Мария от Охрид“ така е озаглавена новата книга на Антон

...
Мария от Охрид“ така е озаглавена новата книга на Антон
Коментари Харесай

„Мария от Охрид“ е опит за обща балканска история

„ Мария от Охрид “ по този начин е озаглавена новата книга на Антон Баев, която излезе от щемпел преди дни.

Антония Попова от Радио Пловдив беседва с създателя.

„ Мария от Охрид “ е отличената книга в националния конкурс за християнски разказ за 2022 година, разгласен от Издателска къща „ Омофор “. Целта на състезанието е да се предизвиква положителната християнска художествена литература.

„ Темата е градежът на независимата Българска черква. Историята свършва с разрушаването й след 9 сепетември. Романът стартира с построяването на църквата „ Всех Светьiх “ в Русе, която е приключена при започване на 20 век, а през 1964 година е взривена от комунистическата власт. Това е една метафора за високите старания, романтическия напредък през българския 19 век и потопът, който следва през българския 20 век. Фактически книгата обгръща това столетие – от 19-ти до 20-ти век “, сподели в изявление за предаването „ Точно през днешния ден “ на Радио Пловдив Антон Баев.

„ Мария от Охрид “ е опит за обща балканска история

„ Не знам какъв брой е успешен, само че в действителност е опит за обща балканска история. Това ме е водило в дългогодишното писане на този текст. Той беше връщан от две издателства, което беше щастлива случайност за мен, тъй като ми даваше опция да го  дописвам “, изясни Антон Баев.

Той акцентира, че за излизането на тази книга с печата на Издателска къща „ Омофор “, е след професионална редакция от историк и богослов.



Текстовете са написани и след консултация с други историци, защото книгата не е фантастика, а „ вървене по острието на историята “.

„ Фактически това са два романа. Единият е въображаемата история, където историята на българския строеж се обговаря от осем герои. Другият е фактологическата история – с действителните герои, които са взели участие “, сподели още Антон Баев.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР