Марк Зукърбърг заедно със съпругата си Присила Чан. Двамата искат

...
Марк Зукърбърг заедно със съпругата си Присила Чан. Двамата искат
Коментари Харесай

Зукърбърг се отказа от плана за създаване на нов клас акции във Facebook

Марк Зукърбърг дружно със брачната половинка си Присила Чан. Двамата желаят да дарят 99% от положението си до края на живота си

Още по тематиката
iPhone X - денят след еуфорията

Компанията на Тим Кук оставя усещането, че се отхвърля изцяло от лидерската си позиция по нововъведения, само че не и по продажби
14 сеп 2017
Фейсбук стартира да ползва ограничения против подправените вести

Социалната мрежа няма да разрешава на медиите, разпространяващи такава информация, да се популяризират в платформата ѝ
31 авг 2017

Президентът и създател на Фейсбук Марк Зукърбръг се отхвърли от проектите си да сътвори нов клас акции на компанията без право на глас в борда на шефовете, написа Reuters. Целта на Зукърбърг беше посредством тях да задържи контрола си над компанията, като в това време да успее да извърши и обещанието си да подари за щедрост част от положението си. В края на предходната седмица обаче той разгласи, че се е отказал от проектите си. Според неговото изказване, той ще успее да извърши обещанието си и да резервира контрола си над компанията и без новия клас акции. Преди да отпаднат проектите обаче, няколко акционери от компанията взеха решение да заведат дело против основаването на новата категория акции.

Зукърбърг изясни в своя обява в обществената мрежа, че акциите на компанията се показват задоволително добре, с цел да може той да продължи да поддържа финансово филантропията си посредством тяхната постепенна продажба през идващите 20 години. В същото време той ще резервира и контрола си над компанията. През декември 2015 година Зукърбърг и брачната половинка му Присила Чан оповестиха, че ще дарят 99% от акциите си във Фейсбук за щедрост.

В името на филантропията

Според мемоари на съда Зукърбърг сега държи над 400 млн. акции във Фейсбук. При цена на акциите от към 170 $ това прави неговото положение минимум 68 милиарда $. Зукърбърг има огромни проекти за филантропската си активност, като по негови лични думи задачата е " да бъдат излекувани всички заболявания, до момента в който са живи нашите деца, и да бъде персонализирано образованието за всеки възпитаник ".

Основателят на Фейсбук възнамерява да продаде 35 до 75 млн. акции през идната година и половина. При сегашната цена на акциите той би събрал до 13 милиарда $. Решението на Зукърбърг анулира свидетелстването му в Уилмингтън, щата Делауеър, където щеше да се организира делото от страна на акционерите, които не желаят да има нов клас акции. Миналата година шведския народен пенсионен фонд Sjunde AP-Fonden и Amalgamated Bank заведоха дело против компанията, в която са акционери. Техният аргумент беше, че Зукърбърг ще би трябвало да си заплаща за това да задържи контрола на компанията, до момента в който продава акциите си.

" Това дело се появи поради сериозните планове за огромна смяна в ръководството на Фейсбук. С отпадането на тези проекти ние получаваме всичко, на което се надявахме ", разяснява Лий Руди от правната компания Kessler Topaz Meltzer & Check, която също е акционер във Фейсбук. Според Руди предлагането за нов клас акции е било отхвърлено от 80% от миноритарните акционери през предходната година. Зукърбърг обаче държи все още 60% от вотовете в борда на шефовете на компанията и по този метод е съумял да придвижи предлагането си.

Силициевата котловина желае повече надзор

Зукърбърг не е единственият в Силициевата котловина, който желае да подсигури контрола над компанията си. В Гугъл имаше сходно предложение за основаване на нов вид акции през 2012 година, малко преди компанията да се преструктурира в Alphabet. Според записките на съда точно този модел са употребявали съветниците на Зукърбърг. Тогава Гугъл стигна до съглашение с останалите акционери против погашение на 522 млн. $ в дивиденти, които ще бъдат платени при избрани условия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР