помощ за обезпечаването на независимостта на африканската страна, за което получи почетно поданство.

През 1994 година Ахтисаари беше определен за 10-ия президент на Финландия, когато страната мина от система на изборни колегии към директни избори.

Неговата интернационална популярност доближи своя връх през 1999 година, когато той контракти края на спора в Косово дружно с съветския делегат на Балканите Виктор Черномирдин.

По време на ръководството си той беше разгорещен бранител на участието на Финландия в Европейския съюз и НАТО, към които страната в последна сметка се причисли.

След като отхвърли втори президентски мандат през 2000 година, с цел да посвети времето си на ротационното председателство на Европейски Съюз на Финландия, Ахтисаари основа CMI за поощряване на разговора и посредничеството при спорове.

Той е оживял от брачната половинка си Ийва и техния наследник.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР