Марина Цекова днес води последния ефир на „Събуди се“, а

...
Марина Цекова днес води последния ефир на „Събуди се“, а
Коментари Харесай

Марина Цекова - история за щастието

Марина Цекова през днешния ден води последния ефир на „ Събуди се “, а от на следващия ден излиза по майчинство, в очакване на второто си дете. В „ На фокус с Лора Крумова “ тя направи равносметка за последната сложна и прочувствена година. Споделя, че със брачна половинка си Златимир Йочев рядко са дружно, защото и двамата са водещи на утринни телевизионни излъчвания.

„ За последната година един път сме съумели да отидем някъде дружно тримата с щерка ни Тамара за по-дълго време и тогава когато се събудихме преди 6-7 месеца дружно осъзнах, че от половин година това не се е случвало. Не знам дали хората могат да си показват какво е да не можеш да се събудиш до обичания си човек всяка заран. Но това си беше по едно и също време смешна и тъжна реализация. Аз ставам заран в 5.20 ч., а той става всяка заран в 4.20 ч. и това беше графика ни през последните месеци “ – призна Марина Цекова.

През последната година водещата имаше няколко съществени журналистически попадения и съумя да направи извънредни изявленията с Лех Валенса, Гари Каспаров и Владимир Кличко. „ Най-трудно доближих до Гари Каспаров, който половин година гоних за изявление по всевъзможни канали. През 2015 година той написа книга, в която предсказва това, което се случи и една вечер в 20.30 ч. след започването на войната още веднъж му писах. Половин час по-късно получих отговор от Гари Каспаров за изявление след 30 минути. Казах си - Сега или в никакъв случай! И се получи. Беше доста свястно изявление при започване на войната и тогава такива гласове бяха още по-ценни и думите му оставиха още по-голям отпечатък “, споделя Марина.

Водещата разкрива, че знае четири езика – съветски, британски, немски и български. Баща й е на половина българин, на половина чех. Майка й е на половина украинка, на половина унгарка. Дълго време в фамилията й са говорили на съветски, поради баба й, която стартира да живее в България, само че не приказва добре български. Марина признава, че първите й езици, на които проговаря са български и съветски.

История за баба й снайперист

„ По време на Втората международна война баба ми е била на към 20 години. Живяла е в югозападна Украйна и се постанова да бяга с цялото си семейство в Сибир. Започва да работи във фабрика за муниции. Става едно от девойките, които образоват за снайперистки. Тъжна, само че и хубава история, тъй като близо 200 девойки, които са отишли да се борят на бойното поле, ги парашутират на неверно място и нито една от тях не оцелява. Баба ми остава, защото е доста добра и е останала, с цел да учи идващите. Това е шансът да ни има нас, майка ми и вуйчо ми. Това, на което ме научи е, че без значение какво неприятно ти се е случило, това не е опрощение да не правиш положително. През целия си живот тя беше отдадена да бъде добра за другите, като че ли в никакъв случай не й се е случвало нищо неприятно “, споделя персоналните си мемоари водещата.

Марина Цекова е получила бакалавърски степен в Германия по „ Публицистика и информационни науки “ и „ Филмови науки “. След това приключва магистратура „ Медийна и политическа връзка “. Разказва, че по време на следването си е работила разнообразни неща – раздавала е флаери, лепяла е етикети, работила е в цех за аварийни елементи за мотори. Една от работите й е била за компания, занимаваща се с мечките, знаци на Берлин, като активността й е била да написа ръкописни предложения за церемония вечер. Една от поканите, която водещата написала тогава е била адресирана до Ангела Меркел и години по-късно, към този момент като публицист, Марина съумява даже да й зададе няколко въпроса. Въпреки че това е отвън открития протокол да не дава отговор на репортерски въпроси отвън формалните конференции Ангела Меркел се стопира и ѝ дава отговор.

До Германия и обратно

„ Върнах се от Германия с възторг. Когато приключих си споделих, че ние хората, които сме имали опция да учим в чужбина и да забележим западния опит, би трябвало да се върнем и да се опитаме това, което сме научили и разбрали, да го предадем по някакъв метод тук. В началото бе мъчно и разбрах, че не си толкоз желан, колкото на теб ти се е желало. В Германия оценяваха образованието и квалификациите, до момента в който тук ме питаха дали имам опит в България. Започнах мъчно, само че в този момент разбирам за какво им е трябвало български опит, изключително в тази сфера. Трябва човек да познава подтекста. Лиших се с някои от илюзиите си. Една от илюзиите, които унищожих когато се потопих надълбоко в публицистиката бе, че свободата на медиите, както доста хора я обявяват и употребяват като девиз, значително е изпразнена от наличие. Имам поради, че хората чакат като публицист да си сериозен, да задаваш остри въпроси, само че в случай че може единствено към тези, които не харесваш “, признава Марина Цекова.

Докато Марина Цекова е в отпуск по майчинство, журналистът на NOVA Анна Мария Конова ще я замести като водещ на „ Събуди се “. „ Анна Мария е прелестен кореспондент от Новините на NOVA. Тя е опитна, плува в нашите води. Знам и съм уверена, че ще се оправи добре на тази позиция. Искам да изкажа признателност към всички останали хора от предаването, които не се виждат на екран, само че са там. „ Събуди се “ ще продължи да бъде такова каквото е било. Ще продължи да дава най-интересното и най-смисленото наличие, тъй като екипът на предаването е превъзходен. Използвам мотивът да им благодаря “ – разяснява Марина Цекова.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР