Марк Рюте днес стана най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, съобщи Асошиейтед

...
Марк Рюте днес стана най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, съобщи Асошиейтед
Коментари Харесай

Марк Рюте стана най-дълго управлявалият премиер на Нидерландия

Марк Рюте през днешния ден стана най-дълго управлявалият нидерландски министър-председател, заяви Асошиейтед прес.

При водача - именуван Тефлоновия Марк, тъй като свадите и рецесиите като че ли не му се лепят на репутацията - не се виждат признаци на понижаване на темпото макар вълненията, обхванали страната му, и спадащата известност на партията му, показва организацията.

Рюте е отпред на страната от 4311 дни, или съвсем 13 години, откогато за първи път става министър-председател през октомври 2010 година

" Това е най-хубавата работа на света, невероятна чест е. Трябва да кажа, че в този момент на бюрото ми има доста пъзели, само че такива неща се случват ", сподели Рюте в края на предишния месец, когато стартира лятната почивка на политиците в Нидерландия.

Най-важната от тези главоблъсканици е задачата на държавното управление да понижи замърсяването с азот. Свързаните с това разпореждания провокираха гневни митинги на фермерите, които през последните седмици провокираха транспортен безпорядък, като блокираха пътища и автомагистрали с трактори, изхвърляха боклуци, в това число тор и азбест, по пътищата и подпалваха бали сено.

Петдесет и пет годишният Рюте, водач на дясноцентристката Народна партия за независимост и народна власт (НПСД) и началник на четирипартийна ръководеща коалиция, съобщи, че не възнамерява да чества превръщането си в най-дългогодишния министър-председател, което той назова " записка под линия ", и съобщи, че няма да бъде в страната на този ден. Въпреки че рейтингът на партията му спада, тя остава най-голямата в раздробения нидерландски политически пейзаж.

В някои среди считат Рюте за прекомерно хлъзгав и е упрекван в Народното събрание, че е лъгал депутатите, само че в това време е възприеман и като ефикасен водач, който умее да реализира резултати, сподели политологът Андре Крауел. " Тези два детайла... _ и мисля, че и двата са правилни - го вършат, съгласно мен, сложен за побеждаване състезател ", сподели той.

Рюте задмина предходния връх за дългоденствие от 4310 дни на поста, подложен от Рууд Люберс, християндемократ, който управлява Нидерландия от 4 ноември 1982 година до 22 август 1994 година Рюте е вторият най-дълго ръководещ определен водач в 27-те страни от Европейския съюз, отстъпвайки единствено на унгарския министър председател Виктор Орбан.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР