Маркета Вондроушова стана първата непоставена тенисистка в Оупън ерата, която

...
Маркета Вондроушова стана първата непоставена тенисистка в Оупън ерата, която
Коментари Харесай

Свещената трева и нейните господари

Маркета Вондроушова стана първата непоставена тенисистка в Оупън ерата, която. Е, бъдете спокойни - сходно нечувано събитие няма по какъв начин да се случи при мъжете. Финалът при мощния пол опълчва допустимо най-логичния, само че и предстоящ от всички фенове на тениса конфликт - първият в схемата Карлос Алкарас против втория в схемата Новак Джокович. Бъдещето против сегашното. Испанският владетел на клея против сръбския крал на тениса.

Двамата играха за първи път един против различен напълно неотдавна - в полуфиналния си двубой на Ролан Гарос, където очароваха всички в Париж и по света с умопомрачително равнище на тениса в първите два сета, което обаче последователно падна внезапно и фрапантно поради крампирането на Алкарас. На обичаната си настилка той не можа да издържи на натиска, уменията, опита и хитростта на именития си противник. Сега картинката е с противоположен знак и любимец в срещата изрично е Новак, който, забележете, няма загуба на Централния корт от 2013 година насам. Повтарям, тъй като това не е неточност - Новак Джокович няма загуба на най-големия корт на Уимбълдън от 10 години. Нека вникнем още по-детайлно в задаващия се в днешния следобяд край.

Ако човек желае да дефинира мача като " конфликт на поколенията ", то той не трябва да бъде упрекван. Разликата сред двамата в годините възлиза на 15 години и 348 дни. Нечии кариера даже не не престават толкоз дълго, какво остава да се състезават против съвсем 16 години по-млади съперници. Разбира се, упомената разлика е много близо до върха в това отношение. Ще би трябвало да се върнем до 1974 година, когато още веднъж на Уимбълдън в борбата за купата се срещат Кен Розуел и Джими Конърс - тогава двамата са разграничени от близо 18 години, което си е ненадминато и до през днешния ден. Любопитното е, че в същата година Розуел и Конърс се сблъскват и във финала на Откритото състезание на Съединените щати. Същевременно обаче терминът " конфликт на поколенията " несъмнено не важи за сръбския занаятчия на ракетата. Самият Джокович сподели, че " 36 е новото 26 ". Той просто не има намерение да стопира и в случай че създадем догатката, че ще завърши кариерата си с 30 трофеи от Големия Шлем, може би няма да сме изключително надалеч от истината. Навярно сте виждали и прословутите закачки в Интернет, които демонстрират най-хубавите тенисти от предишното - Федерер, Надал и Джокович, най-хубавите тенисисти от сегашното - Медведев, Циципас, Рууд и Джокович, и най-хубавите тенисти от бъдещето - Алкарас, Синер, Руне и Джокович. Ноле просто е непреклонен и принадлежи и на бъдещето, въпреки към този момент да е във втората половина от своите 30. Той е Next Generation.

Ако победи през днешния ден, сърбинът ще прегърне 24-ата си купа от Голямата четворка, с което ще изравни абсолютния връх - без значение дали приказваме за Оупън ерата или не, без значение дали приказваме за мъже или дами. Този връх се държи от Маргарет Корт, която по-младите евентуално са чували като име на корт на Откритото състезание на Австралия при започване на година. Джокович преследва пета поредна купа в Лондон - сходно достижение имат в кариерата си единствено Роджър Федерер и Бьорн Борг. Джокович преследва и общо осма купа от свещената трева - по този начин би изравнил върха на Федерер. Новак е в серия от 34 следващи победи на Уимбълдън, а серията му от сполучливи появи на Централния корт към този момент възлиза на 46 срещи (споменах към този момент, че въпросната се разгръща обратно във времето до 2013 г.). Анализаторите на Евроспорт и ББС и някогашни славни имена в тениса като Джон Макенроу и Тим Хенман се сплотиха към мнението, че сега Новак Джокович играе най-хубавия тенис в живота си. Бекхендът му действа наред, сервисът му е доста по-разнообразен и непрекъснат, в сравнение с, да кажем, преди 10 години, когато беше на 26. Както към този момент разбрахме - 36 е новото 26.

Карлос Алкарас е фигурата, за която в действителност ще се приказва доста в бъдеще. Названията " правоприемник на Рафаел Надал " няма да по какъв начин да бъдат избегнати, още повече, че испанецът към този момент има във витрината си един трофей от Големия шлем след триумфа на Откритото състезание на Съедините щати през предходната година. Интересно или не - Алкарас постоянно е казвал, че обичаната му настилка (и разумно, предвид на това, че е роден в Мурсия) е клеят, само че на Ролан Гарос той към момента не може да отбрани упованията и да отговори уместно на прогнозите, връчващи му купата преди старта на шампионата. " Няма място за боязън ", показа Карлос, когато беше запитан за задаващия се мегадуел против славния сърбин. Залогът продължава да бъде с изключение на бленувана купа от Уимбълдън, и първата позиция в международната класация. Испанският състезател има към този момент пет трофеи от АТП шампионати през годината - повече от всеки различен. Сред тях беше и успеха в Куинс, където той загатна, че тревата не му е непозната. И ето - финалът и в Лондон към този момент е реалност. През предходната година стана първият младеж, който доближи до №1 в света, в този момент след едвам четвъртия шампионат на тази настилка в живота си, ще опита да стане и третият най-млад първенец на Уимбълдън в епохата на Оупън шампионатите.

Мач с епични пропорции. И следващият, за който ще слушаме дълго след приключването му.

Today, we crown the 2023 Gentlemen`s Singles champion
— Wimbledon (@Wimbledon)

Автор: Стефан Георгиев

Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР