Марсоходът на НАСА Perseverance, по време на почти осеммесечното си

...
Марсоходът на НАСА Perseverance, по време на почти осеммесечното си
Коментари Харесай

Проби от марсианска почва се подготвят за пътуване до Земята

Марсоходът на НАСА Perseverance, по време на съвсем осеммесечното си проучване на Марс, е събрал няколко проби от локалната почва, които в бъдеще ще оказват помощ за разгадаването на доста от мистериите на „ алената “ планета. Марсоходът обаче не е предопределен за разбор на почвата и събраните проби би трябвало да бъдат превозени до Земята. Проектът за превозване на почвата на Марс ще бъде осъществен в границите на няколко задачи, които НАСА създава взаимно с Европейската галактическа организация (ESA).

Проектът е получил очевидното име - „ Връщане на проби от Марс “ (Mars Sample Return) и сега е в развой на разработка. В скорошна обява на формалния уеб страница на лабораторията за реактивни мотори на НАСА се споделя, че планът ще донесе на Земята проби, които Perseverance ще събере на Марс „... през идващите няколко години “. За реализирането на плана ще са нужни няколко обособени задачи за снабдяване на няколко галактически средства до Марс, в това число орбитална станция, модули за кацане и изстрелване, както и нов марсоход.

Програмата за връщане на проби от Марс ще бъде приложена през идващото десетилетие. Също по този начин НАСА отбелязва, че организацията прецизно се придържа към Международния контракт за космоса от 1967 година, който задължава галактическите страни да предотвратяват замърсяването на небесните тела от организми от Земята и да предотвратят замърсяването на Земята от върнати проби. НАСА и ЕКА си партнират с 19 държавни ведомства и организации на Съединени американски щати за решение на този проблем, в това число Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите на Съединени американски щати и Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР