Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 в големия английски финал в

...
Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 в големия английски финал в
Коментари Харесай

Ливърпул отново е крал на Европа!

Мърсисайдци победиха Тотнъм с 2:0 в огромния британски край в Мадрид.

Така след миналогодишното отчаяние във финала, Ливърпул завоюва и сграбчи своя шести трофей от най-силния клубен шампионат в света.

Треньорът Юрген Клоп също ликува с първия си огромен интернационален трофей, след три изгубени финала в предишното.

Разочарованието бе за Тотнъм. "Шпорите " не съумяха да се причислят в елитния клуб на европейските първенци, само че и като че ли справедливо предвид на показаното.

Играчите в бяло бяха надалеч от познатото равнище и като се изключи последните минути, не успяваха да застрашат вратата на безгрешния Алисон.

Ливърпул пък чудесно употребява превъзходното начало и голът от дузпа, който вкараха във втората минута.

Мърсисайдци като че ли направляваха дуела, а малко преди края подпечатаха триумфа с втори гол, вкара го "златната запаса " Дивок Ориги.

Така 14 години по-късно, Ливърпул още веднъж е първенец на Европа.

Двубоят стартира шокиращо и първото допиране на състезател до топката се трансформира в дузпа.

Садио Мане опита центриране в 23-ата секунда, а топката срещна горната част на ръката на Сисоко, само че може би фактът, че тя бе необятно разперена, накара рефера да отсъди углавен удар - най-бързият в историята на шампионата.

С осъществяването се нагърби Мохамед Салах и бе прецизен - 1:0 за Ливърпул.

Началото бе обещаващо, само че пък остатъка от полувремето разочарова.

Играчите на Тотнъм изглеждаха нервни и припряни, а пък Ливърпул не рискуваше.

Макар да бяха отборът нуждаещ се от гол, "шпорите " не направиха съвсем никакви рискови офанзиви и се регистрираха единствено с два слаби и неточни удара за 45 минути.

От своя страна Ливърпул бе една концепция по-опасен, само че не задоволително за втори гол. Запомнящи се бяха единствено далечните удари на двамата крайни бранители Робертсон и Александър-Арнолд.

Играчите на Юрген Клоп обаче прилагаха страхотна преса, която не позволяваше на съперника да разиграва, както и да основава офанзиви.

Може би най-любомитният миг през това полувреме с изключение на гола бе полуголата фенка, която нахлу на терена и прекъсна мача за към минута, предизвиквайки аплодисментите на всички почитатели.

В началото на втората част Тотнъм опита по-агресивни дейности, само че необикновен резултат нямаше.

Играчите в бяло използваха най-вече дълги пасове, които високите бранители в алено обираха без проблем.

Единственото, до което "шпорите " стигнаха бе удар на Деле Али в наказателното поле, който бе блокиран от "червен " защитник.

Малко преди този момент сходна обстановка се откри пред Мохамед Салах на отсрещната врата. Ударът му се спря в коляното на Вертонген, а секунди по-късно рисково центриране на Робертсън бе пресечено от Лорис, тъкмо пред крайници на връхлитащия Садио Мане.

Последваха много скучни 15 минути на "Уанда " Метрополитано, до момента в който Садио Мане не направи превъзходен независим рейд, след който топката стигна до Джеймс Милнър, само че ударът му мина на сантиметри от страничната греда.

След тази обстановка мачът стана по-отворен. Тотнъм направи офанзивна промяна с стартирането на Лукас Моура за сметка на халфа Хари Уинкс и погледно по-смело към вратата на Алисон.

Това пък отваряше много свободно пространство за бързия Мохамед Салах.

Десният защитник на Тотнъм Кийрън Трипиър направи няколко рискови центрирания, а при едно от тях Деле Али стеля с глава, само че неопределено.

По-агресивните дейности на Тотнъм най-накрая дадоха резултат и 10 минути преди края "шпорите " за първи път заплашиха същински вратата на Алисон.

Не със стопроцентови обстановки, само че въпреки всичко с много рискови удари на Сон и Моура, които бразилският пазач на мърсисайдци избави.

Алисон още веднъж бе воин няколко минути по-късно, когато Тотнъм получи фаул на границата на наказателното поле, настрана от вратата на Ливърпул. Кристиан Ериксен насочи отличен удар, само че вратарската интервенция също бе на равнище.

И таман когато всички чакаха финалния напън на Тотнъм, Ливърпул стигна до съдбоносен втори гол.

"Шпорите " не почистиха добре топката след корнер, Матип я чукна към Ориги и той с диагонален удар означи.

Белгиецът, който вкара два гола на Барса, влезе от пейката, с цел да реши финала в интерес на Ливърпул.

До края Тотнъм опита безреден напън, само че всичко бе ясно - Ливърпул е първенец на Европа.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР