Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в

...
Мармотът Фил - прочутият фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в
Коментари Харесай

Интересни факти за Деня на мармота

Мармотът Фил - фамозният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, Съединени американски щати, през днешния ден излиза от дупката си, с цел да направи обичайна си прогноза, оповестяват Асошиейтед прес и ДПА.

Според легендата, в случай че Фил види сянката си на днешния Ден на мармота, зимата ще продължи още шест седмици. Облачното време и неналичието на сянка вещаят скорошно настъпване на пролетта.

Събитието нормално притегля към сред 30 000 и 40 000 души в градчето Пънксътоуни. Към фамозния окосмен метеоролог се причислява и антуражът му - група запалянковци, които всяка година поставят старовремски облекла и цилиндър, с цел да следят предсказанието на мармота.

Прочутият Фил е планувал времето над 130 пъти, само че механически не един и същи мармот се изявява като метеоролог всяка година, а подбрано животно, което пресъздава персонажа.

От "Клуба на мармота ", който провежда честването, напомнят, че първата сходна прогноза датира от 1886 година Медийното отразяване на събитието стартира година по-късно. От тогава, съгласно наблюдаващите, Фил е видял сянката си 102 пъти и е планувал ранно настъпване на пролетта 18 пъти. За останалите години липсват данни.

И в случай че съгласно почитателите му косматият метеоролог съвсем постоянно познава, съгласно същинските експерти със същия триумф може да се предвижда времето с мятане на монета.

Ето и някои забавни обстоятелства по случай Деня на мармота, подбрани от Си Ен Ен, в. "Дейли експрес ", уеб страницата СофтСкуулс:

- Смята се, че Денят на мармота води началото си от църковния празник Сретение Господне, чието честване е пренесено в Съединени американски щати от немски заселници. Отбелязва се всяка година на 2 февруари.

- Най-известното честване е в Пънксътоуни, Пенсилвания. Денят на мармота се отбелязва и на други места в щата, както и в други щати, измежду които Джорджия и Охайо. В Джорджия като метеоролог се изявява мармот на име Генерал Борегар Лий. Косматият му сътрудник в Охайо се именува Чък.

- В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио, където времето предвижда албиносът Уили.

- Популярните космати метеоролози Фил и Уили живеят в следени хабитати.

- Фил от Пънксътоуни е прочут още като Гадателя на гадателите, Мъдреца на мъдреците, Метеоролога на метеоролозите, Невероятния оракул на времето.

- През 1986 година Фил е пътувал до Вашингтон, с цел да се срещне с президента Роналд Рейгън. През 1995 година е гостувал в шоуто на Опра Уинфри.

- Представителите на фамилията на мармотите от време на време са назовава свирукащи свине поради предупредителния сигнал, който издават при появяването на див звяр. Мармотите също така подсвиркват и през размножителния си интервал напролет.

- Средната дълготрайност на живота на мармотите е сред шест и осем години. "Дълголетието " на Фил се приписва на магически пунш, който косматият метеоролог пие през лятото.

- Мармотите, спадащи към фамилията на катериците, се снабдяват с до шест бебета едновременно, които живеят с майките си няколко месеца.

- Мармотите са растителноядни, умеят да се катерят по дървета и са отлични плувци.

- Въпреки че Фил е най-прочутият метеоролог измежду мармотите, през последните години се нароиха много негови имитатори. Ню Йорк също има собствен мармот, чиито изяви обаче постоянно са придружени от изцепки. През 2009 година, по време на годишната гала, косматият метеоролог ухапа тогавашния кмет Майкъл Блумбърг. Пет години по-късно събитието се трансформира в "травма празненство ". Мармот на име Шарлот се изплъзна от хватката на градоначалника Бил де Блазио и се удари неприятно при рухването си на земята. Седмица по-късно животното се спомина от съществени вътрешни контузии.

- За нараствания напор към Пънксътоуни, Пенсилвания, за честването на Деня мармота непълен принос има филмът от 1993 година със същото заглавие с Бил Мъри и Анди Макдауъл в основните функции. У нас продукцията е известна като "Омагьосан ден ".

- През януари 2010 година - броени дни преди Фил да излезе от дупката си и да направи следващата си прогноза, бранители на правата на животните от PETA предложиха функционалностите му да бъдат поети от роботизиран мармот.

- Въпреки "напредналата " си възраст, Фил се изявява интензивно в обществените медии като Facebook и Инстаграм. От 2010 година е допустимо обичайна му прогноза да се получава като текстово известие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР