Мария Пеева – позната още като мама Нинджа, създател на

...
Мария Пеева – позната още като мама Нинджа, създател на
Коментари Харесай

Мама Нинджа: На детето трябва да дадеш образование, то само ще си купи кола и апартамент

Мария Пеева – позната още като мама Нинджа, основател на едноименния блог. Тя е дълготраен кино преводач, а към сегашния миг е и създател на няколко книги. Освен че може да се похвали с кариера, има и огромно семейство. Сред шестима мъже умерено може да се назова кралица, само че скромността й не го разрешава. С първия мъж градят семейство от към този момент 30 години, раздават обич на четирима синове, а най-специален е шестият мъж в живота й – първият й внук.

Как се оправя едно семейство с 4 деца в България?

Ние имаме шанс, че специалностите ни са хубави и добре платени, тъй като това е проблем, който стопира доста фамилии да нямат повече от 1-2 деца. Българите обичат деца и мисля, че с наслада биха имали повече от едно. Иначе чисто логистично отново сме късметлии, тъй като децата са с разлика. Големият ми наследник е на 28 години, а най-малкият е на 9 години. Големият ми наследник към този момент не живее с нас, има си негово семейство, вторият в този момент ще е студент и ще отпътува. Тази година ще честваме 30 години брак и децата ни са разхвърляни във времето. По-свободната специалност ми е разрешила да обърна повече внимание на децата, да съм у дома, когато да били заболели. Съпругът ми има личен бизнес и сме били гъвкави с времето, с цел да отглеждаме по-лесно децата.

В обществените мрежи се подвизавате като мама Нинджа, по какъв начин пристигна този псевдоним?

Големият ми наследник е програмист и в самото начало, когато още не беше приключил, искаше да прави уеб сайтове и аз му бях първия план, той направи блога ми. А името мама Нинджа го измисли третият ми наследник, който е по изкуствата – свири, рисува и като беше дребен рисуваше комикси. Беше ни присъединил цялото семейство, а мен ме беше нарисувал като нинджа. Аз бях доста разочарована. Искаше ми се да ме нарисува като Жената знамение. Попитах го тогава за какво като нинджа, а той сподели, че съм доста бърза и тиха и постоянно го пипвам като прави пакост. Беше фамилна смешка, че съм мама Нинджа и като избирахме име на блога, огромният ми наследник се сети за мама Нинджа. Този псевдоним притегли внимание и се хареса, тъй като като се замислим действително всяка майка е нинджа – непрекъснато спасяваме положения, някакви подвизи вършим и мисля, че майките се припознаваме в този псевдоним.
 Четирима братя - синовете на Мария Личен списък
Вaшето семейство вписва ли се в определението „ обичайно българско семейство “?

Да, много се вписва. Дори сме скучно семейство, тъй като имаме дълъг брак и сме общоприет модел – мъжът работи, дамата и тя, само че и у дома е повече, имаме 4 момчета и кучета, котки. Имаме тези полезностите от хубавата позиция на полезностите и на традицията. Сега в случай че традицията се възприема като модел, в който бащата тропа по масата и всички го слушат – не сме, само че другояче бих споделила, че сме обичайни.

Майката ли е тази, която тропа по масата и всички я слушат?

Не е майката тази, която тропа. Когато най-големият ми наследник беше дребен, в учебно заведение бяха обсъждали кой е главата на фамилията и той е споделил, че татко му е главата на фамилията. Вкъщи споделя това с горделивост и аз възмутено го запитвам: „ смяташ ли, че у дома става единствено това, което баща ти каже “. При което той дава отговор: „ Да, баща постоянно споделя това, което ти на него кажеш “. Свекърва ми споделя една известна мъдрост – мъжът е главата на фамилията, само че главата се обръща натам, накъдето шията реши. Едно цяло е фамилията, няма потребност някой да тропа по масата. Всичко се разисква.

С Вас си приказваме на фона на две събития, свързани със фамилията - " София прайд " и Поход за семейство. Какво мислите за тях?

С огромно любознание отидох на прайд преди няколко години. Гледайки фотоси съм си представяла, че това е място, на което хората са разголени, демонстриращи половост. Представях си го малко като фестивала в Бразилия в хомосексуален подтекст. Отидох на прайда, с цел да подкрепим брата на снаха ми, който е хомосексуален и не го крие. Отидохме, с цел да покажем, че не ни тормози какъв е той. Това, което гледах на фотосите, не беше същото, на което присъствах. Беше шествие с хубава музика, с положителен дух. Имаше цели фамилии, такива като нас, пристигнали да поддържат. Не видях фрапантни хора, които нещо да показват. Аз съм минала през интервала, в който не съм разбирала защо става дума и каква е задачата на прайда. Целта не е някой да застане и да каже аз съм хомосексуален. Хората споделят на фамилиите си, не го крият. Както аз не ходя с надпис на челото „ аз съм хетеросексуална, аз съм жена “. Всеки човек си има качества, специалност, семейство и няма потребност да показва каквото и да е. Там отиваш не, с цел да демонстрираш кой си, а тъй като има някакви права, които искаш да получиш или отстоиш. Хората, които имат подозрения и не знаят какво съставлява събитието, просто да отидат и да видят.

За другото събитие не знаех, чух го от реклама. Гласът от рекламата натъртваше няколко пъти – обичайното семейство с татко – мъж и майка – жена. Аз познавам фамилии всевъзможни – баба, дядо и внуче, майката и бащата са умряли. Познавам майка, която е заченала ин витро и има три деца и си се оправя дамата, тя си знае по какъв начин, само че не се вписва в обичайното семейство. А разведените родители – майка, която си гледа децата сама и бащата не заплаща прехрана или татко самичък... Семейства има всевъзможни и такова шествие, съгласно мен, няма за цел да възпее обичайното семейство, а задачата му е да накара останалите фамилии да се почувстват зле. Това е унизително за всяко друго семейство, което не дава отговор на модела с татко – мъж и майка – жена. Това е политическо шествие. Целта му не е да се утвърдят някакви полезности, задачата му е едно малцинство от хора да се почувства зле, а останалите да бъдат настроени против тях. Такива прояви не са стабилизиращи и градивни за обществото. Ние сме дребна страна и би трябвало да се ценим и поддържаме. Има действителни проблеми, с които фамилиите ни се сблъскват всеки ден и те би трябвало да се вземат решение, а не да се настройват хората против малцинства.

Аз виждам братът на снаха ми – той приключи с отличие гимназия, одобриха го в Съединени американски щати, където също приключи с отличие, носеше знамето на университета. Изключително мъдро дете. Сега е признат магистратура. Той желае да превежда българска литература на британски. Човек като него ще способства за популяризирането на българската просвета по света. А дали това момче ще се върне да живее в България? Дали нашите деца, които са разнообразни и не се вписват в обичайния модел, които тук не могат да имат естествен живот и да се усещат в сигурност, дали ще се върнат у нас и дали няма да ги изгоним като ги прогоним със личната си злоба към хората, които са по някакъв метод разнообразни. Тъжно ми е от нашето отношение към малцинствата.

За обществото като че ли не са чак подобен огромен проблем хората с друга половост, не е и проблем, че се изоставят деца, че порастват в мизерни условия в домове, че се продават деца в чужбина, че на всички места срещаме деца, които просят, само че за сметка на това е голям проблем, че хора с друга половост имат или желаят да отглеждат деца. Защо се получава по този начин?

Явно хората не познават хомосексуален човек. Когато говорите с някого, не си мислите за неговата половост, а визията за индивида се гради върху напълно други критерии. Децата, когато възприемат родителите си, последното, за което мислят, е каква половост има те. На децата въобще не им минава през акъла за това. За детето не е значимо с каква половост е родителят му, а дали е почтен, дали ще го възпита добре, дали ще го обича, дали ще се грижи за него, дали ще го възпита на полезности – да си съзнателен, добър и честен човек. Сексуалността ние не може да я определим, все едно да решим дали детето ще е със сини очи или кафяви. Това е нещо, с което се раждаш.

Хората си показват, че родители с друга полова ориентировка, безусловно ще възпитат детето си да е като тях, надали не ще се затрие човечеството, тъй като хората ще спрат да раждат деца. Хомосексуалността съществува откогато я има природата и не се е затрило човечеството, а в противен случай става по-голямо. Това, че двама хомосексуални родители възпитават едно дете не значи, че и то ще бъде такова. Както се случва в хетеросексуални фамилии да се роди хомосексуално дете. Когато двама души се обичат, желаят да имат дете и това е натурален блян да оставиш, да възпиташ и да остане нещо положително след теб, когато към този момент те няма на този свят – това важи както за обичайните двойки, по този начин и за хомосексуалните. Това би трябвало да бъде разрешено, за мен закон, който не им дава тази опция, е дискриминиращ.

Промениха ли се фамилните полезности през днешния ден, сравнявайки ги с тези, когато Вие сте били дете?

Аз съм имала шанс, тъй като не съм възпитавана в семейство, което да ненавижда или дискриминира каквито и да е било хора – като стартираме от етноси и стигнем до полова ориентировка. Моите родители са с разнообразни религии и имаше атмосфера на толерантност у дома. За мен няма смяна в полезностите.

На прайда, на който бях, имаше един афиш, на който пишеше: „ Внимавай кого мразиш – може да е някой, който обичаш “. Всички родители би трябвало да си дават сметка, че няма никаква гаранция, че тъкмо тяхното дете може да е хомосексуално. Ако от мъничко му се повтаря какъв брой е ужасно това, грозно и извратено, това дете ще пораства с мисълта, че то е второ качество човек, че е извратено, ненормално. Бях чела, че най-голям % на младежи, които се самоубиват, са тези, които са с друга полова ориентировка. Много ми се желае хората да помислят върху тази позиция. Никога няма гаранция, че няма да се случи на твоето дете или внуче.
 Снимка от абитуриентската на втория наследник на Мария Пеева Личен списък
Ако в този момент някое от Вашите деца Ви каже, че е гей, по какъв начин ще реагирате?

Аз желая децата ми да са щастливи, да са образовани, да са добре осъществени, да имат семейство, другари, да има хора, които ги обичат. Това е значимото. Какво би трябвало да направи една майка, в случай че детето й каже, че е гей – да го изгони, да спре да приказва с него... това ли желаеме за децата си. Децата ми да са такива, каквито природата им е определила. За мен е значимо те да си изживеят живота по заслужен и честен метод и да са щастливи и да си гонят задачите и да ги реализират.

Защо у нас многодетните фамилии към този момент са изключение?

На първо място е финансовата позиция. Много хора желаят деца и имат обич да им дадат и грижа, само че като си направи човек една елементарна сметка. Аз нямам доверие в този модел, че би трябвало да купиш да детето си кола и апартамент, само че обучение би трябвало да му дадеш и то е значимо, тъй като ще му даде опция единствено да си купи кола и апартамент.

Това, което претърпява всяко българско семейство – при всяко боледуване на детето, при всеки един проблем не се чувстваш обгрижен от страната, не можеш да разчиташ на страната, че тя ще ти помогне в грижата за детето. Това е проблем. Ако българинът има опция да работи и да е добре обезщетен, в случай че има обучение, положително опазване на здравето, мисля, че повече деца ще се раждат. На мен ми се желае да сме страна, в която децата да се отглеждат елементарно, да са щастливи, да порастват в хубава среда и по-късно да си останат тук и тук да основат фамилии. Надявам се, че може да го създадем, не съм се предала.

Какво би трябвало да направи правителствтото, с цел да може родителите да отглеждат умерено децата си?

Трябват доста съществени промени в опазването на здравето, образованието и да има една сигурна среда. В образованието видяхме последните дни неуредиците, които излязоха. Напоследък сменяме доста постоянно държавни управления и всяко идва и стартира всичко изначало. И по-скоро не какво би трябвало да направи държавното управление, а какво би трябвало да направи политическата класа в България. Трябва да се стигне до консенсус за добра посока в тези сфери и към този момент без значение коя политическа мощ е на управляващи, какъв е Народното събрание, тази посока да се следва. Трябва да има обща политическа воля. Ако има общество, което да упорства тази воля да се следва, нещата ще се оправят. Нищо не е изгубено, може да се върви напред. Аз имам вяра, че ще надделее здравият разсъдък на българина.

Какво бихте споделили на фамилии единствено с едно дете, които нямат здравословни и финансови спънки, с цел да имат повече наследници?

Ох, аз не обичам да давам препоръки в тази посока, не обичам да споделям създавайте деца. Това е нещо, което всяко семейство би трябвало да си реши. Детето е самостоятелна персона, не е цвете в саксия, което единствено би трябвало да поливаш. Каквито и компликации да има, откакто едно дете се е родило, те се преодоляват. Нека просто хората да си погледнат в сърцето, в случай че там има любов за предоставяне, да раждат. Ако са изморени, подтиснати – виждате в какъв свят в последно време живеем. Ако нямат сили за дете, в случай че нямат любов да дадат, просто би трябвало да изчакат момента да си пристигна.

Една другарка ми сподели един път: „ Мария, правиш нещата да наподобяват елементарно и след това хората се подвеждат “. Но не е елементарно. Много работа е, огромен отговорност, постоянно човек се случва да остави на назад във времето себе си, с цел да даде приоритет на децата. Всяко дете е персона и има друг интерес. Не е елементарно, само че си коства. Всичките грижи, време, пари, се връщат многократно посредством страст, любов. Всяко дете ми е разкрило напълно нов свят, който за мен е щяло да бъде чужд, в случай че не го бях родила. Струва си, само че би трябвало да е с мисъл и предпочитание, а не под принудата на обществото.

Има дами, които се опасяват, че като станат майки ще се разделят с кариерата. Децата пречат ли на на професионалното развиване на дамата?

Мъжете към този момент много се включват в семейството, в развъждането на децата. Когато грижата е споделена е доста по-различно. Жената може да си възнамерява кариерата и да си прави делата и да съумява в своето си занятие. Едно време таткото единствено „ помагаше “, само че настройката на актуалния мъж и татко се трансформира. Когато бащата и майката си разпределят поравно отговорностите в фамилията, това дава опция и на дамата да прави кариера.

Какво следва за мама?

Приключвам новата ми детска брошура. Предишната беше за един котарак и в този момент ще има продължение. Пиша и престъпен разказ. Той ще е част от поредност, в този момент приготвям третия. Остава време за работа. Майките сме по-ощетени кариерно, само че се старая да намирам време и за моите фантазии и за моята специалност без да ми пречат грижите за децата.

Животът с 4 деца е...

Богат на страсти, завършения, наслади, терзания, само че сигурно е прелестен и благополучен.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР