Марсоходът Curiosity се намира на Марс от 2012 г. насам

...
Марсоходът Curiosity се намира на Марс от 2012 г. насам
Коментари Харесай

Живот на Марс? Може и да е имало

Марсоходът Curiosity се намира на Марс от 2012 година насам

[NASA] Още по тематиката
SpaceX " под налягане "

NASA няма да признае първия полет на Falcon 9 Block 5 при узаконяването на ракетата за полети с астронавти в Космоса
27 май 2018
Какво следва от изстрелването на " пътническата " ракета на SpaceX

Falcon 9 Block 5 трагично ще снижи себестойността на галактическите полети през идващите три години
16 май 2018 Живот на Марс може въпреки всичко да е имало – това демонстрират последните данни от роувъра на американската галактическа организация NASA Curiosity. От организацията оповестиха, че на повърхността на Марс са открити органични съединения от атмосферен метан. За момента това са най-силните доказателства, че на Червената планета може да е имало живот, написа Reuters.

От NASA обърнаха внимание, че е допустимо да има небиологични пояснения за откритията на Curiosity. Пробите, които марсоходът е взел, са от кратера Геъл. Макар от NASA да оповестиха, че сигурно са на прав път, въпросът дали има живот на Марс продължава да няма отговор.

Роувърът е разкрил разнообразни видове органични молекули, откакто е копал едвам пет сантиметра дълбочина в кратера, който се е образувал преди 3.5 милиарда години. Кратерът в миналото е бил голямо езеро от времето, когато Марс е била по-топла и влажна планета.

Може би да, а може би не

Curiosity също по този начин е измерила и ненадейно огромен сезонен цикъл при ниските равнища на атмосферен метан на планетата. Около 95% от метана в атмосферата на Земята е от биологична интензивност. Учените от NASA разясниха, че въпреки това да е обнадеждаващо, не е сигурен знак, че марсианският метан също е обвързван с живота. Органичните молекули са основата за живот, само че те могат да бъдат създавани и от химически реакции, несвързани с живи действия.

" Има три вероятни източника на органична материя ", разяснява астробиологът Дженифър Айгенброуд от NASA. " Първият източник е животът, за който към момента не знаем. Втората опция са астероиди, а третата са геологичните процеси на образуването на скали. "

Роувърът Curiosity е на Марс от 2012 година През 2014 година марсоходът откри първите органични молекули в кратера Геъл. " Това, което сме разкрили в скалите, прибавя още към опцията за живот на Марс. Събраните материали демонстрират, че в миналото Марс може да е имала живот ", разяснява още Айгенброуд. " Всичко, което е било нужно за живот, е било там. Но това не значи, че е имало живот. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР