Марсоходът Perseverance предостави поредното потенциално доказателство, че на съседната планета

...
Марсоходът Perseverance предостави поредното потенциално доказателство, че на съседната планета
Коментари Харесай

В търсене на живот: НАСА откри на Марс разнообразни органични молекули

Марсоходът Perseverance даде следващото евентуално доказателство, че на " прилежащата " планета може да изобилстват органичните молекули, а разнообразието им да е непознато до момента. За да се разбере смисъла на тази находка в търсене на живот на Марс обаче, може да са нужни години.

Разнообразието на органични молекули в скалите на място, където преди е съществувало езеро, е една от хипотезите, по които учените ще би трябвало да работят, след данните, получени от SHERLOC - инструмента на Perseverance за детайлно картографиране и разбор на такива молекули.

SHERLOC ги е разкрил на 10 места в две геоложки обединения на дъното на кратера Jezero. Пробите, част от които са планувани за допустимо връщане на земята за разбор, не потвърждават, че в предишното на Марс е имало живот, а молекулите може да са образувани от геологични процеси. Въпреки това остават значима диря за учените.

Изследване, тази седмица в сп. Nature, сочи, че човечесвото може да се приближи с една крачка до разбирането, че на Марс е имало живот. Крачката обаче може да се окаже и в друга посока: към разочарованието.

Шерлок и Уотсън

Perseverance търси доказателства за живот в предишното на Марс, откогато кацна през февруари 2021 година в кратера Jezero в северното полукълбо; счита се, че в миналото целият е бил под вода и че в региона му речни корита са изваяли ееро преди над 3.5 милиарда години.

 Новините на детски език: Удар с астероид разкрива, че на Марс има лед Новините на детски език: Удар с астероид разкрива, че на Марс има лед

Инструментът, оборудван за това, има камери, лазер и принадлежности, наречени спектрометри. Те проучват дължините на светлинните талази, с цел да търсят органични молекули, които може да са признаци на микробен живот в предишното. В помощ на SHERLOC е WATSON, цветна камера за приемане на изображения в непосредствен проект на скални зърна и текстури.

От месеци Perseverance изследва делтата на пресъхнала река, тръгвала от образувания от астероид 45-километров кратер. Още предходната година бяха открити механични съединения, само че спектрографският разбор, с който това бе открито, ще би трябвало да бъде допълнен от лабораторен, при връщане на проби на земята. На земята органичните съединения, учредени на въглерод, дружно с други детайли като азот са гръбнак на живота и на съставките на ДНК.

 Разходка по извънземна делта, смели полети и органични молекули - годината на един марсоход Разходка по извънземна делта, смели полети и органични молекули - годината на един марсоход

Изводът на учените, разказан в Nature, е че откритите молекули са ненадейно разнородни и че най-малкото в коритото на реката са осъществявани доста по-сложни геохимични процеси, в сравнение с се предполагаше. Възможно тези съединения да са били " налични в дълъг интервал от време ", считат създателите на проучването. НАСА счита, че речният пейзаж край кратера може да е просъществувал 10 млн. години след окончателното образуване на речния басейн, лишило милиони години след рухването на астероида.

Анализът следва

Обяснението за биологичния генезис обаче може да е едвам последният извод, откакто са изключени всички останали пояснения.

I’ve been for nearly two years, but I’ll always remember " Montdenier " and " Montagnac, " the pair of rock cores that kickstarted my rock collection. What made this such an unforgettable duo? One of my mission experts explains:
— NASA`s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere)

Възможно е химичните сигнатури, с които взаимодействат учените, да са бензен и нафталин, които са постоянно срещани в суровия нефт. Концентрациите са ниски. За момента даже не може да се изключи част от молекулите да се окажат неорганични железни.

Признаци на органични молекули бяха открити за първи път на Марс през 2015 година от различен марсоход, наименуван Curiosity, последван от повече доказателства през идващите години. Работата на Perseverance за миналите близо две години може да сочи, че органичните молекули може да са релативно постоянно срещани на Марс, въпреки и на ниски равнища.

Органични молекули може да се образуват и от космичен прахуляк, при рухване на астероиди и други, счита Райън Ропел, съавтор на изследването, от Питсбъргския университет. " От друга страна, античният живот може да създаде и тези органични субстанции, само че това нормално е догадка за последна инстанция. Трябва да изключим всички абиотични механизми, преди да стигнем до заключението, че всяка органична молекула е симптом на живот. "

През 2018 година към напъните ще се причисли уред на Европейската галактическа организация - Rosalind Franklin - кадърен да пробива марсианската почва в дълбочина в търсене на следите на живота. Няколко години по-късно, благодарение на идната задача на Европа и Съединени американски щати, от Perseverance и Rosalind Franklin ще могат да стигнат до лаборатория на Земята.

 Тази вечер стартира първото непосредствено предаване от Марс Тази вечер стартира първото непосредствено предаване от Марс
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР