Марк Рюте (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

...
Марк Рюте (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Коментари Харесай

Рюте е фаворит за шеф на НАТО въпреки шока от изборите

Марк Рюте (вляво) и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по време на срещата на върха на алианса в литовската столица Вилнюс, 11 юли 2023 година Снимка: АП

Досегашният министър председател на Нидерландия Марк Рюте е ясно изразеният любимец за идващ началник на НАТО макар заплахата от това шокиращата победа на крайната десница в изборите в страната му да накърни неговата известност.

Много дипломати дават на ветерана много по-големи шансове, в сравнение с другите претенденти - включително министър-председателката на Естония Кая Калас и топ дипломатът на Латвия Кришанис Каринш, които се борят да заемат следващата година поста на сегашния общоприет секретар на алианса Йенс Столтенберг. Очаква се наследникът на Столтенберг, чието десетгодишно ръководство бе удължавано два пъти в изискванията на съветската война в Украйна, да бъде разгласен преди срещата на върха във Вашингтон през юли. 

След като в предните години изключваше опцията да оглави НАТО, в този момент 56-годишният Рюте е на линия след изненадващата си оставка през лятото. Миналия месец той съобщи пред нидерландските медии, че ръководството на алианса е " много забавна " работа и той би бил отворен за тази опция, в случай че тя му бъде предоставена.

Позната фигура на европейската сцена след 13 години на власт в Нидерландия, индивидът с твърда ръка към този момент бе посочен за любимец от мощните в НАТО - Съединени американски щати, Англия, Франция и Германия, означават дипломати.

" Той е претендент за общоприет секретар на НАТО. Той даде ясно да се разбере, че е свободен, и се употребява с необятна поддръжка ", споделя посланик от страна от алианса.

Някои негови поддръжници желаят да се издигне кандидатурата му бързо, с цел да се избегне намесата на името му във високите позиции в Европейския съюз, които би трябвало да бъдат заети след изборите през юни следващата година. Вероятно обаче занапред предстоят трескави договаряния и други предизвестяват, че изборът не е предначертан поради възможното опълчване от страна на неуместните съдружници Турция и Унгария.

Едно допустимо затруднение за Рюте би било и наследството, което той оставя след себе си в Нидерландия, като се има поради, че Европа беше шокирана от изборната победа на крайнодесния политик Герт Вилдерс.

" Ако оставяш след себе си руина, може да е доста по-трудно да бъдеш безапелационен ", счита посланик от друга страна членка на НАТО. " Ако погледнете какво се е случвало с любимци в предишното, ще видите, че най-после те постоянно са оставали под чертата. Нека да изчакаме и да забележим ", добавя той.

Списъкът с желанията

По време на разискванията в предни години на възможен заместител на Столтенберг е имало разнородни оферти от страни членки за началник на алианса.

Някои желаеха отпред на НАТО за първи път в историята да бъде определена жена, а страните от Източния фланг, които са по-близо до Русия, се надяваха новият общоприет секретар да бъде от техния район. Естонката Калас дава отговор на тези условия, само че е считана за прекомерно войнствена във връзка с Москва от някои страни от Запада.

Друго предложение бе да се назначи водач от страна, която извършва рекомендацията на НАТО за консумиране на два % от брутния вътрешен артикул за защита. Нидерлания не извърши това изискване по време на дългогодишното ръководство на Рюте, само че даде обещание да го направи следващата година, а това съгласно поддръжниците му демонстрира неговата ангажираност по въпроса.

Освен това държавното управление на Рюте пое значима роля в поддръжката за Украйна, като този месец даде обещание да отпусне помощ в размер на още два милиарда евро и огласи най-настоятелно желанието да се доставят на Киев изтребители Ф-16.

Той би станал четвъртият нидерландец отпред на НАТО, като това подхранва нечии изказвания, че алиансът не излиза от зоната си на комфорт. Симпатизантите му обаче упорстват, че той е изцяло наясно с заплахите, идващи от Русия.

Годините му на ръководство бяха белязани от убийството на 196 нидерландски жители, откакто ракета, която съгласно проверяващите е била доставена от Москва, порази пътнически аероплан над Украйна през 2014 година

Ще се оправи ли с Тръмп?

В мисленето на някои от съдружниците в Европа контури придобива и призракът на завръщането на Доналд Тръмп като президент на Съединени американски щати следващата година. Има информации, че по време на ръководството си Тръмп е обмислял да изтегли съществена мощ като Съединени американски щати от алианса и е убеждавал страни членки да усилят разноските си. 

Столтенберг съумя да го разубеди и беше наклеветен, че си " шепне с Тръмп " поради метода, по който се справяше с непостоянството на някогашната телевизионна риалити звезда.

Рюте не се уплаши да приказва директно с Тръмп и даже му опонираше обществено по време на посещаване в Белия дом по въпроса за допустима комерсиална договорка сред Съединени американски щати и Европейски Съюз. Поддръжниците на нидерландеца декларират, че неговата дългогодишна предистория като общественик, намиращ компромисни решения, би трябвало да му бъде от изгода.

По-малко уверените в това настояват, че може да е по-лесно да се задържи Тръмп в алианса при началник на НАТО, който е изразходвал повече средства за защита.

" По време на първия си мандат като президент Тръмп прекомерно мощно се концентрира върху нуждата всички съдружници да имат финансов принос ", декларира посланик от трета страна от НАТО.  " От тази позиция всеки, който е посочил цялостна отдаденост на това заричане за инвестиции в защитата, е скъп кадър ", прибавя дипломатът. 

Самият Столтенберг сподели пред Франс прес през вчерашния ден, че Рюте е " сътрудник и добър другар ". " Той е кадърен политик с огромен опит като министър-председател. Решението кой ще ме наследи обаче не е мое ", съобщи той. 

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР