Мария Джурджева е една от младите пловдивчанки, които ни карат

...
Мария Джурджева е една от младите пловдивчанки, които ни карат
Коментари Харесай

Пловдивчанката Мария Джурджева поема към върховете на светов...

Мария Джурджева е една от младите пловдивчанки, които ни карат да се гордеем. Още преди да навърши 22 години, тя към този момент се е прицелила високо в областта на международната музика. Наскоро Мария, както в действителност е и театралното име на младата певица, издаде своя сингъл „ Closer”, който съчетава съвременни поп звуци и по-стари диско детайли.

Мария е възпитаничка на Академията за модерна музика в град Гилфорд, който се намира напълно покрай Лондон. Това е най-елитното музикално учебно заведение в Англия, където е учил и самият Ед Шийрън. Тази година следва на пловдивчанката да вземе дипломата си точно от там.

Любопитното в историята на Мария Джурджева е, че тя произлиза от лекарско семейство. Майка й е прочут офталмолог, а татко й Борис Джурджев е едно от водещите имена в медицинските среди в Пловдив през днешния ден. Дядото на Мария, Атанас Джурджев, пък е бил величие в региона на кардиологията. Заради тези си корени, тя е привикнала да я питат по какъв начин по този начин не е траяла фамилното завещание в медицината. Въпреки традицията, околните на певицата в никакъв случай не са я притискали в избора й на занятие. Напротив, постоянно са я окуражавали да следва фантазиите си до край. „ Родителите и сестра ми са ми почитатели номер едно, “ споделя щастлива младата певица.

От друга страна музиката постоянно се е въртяла непрекъснато в къщата на семейство Джурджеви и може би Мария е развила слуха си и любовта си към нея точно слушайки сбирката от грамофонни плочи и CD-та на татко си и дядо си. Освен като лекари двамата са известни в обществото и като запалени меломани. Библиотеката от музика незабавно притегля детското внимание на Мария, която споделя, че й е било изключително забавно какво съдържа всеки от дисковете. Така от дребна тя се възпламенява по пеенето и танците, а околните й незабавно виждат тази пристрастеност у нея. Затова я завеждат на музикален възпитател, когато е още на 6 годинки. Тогава тя прави първите си стъпки в музиката. Казва, че от този миг в никакъв случай не е имало второ мнение, че би могла да учи нещо друго.

За да пробие в професионалната музика Мария обаче не разчита само и единствено на гения си. От момента, в който тя и фамилията й откриват нейните заложби, тя стартира да поставя доста старания, с цел да ги развива. Така стартира уроци по музика, солфеж и пиано. В следствие се постанова да сменя музикалните си педагози, защото при всеки научава нещо ново и друго като техника на пеене. В даден миг тя пътува всяка събота чак до Велико Търново, с цел да се образова при проф. Сребра Михалева, която преподава във Великотърновския университет. Мария споделя, че е пяла и в Art Voice Център при Румяна Иванова, на която също дължи огромна част от знанията и уменията си.

Университетът в Гилфорд обаче е огромната крачка към професионалната музика за Мария Джурджева. Когато постъпва във висшето учебно заведение, тя към този момент е отработила елементи по вокалната си техника и артистизъм. Затова и образованието й се концентрира върху теорията на музикалното право и музикалната промишленост. Музикалната доктрина пък е друга обособена дисциплинираност с извънредно комплицирана материя, която Мария съпоставя с математиката.

Изборът на образователно заведение е обвързван с желанието на Мария да учи съвременна музика. Повечето стратегии в другите университети не я притеглят, защото слагат акцент върху оперното пеене. Попада на информацията за висшето учебно заведение в Гилфорд, когато стартира да търси в интернет къде са учили нейните идоли от огромната сцена. Така тя се свързва с университета, а от там незабавно й оферират прослушване.

От момента, в който Мария е призната да учи в Гилфорд, тя е доста щастлива. Преподават й експерти от най-високо равнище в музикалната промишленост, които имат звукозаписни компании и са работили с имена като Тина Търнър и Том Джонс.

За своя обичан реализатор още от детството си обаче Мария показва Кристина Агилера. Имала е шанса да я гледа онлайн в Лондон преди пандемията. Освен това песните на известната Агилера са комфортни на диапазона и позицията на гласа на нашето момиче, което с готовност попива от образеца й на сцената, с цел да успее най-малко колкото нея на международната сцена.

Мария споделя за първата си лекция в университета в Англия с трогване. Отначало се тормози по какъв начин ще я одобряват поради акцента й. Спомня си, че тогава носи със себе си химикал и тетрадка както вършат студентите у нас. Онемява, когато сътрудниците й вадят преносими компютри и звукозаписна техника от раниците си и стартират да импровизират в правенето на музика. Тогава схваща, че образованието там е доста съвременно и насочено в креативна посока и повече не прави грешката с тетрадката.

Изключително скъпо е, че студентите в университета учат по какъв начин да се промотират сами в обществените мрежи, както и да пазят авторските си права като актьори, акцентира Мария като едно от преимуществата на образованието си в чужбина.

Създава своята ария точно с помощта на контактите, които прави около ученето в Гилфорд. Работи с музикален продуцент, който е приключил точно там. Разказва му за концепцията си и му показва текста за песента. Правят парчето дружно единствено за 24 часа, с което Мария сбъдва желанието си да издаде ария преди да приключи образованието си.

На сцената Мария избира да е „ просто “ Мария, тъй като доста харесва името си. „ Ще се опитам да пробия с него, защото няма друга изпълнителка, която да е известна единствено като „ Мария “, декларира младата артистка пред фамилията си, когато разискват разновидности за псевдоним. Фамилията й е сложна за чужденците и по тази причина не държи да я разпознават по нея.

За затварянето по време на пандемията Мария споделя, че е било един огромен потрес освен за нея, само че и за множеството актьори. „ Творчески в действителност има един спад на музата и на артистизма, когато си затворен, “ изяснява младата изпълнителка. Казва, че по-късно бързо се е възстановила, защото музиката в действителност е нейното предопределение.

Пандемията обаче неизбежно повлиява на формата на образование и материала, който се преподава в университета. Така практиката внезапно остава на назад във времето. „ Но това в действителност изигра добра роля в моя случай, тъй като научих доста нови неща, които не бяха по стратегия и съм доста щастлива, че ми се отдаде тази опция. Доста е тъжно, че сега приключвам онлайн, “ разяснява Мария във връзка студентския си опит по време на пандемията. Онлайн образованието сега обаче й дава опция да прекарва повече време с индивида до себе си, който живее и учи в Германия. С него са дружно още от възпитаници в Руската гимназия в Пловдив.

Заради ситуацията с вируса Мария съжалява, че няма да има опция да издържи последния си изпит под формата на концерт, на който да покаже и хореография. Въпреки това тя се преценява с събитията и се приспособява като сега приготвя дипломната си работа. Вярва, че занапред ще има други благоприятни условия.

Така макар неприятната обстановка младата изпълнителка гледа самоуверено напред. Предстои излизането на още нейни части, по които работи дружно с музикалния си сътрудник. С него се среща през първата година в университета, а той незабавно харесва пеенето и гласа й. Към момента имат готови цели три песни в поп жанра, които са на британски. Двамата се пробват да си уредят среща, с цел да ги запишат в студио, тъй че да излязат през есента.

За в този момент завръщането в България не е на дневен ред за Мария Джурджева, защото в страната ни музикалната промишленост не е развита на задоволително високо равнище, както е в чужбина. Въпреки това, младата изпълнителка е оптимист, че има очаквания да догоним международните трендове в правенето на музика, само че това ще отнеме време. Професията й обаче няма да й пречи да се прибира постоянно, с цел да вижда обичаното си семейство и приятелите си.

Можете да чуете нейната ария " Closer " тук: https://song.link/s/0VuKopdDMypV9a19UTVugF

или през youtube.com: https://www.youtube.com/watch?v=6n0mM5p81oo
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР