Марсоходът на НАСА Curiosity откри органична материя на 3 млрд.

...
Марсоходът на НАСА Curiosity откри органична материя на 3 млрд.
Коментари Харесай

НАСА откри органична материя на 3 млрд. г. и метан на Марс

Марсоходът на НАСА Curiosity откри органична материя на 3 милиарда години и метан на Марс, оповестиха учените на специфична конференция в четвъртък. През последните 6 години Curiosity взема проби от почвата и скалите, като откритите органични молекули - комплицирани въглеродни вериги, на Земята са градивните детайли на живота.

Миналите находки бяха толкоз незначителни, че могат да бъдат просто замърсявания, за разлика от сегашните комплицирани органични молекули, които са се съхранили милиарди години на суровата повърхнина на Червената планета. Пробите са взети от кратера Гейл, където евентуално е имало езерото с размерите на езерото Окичоби във Флорида. Изследователите към момента не могат да кажат дали тяхното изобретение е доказателство за живот или произтича от геоложки развой. Въпреки това, "ние сме в доста добра позиция да продължим да търсим признаци на живот ", считат учените.

Марсоходът също откри следи от метан в атмосферата на Марс. Това е значимо, защото множеството метан на Земята идва от биологични източници. Данните демонстрират, че кратерът е бил населен преди 3,5 млрд.г. с условия, сравними с тези на ранната Земя, когато стартира произходът на живота.

Навигационната платформа Mars Curiosity бе изпратена на четвъртата планета през август 2012 година Curiosity наскоро стартира да пробива на повърхността на Марс за първи път от 18 месеца, поради механически проблеми през октомври 2016 г.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР